0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & Energija8 naravnih metod za čiščenje nakita

8 naravnih metod za čiščenje nakita

MORDA VAS ZANIMA

Nakit lahko potemni oziroma izgubi prvotni sijaj zaradi različnih dejavnikov, na primer zaradi pogoste nošnje ali pogostega stika z vodo, detergenti za pomivanje posodo, milom za roke, umazanijo, zemljo na vrtu itn. Posebna čistila za nakit so nemalokrat polna kemikalij, profesionalno čiščenje nakita pa je lahko drago. Toda na srečo si lahko pomagate z naravnimi metodami oziroma sredstvi, ki poskrbijo za zelo učinkovito čiščenje nakita. S pomočjo teh metod bo vaš nakit na koncu kot nov!

- Oglas -

1. Alkoholni kis

Alkoholni kis je odličen za čiščenje srebra in zlata. V manjši posodi zmešajte 120 mililitrov alkoholnega kisa in 120 mililitrov vode. V mešanico nato potopite nakit in pustite, da se namaka najmanj 15 minut. Nato ga izperite s hladno vodo in obrišite s čisto krpo.

2. Limonin sok

Odlično naravno sredstvo za čiščenje potemnelega nakita brez sijaja je lahko tudi limonin sok. Zmešajte vodo in limonin sok, in sicer v razmerju 1 : 1. V mešanico nato potopite nakit za 10–15 minut. Na koncu nakit prav tako izperite pod hladno vodo in osušite s krpo (navodilo velja tudi za metode, predstavljene v nadaljevanju). Upoštevajte, da ta metoda ni primerna za nakit z občutljivimi kamni, saj lahko tudi razredčen limonin sok kamne poškoduje.

3. Soda bikarbona

Soda bikarbona je posebno primerna za čiščenje zlatega in srebrnega nakita. Zmešajte jo z manjšo količino vode, da dobite gosto pasto. S pomočjo stare ščetke nato zdrgnite nakit, ki ga želite očistite. Bodite nežni in potrpežljivi, da nakita ne poškodujete.

- Oglas -

4. Krompirjeva voda

Zelo učinkovito naravno sredstvo za čiščenje nakita je lahko tudi krompirjeva voda. Vodo, v kateri ste skuhali krompir, najprej ohladite, nato pa vanjo za 10–15 minut potopite izbrane kose nakita. Krompirjeva voda se lahko uporabi za čiščenje zlata in srebra, pa tudi bakra.

5. Vodikov peroksid

Vodikov peroksid bo poskrbel za to, da se bo vaš nakit bleščal, kot bi bil povsem nov. Posebno primeren je za čiščenje srebra. Nakit, ki ga želite očistite, prekrijte z vodikovim peroksidom in počakajte 10-15 minut.

6. Aluminijeva folija

Potrebujete posodico iz aluminija ali skledo, ki ste jo obložili s kosom aluminijeva folije. V posodo položite nakit. Nato prilijte vročo vodo. Poskrbite, da bo nakit popolnoma prekrit. Dodajte 1 žlico sode bikarbone in 1 žlico soli (če čistite več kosov nakita, lahko količino soli in sode bikarbone povečate, vendar pazite, da bo razmerje med sestavinama še vedno 1 : 1). Premešajte in počakajte nekaj minut.

7. Virginski nepozebnik + soda bikarbona + eterično olje čajevca

Potrebujete 120 mililitrov hidrolata virginskega nepozebnika (hidrolat lahko po želji zamenjate z alkoholnim kisom), 30 gramov sode bikarbone in 3 kapljice eteričnega olja čajevca. Nakit, ki ga želite očistiti, položite v steklen kozarec in ga prelijte s hidrolatom virginskega nepozebnika ali z alkoholnim kisom. Premešajte in počakajte do jutra. Nato po nakitu posujte sodo bikarbono in ga nežno zdrgnite s staro zobno ščetko.

- Oglas -

8. Kečap

Ta metoda se zdi na prvi pogled zelo nenavadna, vendar ji je vsekakor pametno dati priložnost. Kečap lahko namreč nalogo opravi z odliko. Potemnelemu nakitu povrne lesk, ne da bi nakit zabarval. Kečap je posebno dobra izbira za čiščenje potemnelega srebrnega nakita. Če gre za gladek nakit, ga za nekaj minut preprosto potopite v skledico s kečapom. Pri nakitu, ki nima popolnoma gladke teksture, pa priporočamo, da ga nežno zdrgnete s staro zobno ščetko, na katero ste stisnili malce kečapa.

.

NAJNOVEJŠE