0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKje vam lahko na pomoč priskoči kis?

Kje vam lahko na pomoč priskoči kis?

MORDA VAS ZANIMA

Kis lahko učinkovito uporabljamo pri vsakdanjih opravilih. Kis dobimo v najrazličnejših različicah, kot so jabolčni, balzamični, vinski in še bi se našlo. Za gospodinjska opravila se kot najboljši izkaže alkoholni, ki je hkrati tudi najcenejši. Če ga nimate pri roki je uporaben tudi jabolčni. Drugih oblik se izogibajte. Kis je vsestranski in receptov za kaj vse ga lahko uporabimo je neskončno. Za vas smo zato zbrali peščico najpripravnejših receptov te dni, pri katerih vam ni potrebno zapraviti veliko denarja, da bi dosegli želeni učinek.

- Oglas -

Čiščenje žaluzij

Čiščenje belih žaluzij je lahko zelo naporno, če se ga lotimo na napačen način. Torej, na roko si dajte bele bombažne rokavice in si prste navlažite z mešanico alkoholnega kisa in vode (pol kozarca kisa, pol vode). S prsti potem samo primite žaluzijo iz obeh strani in drstite s prsti po obeh straneh. Če imate res umazane žaluzije, si občasno splaknite rokavico in se na koncu pripravite na lesketajoče bele žaluzije.

Odmašite odtoke s kisom

Kombinacija sode bikarbone in kisa je lahko zelo učinkovita kombinacija. Včasih odtok sicer potrebuje mehanski poseg v odmašitev, za vsa ostala komercialna sredstva pa je to idealni nadomestek. V lijak najprej stresite 100 g sode, čeznjo pa zlijte 200 ml kisa. Po penjenju splaknite z vročo vodo iz pipe in počakajte 5 minut ter ponovno splaknite z mrzlo vodo. Če želite pospešiti pretočnost odtoka, stresite vanj 100 g soli,čez pa zlijte 400 ml vrelega kisa. Splaknite z mrzlo vodo.

Odstranite madeže soli iz obutve

Ker bo kmalu sneg, je ta nasvet eden izmed uporabnejših. Led, brozga in sol, ki jo cestne službe posipajo po tleh utegnejo škodovati vašim čevljem in puščajo velike grde bele madeže. Da preprečite dolgoročno škodo, čevlje obrišite s krpo namočeno v nerazredčen kis.

- Oglas -

Zavarujte avtomobilska stekla pred ledom

Če pozimi puščate avto zunaj, šipo poškropite z mešanico pripravljeno iz 3 delov kisa in enega dela vode. To lahko zadostuje pred poledenitvijo nekaj tednov.

Pranje sadja in zelenjave s kisom

Kot že vemo, je veliko zelenjave in sadja iz naših krožnikov pripeljano od daleč, nemalokrat pa je vse tudi škropljeno. Da odstranimo morebitno umazanijo in pesticide, plodove splaknemo v 4 žlicah kisa raztopljenega v 4 litrih hladne vode.

Osvežitev dlani in daha

Če režete čebulo ali česen ter vam potem smrdijo tako dlani, kot tudi dah, si lahko hitro osvežite oboje. Pred rezanjem si natrite dlani z malo kisa, roke bodo imele občutno manj neprijetnega vonja. Za prijetnejši dah pa si usta splaknite z raztopino 2 žlic kisa in 1 čajne žličke soli v kozarcu tople vode. Tu uporabite raje jabolčni kis.

Boleče grlo

Grgrajte raztopino 1 žlico jabolčnega kisa in 1 čajne žličke soli v kozarcu tople vode. Če vas grlo res boli si pripravite sirup iz 50 ml jabolčnega kisa in 50 ml medu ter zaužijte 1 žlico na vsake 4 ure.

Kis proti kašlju

Če se vas loteva kašelj, zmešajte 100 ml kisa, 100 ml vode, 4 čajne žličke medu in 1 žličko tabasko omake. Zaužijte petkrat na dan.

.

NAJNOVEJŠE