0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaAlternativne možnosti za uporabo kečapa

Alternativne možnosti za uporabo kečapa

MORDA VAS ZANIMA

Paradižnikovo mezgo ali kečap lahko na presenetljive načine uporabite tudi zunaj kuhinje za denimo čiščenje bakrenih predmetov ali avtomobila, obnovo zaradi klora poškodovanih las in med drugim kot peno za britje.

- Oglas -

Ste na dnu hladilnika našli staro, na pol prazno posodo s kečapom, za katerega ne veste, ali je še uporaben ali ne? Nikar ga ne vrzite stran, saj paradižnikov kečap ni uporaben le v prehrani, marveč lahko z njim celo očistite posodo ali ga ne nazadnje uporabite v kozmetične namene. Preverite, kako!

Čiščenje bakrenih in drugih kovinskih površin

S paradižnikovo mezgo ali kečapom lahko očistite bakreno posodo, saj ji bosta dala poseben lesk. Malo kečapa preprosto vtrite v posodo in pustite, da deluje nekaj minut. Kislina v kečapu je namreč ravno dovolj blaga, da ne poškoduje bakrenih površin, obenem pa dovolj močna, da odstrani vse temne madeže. Poleg posode s kečapom očistite tudi druge izdelke iz bakra, zlata, medenine in tudi drugih kovin, kot so bakrene cevi, arhitekturne podrobnosti, nakit in na primer okrasje za dom. V primeru, da so na površju trdovratni madeži, mezgi dodajte še ščepec kuhinjske soli, medtem ko polirate.

Čiščenje avtomobila

Kečap pa je primeren tudi za čiščenje avtomobila, če mu želite povrniti lesk. Čeprav se ne obnese najbolje pri odstranjevanju trdovratnih zasušenih madežev, je uporaben kot sredstvo za poliranje. Malo kečapa enostavno zmešajte z vodo in ga s krpo nanesite na površino avtomobila. Postopek drgnjenja boste morda morali večkrat ponoviti, da dosežete želen učinek.

- Oglas -

V kozmetične namene

Klor močno poškoduje lase, zato lasem privoščite masko iz paradižnikove mezge ali kečapa. Ob daljši izpostavljeni kloru v bazenih se namreč lasje običajno hitro poškodujejo in izsušijo, včasih se lahko celo obarvajo zeleno. V teh primerih je odlična rešitev maska iz kečapa, ki jo nanesite na lase, pustite delovati vsaj 20 minut, zatem pa jo temeljito sperite. Hkrati je stisnjen paradižnik primeren tudi, če vam zmanjka pene za britje ali mila – na kožo nanesite tanek sloj kečapa, se obrijte in vse skupaj sperite z vodo.

Bolečine zaradi manjših odrgnin, ureznin, modric ali pikov insektov, ki najrajši napadejo ravno v poletnem času, zlahka pomirite tako, da nanje položite predhodno zamrznjen kečap, ki ste ga stresli v plastično vrečko. Rešitev je še posebej privlačna za otroke, ki so navdušeni nad rdečo barvo.

.

NAJNOVEJŠE