0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliObvezno čipiranje vseh domačih živali

Obvezno čipiranje vseh domačih živali

MORDA VAS ZANIMA

V Društvu za zaščito živali Ljubljana si prizadevajo za uvedbo obveznega mikročipiranja vseh domačih živali, tudi mačk, saj bi to pomenilo pomemben korak naprej pri zmanjševanju števila zapuščenih živali.

- Oglas -

Pobudo za ureditev obveznega čipiranja so podprli tudi Veterinarska zbornica, Združenje oskrbnikov slovenskih zavetišč za zapuščene živali, Zveza felinoloških društev Slovenije, Skupnost občin Slovenije in še nekaj drugih društev, ki so aktivna na področju zaščite oziroma varstva živali. Kljub temu je ministrstvo za kmetijstvo in okolje njihov uradni predlog letos zavrnilo – kot pojasnjujejo, bi bila uvedbo mikročipiranja mačk preveliko finančno breme za državni proračun in glede na stroške ne bi imela neposrednega učinka na zmanjšanje populacije potepuških mačk.

Zapuščene mačke

Problematika zapuščenih mačk

Nenadzirano razmnoževanje mačk je največji vzrok za vedno večje število potepuških mačk, ki jih najdemo povsod po Sloveniji. S kastracijo in sterilizacijo bi poleg odgovornejšega vedenja lastnikov lahko dosegli, da število ne bi tako vztrajno naraščalo. Ker pa je lastništvo mačk praktično nemogoče dokazati, je tudi odgovornost ljudi do teh živali precej manjša, kot bi morda bila, če bi imeli urejen sistem, preko katerega bi lahko poiskali lastnike izgubljenih ali zavrženih mačjih kosmatincev.

- Oglas -

Zapuščene ali izgubljene živali se običajno potikajo naokoli ali pristanejo v zavetiščih, kjer stroške oskrbe živali plačajo občine oziroma davkoplačevalci. Čeprav je čipiranje psov z zakonom določeno že 10 let, čipiranje mačk še danes ni zakonsko določeno. V Zavetišče Ljubljana je bilo denimo leta 2012 sprejetih 1770 mačk, od tega pa je bilo le 41 mačk vrnjenih lastnikom.

.

NAJNOVEJŠE