0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOdkrita zanimiva povezava med migreno in menstruacijo

Odkrita zanimiva povezava med migreno in menstruacijo

MORDA VAS ZANIMA

Migrenski napadi so zelo pogosti med menstruacijo. Kot je znano že kar nekaj časa, je ta fenomen povezan z upadom količine estrogena v telesu. Vendar pa podrobnosti doslej niso bile natančneje preučene. Ekipa nemških raziskovalcev se je zato odločila, da podrobneje raziščejo povezavo med migreno in menstruacijo. Njihovi izsledki so bili pred nedavnim objavljeni v znanstveni reviji Neurology

- Oglas -

Peptid CGRP – vezni člen med menstruacijo in migrenami

Raziskovalci so ugotovili, da se sočasno s spreminjanjem količine različnih hormonov v telesu med menstrualnim ciklom spreminja tudi raven peptida, ki je tesno povezan z migrenskimi napadi. Gre za t. i. peptid, povezan z genom za kalcitonin (CGRP). Tipičen pojav na začetku menstruacije je zmanjšanje količine estrogena v telesu, sočasno s tem pojavom je mogoče zaznati povečanje količine CGRP-ja. Raziskovalcem sicer ni uspelo odkriti razloga za to povezavo, vendar so se kljub temu dokopali do pomembnih uvidov, povezanih z vzrokom za »menstrualne migrene«.

Potek raziskave

V raziskavi je sodelovalo 180 žensk, ki so v 30 dneh pred začetkom raziskave doživele najmanj tri migrenske napade. Ženske so bile razdeljene v tri skupine. Prvo skupino so sestavljale tiste z rednimi menstrualnimi cikli, drugo ženske, ki so uporabljale hormonsko kontracepcijo, tretjo skupino pa ženske v menopavzi. Uporabljena pa je bila tudi kontrolna skupina, sestavljena iz žensk podobne starosti brez migrenskih napadov.

Za določanje vrednosti CGRP-ja v telesu je bila uporabljena kombinacija analize vzorcev krvi in analize vzorcev solza (gre za eksperimentalno neinvazivno metodo za merjenje vrednosti CGRP-ja). Ženskam z rednimi menstrualnimi cikli so bili vzorci odvzeti med menstruacijo in med ovulacijo, torej takrat, ko so vrednosti estrogena najnižje/najvišje.

- Oglas -

Kaj je pokazala analiza zbranih vzorcev?

Pri ženskah z redno menstruacijo, ki se spopadajo z migrenskimi napadi, so bile med menstruacijo izmerjene bistveno višje vrednosti CGRP-ja kot pri kontrolni skupini. Med ovulacijo – torej takrat, ko je v telesu največ estrogena – je bilo nato izmerjeno zmanjšanje količine CGRP-ja. Podoben fenomen je bilo mogoče opaziti tako pri analizi krvi kot pri analizi solz.

Pri ženskah, ki uporabljajo kontracepcijo, in pri tistih v menopavzi ni bilo mogoče zaznati drastičnih povišanj vrednosti CGRP-ja v telesu – tako pri tistih v kontrolni kot pri tistih v testnih skupinah. Kot se zdi, torej pri tej populaciji sprožilec migrenskih napadov ni peptid CGRP. Raziskovalci tako domnevajo, da so pri teh osebah za prenos signala za bolečino ključne druge poti, ki niso povezane s CRGP-jem (obstaja več nevropeptidov, ki lahko sprožijo migrenske napade). Pri tem gre za zdaj zgolj za hipotezo, ki jo bo treba preveriti z dodatnimi raziskavami.

Ali je lahko kontracepcija koristna za preprečevanje migrene?

Glede na opisane izsledke se zdi, da lahko uporaba hormonske kontracepcije vpliva na migrenske napade, vendar je treba pri tem upoštevati, da se lahko vpliv različnih vrst kontracepcije precej razlikuje. To potrjuje tudi dejanska statistika, povezana z vplivom hormonske kontracepcije na osebe, ki se borijo z migrenami. Pri približno eni tretjini je mogoče zaznati izboljšanje, pri približno eni tretjini poslabšanje, pri eni tretjini pa ni zaznavnih bistvenih sprememb. Poslabšanje je posebno pogosto pri kontracepciji tipa 21 : 7 (21 dni jemanja tabletk + 7 dni premora). Obenem pa je treba upoštevati, da kontracepcija, ki vsebuje estrogen, praviloma ni najboljša izbira za osebe, ki trpijo za migrenskimi napadi z avrami, saj tako omenjena oblika kontracepcije kot migrene z avrami povečujejo tveganje za kap (tveganje je pri kontracepciji odvisno od odmerka estrogena).

.

NAJNOVEJŠE