0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana10 nasvetov za boljši spanec

10 nasvetov za boljši spanec

MORDA VAS ZANIMA

V mladosti se zdi dober spanec samoumeven, s staranjem pa postajajo težave, povezane s spanjem, nemalokrat vse pogostejše. Ogromno ljudi začne zaradi nespečnosti uporabljati uspavala, ki pa lahko povzročijo hudo odvisnost. Če težave s spanjem niso prehude, je zato vsekakor priporočljivo, da najprej preizkusite naravne metode in pripravke za boljši spanec.

- Oglas -

1. Pred spanjem si privoščite kozarec višnjevega soka

Višnje veljajo za enega od najboljših naravnih virov melatonina, ki povečuje občutek zaspanosti. Vsebujejo pa tudi triptofan – esencialno aminokislino, ki se lahko v telesu pretvori v serotonin, ta pa v melatonin. Kozarec višnjevega soka pred spanjem lahko torej na različne načine poveča količino melatonina v telesu in pripomore k temu, da lažje zaspite.

2. Pomagajte si s hmeljevim čajem

Pripravki iz hmelja so lahko odlična naravna pomoč pri težavah s spanjem. To seveda ne pomeni, da vam svetujemo, da si pred spanjem privoščite pivo, saj lahko alkohol negativno vpliva na kakovost spanja. Precej pametneje je, da si pred odhodom v posteljo skuhate skodelico hmeljevega čaja, ki vas bo umiril, pri tem pa se boste izognili negativnim učinkom alkohola.

3. Priskrbite si napravo, ki proizvaja beli šum

Hrup običajno negativno vpliva na kakovost spanja, vendar to ne pomeni, da je za dober spanec potrebna popolna tišina. Tisto, kar nas zbuja, praviloma niso zvoki sami na sebi, ampak njihova nekonsistentnost. Rešitev je lahko naprava, ki proizvaja t. i. beli šum – enakomeren, konsistenten zvok, ki prekrije druge zvoke, ki se pojavljajo nepričakovano.

- Oglas -

4. Spalnico preuredite v skladu z načeli feng šuja

Eno od osnovnih načel feng šuja je, da mora biti postelja obrnjena tako, da lahko iz nje vidimo vrata spalnice. Položaj postelje, ki ne omogoča nadzora nad vhodom v spalnico, je lahko namreč kriv za tesnobne občutke, posledično pa težje zaspimo. Obenem je pomembno, da je postelja postavljena tako, da lahko do nje dostopamo z vseh strani, ter da skrbimo za to, da je spalnica dobro prezračena in da v prostoru ni nakopičenih preveč predmetov.

5. Vzpostavite večerno rutino

Ponavljajoče se zaporedje dejavnosti pred odhodom v posteljo vašemu telesu sporoči, da se približuje čas za spanje. Konsistentna večerna rutina je zato eden od temeljev kakovostnega spanca. Priporočamo, da v večerno rutino vključite čim bolj umirjene, sproščujoče aktivnosti (topla kopel, branje, meditacija itn.).

6. V bližino vzglavja namestite vrečice, napolnjene s sivko

Sešijte mini vrečke iz blaga in jih napolnite s posušenimi cvetovi sivke. Vrečice nato položite v bližino vzglavja. Dokazano je, da lahko aromaterapija pripomore h kakovostnejšemu spancu, ena od najboljših izbir za dober spanec pa je prav vonj sivke. Namesto vrečic lahko uporabite tudi razpršilo za posteljnino. Vodi preprosto dodajte nekaj kapljic eteričnega olja sivke, dobro pretresite in mešanico popršite po posteljnini.

7. Pred spanjem pojejte banano

Podobno kot v višnjah je mogoče tudi v bananah najti triptofan, ki se lahko, kot omenjeno, pretvori v melatonin. Poleg tega pa lahko v bananah najdemo precej magnezija in kalija, ki pripomorete h kakovostnemu spanju.

- Oglas -

8. Iz spalnice odstranite vse elektronske naprave

Svetloba ovira tvorbo melatonina, zato je zelo pomembno, da iz spalnice odstranite vse elektronske naprave, vključno s telefonom. Po potrebi pa priporočamo tudi uporabo kakovostne spalne maske, ki vas bo zaščitila pred zunanjimi viri svetlobe.

9. Povečajte vnos magnezija

Zaradi vedno slabših prehranjevalnih navad številnim ljudem primanjkuje magnezija. Prav to je lahko eden od razlogov za vedno več težav s spanjem. Magnezij je namreč zelo pomemben za optimalno delovanje GABA-receptorjev (GABA je nevrotransmitor, ki je nujen za umiritev centralnega živčnega sistema) in za sprostitev napetih mišic.

10. Izogibajte se dietam z zelo nizkim vnosom ogljikovih hidratov

Po eni strani je smiselno, da se izogibate enostavnim ogljikovim hidratom, vendar pretirana omejitev vnosa ogljikovih hidratov ni najboljša ideja – tudi z vidika spanca. Če ne zaužujemo dovolj ogljikovih hidratov, namreč triptofan težje prečka t. i. krvno-možgansko pregrado.

.

NAJNOVEJŠE