0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaMesta v stanovanju, kjer se pogosto skriva plesen

Mesta v stanovanju, kjer se pogosto skriva plesen

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto zadrževanje v prostorih s skrito plesnijo lahko zelo negativno vpliva na vaše zdravje in počutje – posebno če spadate med ljudi, ki so nekoliko bolj občutljivi na plesen. Težave lahko povzročajo tako spore plesni kot mikotoksini. Zaradi plesni se lahko razvijejo težave z dihanjem, živčnim sistemom, jetri, imunskim sistemom, pomanjkanjem energije, razpoloženjem, zbranostjo, glavoboli, očmi itn.

- Oglas -

Ko se lotite odstranjevanja plesni, se ne smete osredotočiti samo na očitno plesen, na primer po stenah in stropih. Pregledati morate tudi vse manj izpostavljene kotičke …

Kopalnica

V kopalnici plesen pogosto napade robove okoli kadi/kabine za tuširanje/umivalnika, pa tudi fuge. Precej hitro se začne razmnoževati tudi na kopalniški zavesi ter na nastavku in gobicah za tuširanje. Preglejte pa tudi ročaj zobne ščetke, posebno če uporabljate leseno zobno ščetko.

Zelo pomembno je, da preverite tudi cevi pod umivalnikom, ki so običajno skrite v kopalniški omarici. Če opazite znake puščanja, poskrbite za čim hitrejšo sanacijo težave – ne la da s tem zmanjšate tveganje za razmnoževanje plesni, ampak lahko tako obenem zmanjšate porabo in prihranite nekaj denarja.

- Oglas -

Pri školjki ne pozabite pogledati v notranjost kotlička (če je nameščen nadometni kotliček), saj se tam zelo pogosto nabira plesen. Nato pa je smiselno preveriti še stanje kopalniških preprog in plastičnih igrač za kopalno kad.

Če imate v kopalnici postavljen pralni stroj, preverite tudi notranjost stroja in predal za doziranje detergenta. Eden od znakov, da se je v vašem pralnem stroju razmnožila plesen, je lahko neprijeten vonj oblačil. Pozornost pa si zasluži tudi sušilni stroj (če ga uporabljate). Preverite, ali je zagotovljeno ustrezno prezračevanje in ali niso cevi morda deloma zamašene zaradi mokrih kosmov.

Kuhinja

Skrbite za redno menjavo oziroma pranje gobic za pomivanje posode in krp za čiščenje. Tudi v kuhinji poglejte pod korito in se prepričajte, da tam ni znakov puščanja.

Plesen se zaradi vlažnega, toplega in temnega okolja rada razmnožuje tudi v pomivalnem stroju. Tako morate skrbeti za redno dezinfekcijo, pri čemer si lahko pomagate kar z alkoholnim kisom, in za dobro prezračevanje notranjosti stroja.

- Oglas -

Ne pozabite na koše za smeti in na kuhinjske deske, saj gre za dve območji, kjer se plesen praviloma razmnožuje nadpovprečno hitro. Obenem pa je pametno, da preverite tudi notranjost grelnika za vodo.

Dnevna soba

Če imate v dnevni sobi kamin in dimnik, sta dobro prezračevanje in skrb za pravočasno izvedbo potrebnih vzdrževalnih del med drugim nujna tudi za preprečevanje razmnoževanja plesni.

Eno od manj očitnih mest za razmnoževanje plesni so sobne rastline. Skrbite za redno pregledovanje; če rastlino napade plesen, se lahko namreč težava hitro razširi. Obenem pazite, da rastlin ne boste čezmerno zalivali, saj lahko to med drugim privede do pospešenega razmnoževanja plesni v prsti.

Zelo pomembno pa je seveda tudi to, da preprečite razmnoževanje plesni v klimatski napravi, saj lahko to močno zmanjša kakovost zraka in ogrozi delovanje same klime. Skrbite za redno menjavo filtrov in po potrebi pokličite mojstra, da poskrbi za zahtevnejša vzdrževalna dela.

Spalnica

Zelo pomembno je, da preprečite oziroma pravočasno zajezite razmnoževanje plesni na vzmetnici (če se je plesen že močno razširila, bo treba vzmetnico najverjetneje zamenjati). Plesen na vzmetnici je lahko namreč posebno nevarna za zdravje in počutje, saj prespimo dobršen del svojega življenja.

Za razmnoževanje plesni na oziroma v vzmetnici je najpogosteje krivo slabo prezračevanje, posebno če se med spanjem znojite nekoliko močneje. Tako vam svetujemo, da zjutraj ne postiljate postelje. Namesto tega raje odprite okno in pustite, da se vzmetnica dobro prezrači oziroma posuši.

Preberite tudi: Zakaj nastane plesen v stanovanju?

.

NAJNOVEJŠE