DomovZdravilne rastlineKako najbolje prečistimo in okrepimo jetra

Kako najbolje prečistimo in okrepimo jetra

Pomladni meseci predstavljajo v tradicionalni kitajski medicini obdobje posvečeno našim jetrom. Ta v našem telesu skrbijo za prečiščevanje in posledično izločanje škodljivih snovi iz našega organizma. Zato je še posebej priporočljivo poskrbeti za njihovo zdravje. Le tako bodo naša jetra močna, njihovo delovanje učinkovito in posledično tudi naše počutje občutno bolje.

- Oglas -

Za bolj uravnovešeno delovanje naših jeter lahko odlično poskrbimo s pripravki iz zelišč. Katja Temnik, ki skupaj z mamo Majdo Temnik vodi zeliščni vrt in kmetijo Majnika, nam je predstavila najučinkovitejša zdravilne rastline in načine, ki pripomorejo k čiščenju jeter in posledično k njihovi krepitvi.

1. Pegasti badelj

Pegasti badelj-semena za obnovo jeter

Pegasti badelj ni občutljiva rastlina, zato ga lahko brez težav gojimo tudi sami doma. Potrebuje pa nekaj prostora, saj se rad razbohoti in brez težav zraste tudi do dva metra v višino.

Katja Temnik nam nazorno opiše najprimernejši način ročnega pobiranja semen pegastega badlja. Ker je le ta posut s tankimi iglicami je potrebno biti pri pobiranju semen previden. “Ko poleti njegovi koški semen dozorijo (vijolični cvetovi se spremenijo v rjave koške), se moramo sredi vročine obleči v bundo in rokavice, da se vsaj za silo zaščitimo pred njegovimi neštetimi iglicami. Tudi sami koški so obdani s številnimi iglicami, zato moramo imeti zelo dobro zaščitene roke tudi, ko brskamo semena iz koškov.

- Oglas -

Ko nam enkrat uspe semena osvoboditi iglic, s pomočjo ventilatorja odpihnemo kosme belih dlačic, ki se držijo semena in delcev listov. Ko so semena šla skozi prvo fazo čiščenja, jih čaka še ročno prebiranje in končno čiščenje. Vsako seme posebej preberemo in izločimo vsa nezrela (sive barve) in morebitna poškodovana semena. Najbolj zdrava semena potem še močno zdrgnemo s suho krpo in jih shranimo v kozarcih” natančno povzame.

Recept: Semena pegastega badlja so zelo dobrodošla, kadar želimo narediti kuro za prečiščenje in obnovitev jeter. Zanimivo je, da čaj iz pegastega badlja v ta namen ni prav zelo učinkovit. “Silimarin, glavna učinkovina v pegastem badlju, je namreč topen v maščobah. Priporočeno je, da se naredi kura iz 150 g semen. Semena zmeljemo in uživamo vsak dan po 1 žličko (dokler ne zaužijemo vseh 150 g) v jogurtu ali kvalitetnem hladno stiskanem olju.” Uporaba semen se odsvetuje nosečnicam in doječim materam.

2. Artičoka

Artičoka

Artičoko lahko najpogosteje srečamo v kulinariki. Poleg značilnega okusa, je tudi zdravilna za naš organizem. Še posebej dobrodejni pa so njeni listi. Vendar previdno. “Zelo pomembno je vedeti, da učinkujejo zgolj posušeni artičokini listi. Če jih pripravimo kot čaj, znižujejo holesterol oziroma ga pomagajo uravnavati. Šele med sušenjem se namreč v listih tvori učinkovina, ki vpliva na encim v jetrih, ki tvori holesterol.” Da presenečenje ne bo preveliko, vas že vnaprej opozorim, da je artičokin čaj res grenkega okusa. In takega, nesladkanega, bo potrebno tudi popiti. Seveda, v kolikor želimo najboljši učinek. Ravno te grenčine pripomorejo k temu, da se tvorijo prebavni encimi. Posledično pa se zaužita hrana lažje presnavlja. Tako bomo poskrbeli, da bo naša prebava bolj uravnotežena, s tem se bo izboljšalo naše splošno počutje, spremembo pa bomo lahko opazili tudi pri povečanem nivoju energije za vsakodnevno delo in potrebne opravke.

Recept: Čaj iz posušenih artičokinih listov pripravimo tako, da 1 žličko rastline prelijemo z 250ml vrele vode, počakamo 10 – 15 minut in nato precedimo ter primerno ohlajeno spijemo. Najprimerneje je, da se lotimo 3-6 tedenske kure. V tem času pijemo 3-5 dcl artičokinega čaja na dan. Pitje čaja je priporočljivo v dopoldanskem času, saj nas grenke stvari rade budijo. Tako bo tudi naš spanec nemoten in zato prijetnejši.

- Oglas -

3. Rman

Rman

Rman je res zelo dragocena rastlina z vsestranskim dobrodejnim delovanjem. Rmanov čaj zdravi in krepi celoten prebavni trakt, pomaga jetrom in presnovi, zelo blagodejen je tudi za naše sečne poti. Rman ne celi zgolj človeških ran, temveč pomaga tudi svojim prijateljicam iz rastlinskega kraljestva – po toči poškodovane rastline čim prej poškropite z rmanovim čajem in videli boste, kako hitro si bodo opomogle. Čaj skuhate v takšnem razmerju, kot bi ga kuhali za pitje, ga precedite in ohladite ter nato z njim poškropite poškodovane rastline. Zelo dobro je, če to naredite 3 dni zapored.”

Recept: Rmanov čaj pripravimo tako, da eno do dve žlički rmana prelijemo z 250ml vrele vode. Počakamo približno 10 minut, nakar precedimo. Uživanje rmanovega čaja se odsvetuje nosečnicam, saj lahko ima močen učinek na maternico.

4. Kordabenedikta

Kordabenedikta

“Kordabenedikta je enoletni osat, ki ga pri nas v naravi ne najdemo, lahko pa si ga posadimo na vrt. Posušene nadzemne dele rastline (liste in cvet) pripravimo kot poparek in pijemo po požirkih. Zelo dobro se dopolnjujeta z artičoko, zato si lahko pripravimo čaj, ki vsebuje polovico artičokinih listov in polovico kordebenedikte. Kot artičoka je tudi kordabenedikta grenkega okusa, saj vsebuje grenčine in eterična olja, ki uravnavajo presnovo in bolezni črevesja. Kordabenedikta pospešuje delovanje jeter, krepi želodec in čisti kri. Uspešno odpravlja glavobol in vrtoglavico, ter spodbuja nastajanje mleka pri doječih materah.”

Recept: Čaj pripravimo tako, da eno žličko zelišča prelijemo z 250ml vrele vode. Počakamo 10 minut in precedimo.

5. Repik

Repik

Repik lahko srečamo na sprehodu po travniku ali obrobju gozda. Prepoznamo ga lahko tudi po značilnem vonju rumenih cvetov. Dišijo namreč po marelicah.  Za čaj nabiramo, spomladi in poleti, cvetoči del rastline. “Tudi repik vsebuje grenčine in eterična olja, ki spodbujajo izločanje prebavnih sokov in žolča. Priporoča se ljudem z jetrnimi obolenji in žolčnimi kamni, pa tudi tistim, ki jih pesti neješčost” svetuje Katja Temnik.

Recept za repikov ledeni čaj (iz knjige Samonikle užitne in zdravilne rastline na Slovenskem, dr. Luka Kristan): Potrebujemo 5 svežih repikovih socvetij, 1 l hladne vode in sladkor po okusu. Socvetja za 2-3 ure namočimo v hladno vodo, nato pa zavremo. Precedimo in sladkamo po okusu. Pijemo ohlajeno z nekaj kockami ledu.

- Oglas -
Sara Lipovšek
Sara Lipovšek
Sara Lipovšek je novinarka, ki ji nobeno področje ni tuje. Svoje članke rada podpre z nasveti strokovnjakov, ki jim dodajo še bolj poglobljen vpogled.

NAJNOVEJŠE