Ledvice so eden naših najpomembnejših organov. Skrbijo za filtriranje krvi, kar pomeni, da so vsakodnevno v stiku s številnimi škodljivimi snovmi. Tako je pomembno, da občasno poskrbimo za razstrupljanje, saj bo to zagotovilo njihovo optimalno delovanje. Pri tem nam je lahko v veliko pomoč peteršilj, ki je znan kot odličen naravni diuretik.
O blagodejnih učinkih peteršilja
Peteršilj se običajno uporablja za izboljšanje okusa jedi, vendar pa lahko z dodajanjem peteršilja naredimo tudi ogromno dobrega za svoje zdravje. Gre namreč za zelišče, ki je izjemno bogato z antioksidanti. Vsebuje veliko pomembnih vitaminov (A, B, C in drugih) ter mineralov (kalcij, železo, fosfor itn.). Tako peteršilj pomaga pri krepitvi našega imunskega sistema in pri izboljševanju prebave. Redno uživanje peteršilja se zelo priporoča tudi vsem s povišanim krvnim tlakom.
Ker gre za naravni diuretik, bo preprečil pretirano kopičenje tekočine v telesu, kar bo razbremenilo tudi vaše žile. Peteršilj pomaga tudi pri preprečevanju hude utrujenosti in pri hujšanju, koristen pa je celo za diabetike. Kot že omenjeno, se prav peteršilj pogosto priporoča za naravno razstrupljanje ledvic, poskrbel bo pa tudi za razstrupljanje drugih organov. Ko gre za zdravje ledvic, lahko peteršilj med drugim zmanjša tveganje za nastajanje ledvičnih kamnov.
Izvrsten napitek za ledvice: peteršiljeva voda oz. čaj
Za pripravo peteršiljevega napitka potrebujete 1 žlico posušenega peteršilja ali 2 žlici svežega, drobno nasekljanega peteršilja, ki ga dodajte 250 mililitrom vrele vode. Pri nizki temperaturi kuhajte še 5 minut. Mešanico nato precedite in popijte, ko se shladi na primerno temperaturo. Po želji lahko dodate še malce limoninega soka. Priporočamo vam, da si peteršiljev napitek pripravite trikrat dnevno, vsaj 7 dni zapored. To je dobro ponoviti najmanj dvakrat letno, saj boste s tem močno zmanjšali nevarnost za težave z ledvicami.