Zdravje & prehranaBoj z artritisom in učinkovita naravna pomoč

Boj z artritisom in učinkovita naravna pomoč

MORDA VAS ZANIMA

Ljudje z artritisom se spopadajo s hudo kronično bolečino, ki je v določenih obdobjih še posebej intenzivna. Bolečina se pojavlja v sklepih in v okoliških tkivih, tipične težave pa so še pordelost problematičnih predelov, občutek okorelih sklepov in težave z gibanjem. Obstaja sicer več kot 100 različnih vrst artritisa, vendar sta najpogostejši obliki osteoartritis in revmatoidni artritis. Zdravniki pacientom običajno predpisujejo protibolečinska sredstva, včasih pa tudi zdravila za zaviranje imunskega odziva. Na voljo pa imate tudi precej naravnih možnosti, s katerimi lahko učinkovito omilite simptome.

- Oglas -

Ingver in kurkuma

Vzdrževanje zdrave telesne teže in redno gibanje

Čezmerna telesna teža lahko dodatno obremeni vaše sklepe, zaradi česar so bolečine, ki spremljajo artritis, še intenzivnejše. Če veste, da vaša teža ni optimalna, je tako eden prvih ukrepov v boju z artritisom vsekakor ta, da poskušate shujšati. Prav tako pomembno pa je, da poskušate ostati čim bolj telesno aktivni. Čeprav zaradi bolečin večina ljudi z artritisom težko najde energijo in voljo za telovadbo, pa lahko prav redno gibanje močno omili simptome.

Izogibajte se živilom, ki povzročajo vnetja v telesu

Tudi prehrana ima zelo pomembno vlogo pri spopadanju z artritisom. Ključno je, da izločite živila, ki so znana po tem, da povzročajo kronična vnetja – oziroma da vsaj močno omejite njihovo uživanje. V to skupino sodijo sladkor, izdelki iz bele moke, ocvrte jedi ter rdeče meso in mesni izdelki. Po drugi strani pa je priporočljivo jesti več živil, ki delujejo protivnetno. Osredotočite se predvsem na zelenolistno zelenjavo in različne vrste sadja, ki je bogato z antioksidanti, in na oreščke, ki oskrbijo telo z zdravimi maščobami.

Uporabljajte ingver, kurkumo in kajenski poper

V veliko pomoč pri lajšanju simptomov artritisa so vam lahko tudi določene začimbe. Priporočamo predvsem ingver, kurkumo in kajenski poper. Vse naštete začimbe namreč vsebujejo snovi, ki so znane po močnih protivnetnih učinkih. Začimbe lahko uporabljate pri pripravi različnih jedi ali pa si iz njih skuhate čaj. Še ena možnost pa je, da jih uporabite za izdelavo naravnih protibolečinskih mazil, v kombinaciji z izbranim oljem.

Pomagajte si z zelišči in eteričnimi olji

- Oglas -

Določena zelišča in eterična olja so prav tako izjemno uspešna pri blaženju vnetij in lajšanju bolečin. Ljudem z artritisom se pogosto priporoča predvsem mačji krempelj (Uncaria tomentosa) in koprive. Med eteričnimi olji je še posebej dobra izbira kadilna bosvelija. Mnogim pa pomaga tudi uživanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo bromelain – encim, ki se sicer nahaja v ananasu in ki pomaga pri blaženju bolečin ter pri zmanjšanju otekanja sklepov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×