fbpx
Domov Zdravje & prehrana Transmaščobe – kaj so in zakaj niso označene na živilih

Transmaščobe – kaj so in zakaj niso označene na živilih

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Torte, rogljički, ocvrta hrana, krekerji, namazi, margarina … Vsa ta hrana ima nekaj skupnega. To so za zdravje izjemno nevarne in v nekaterih državah celo prepovedane – transmščobe.

Številne raziskave kažejo, da transmaščobe, s katerimi živilom med drugim podaljšujejo rok uporabe, škodijo zdravju. To vrsto maščob se je prijelo tudi ime slabe maščobe, saj, v nasprotju z dobrimi, povečujejo tveganje za nastanek določenih bolezni. Transmaščobe med drugim višajo raven holesterola v krvi in povečujejo tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni. Pet gramov transmaščob dnevno je za srce enako kot pet do deset pokajenih cigaret na dan, svarijo zdravniki.

Transmaščobe

Kaj so transmaščobe?

Transnenasičene maščobne kisline ali transmaščobe so vrsta nenasičenih maščob, ki imajo vsaj eno izmed dvojnih vezi v trans obliki. Maščobe v tej obliki redko srečamo v svežih živilih: pridobivajo jih umetno, z delnim hidrogeniranjem rastlinskih maščob. Praviloma jih srečamo v predelanih izdelkih, katerim proizvajalci na tak način izboljšujejo aromo, videz in daljšajo rok uporabnosti. Dokazano je, da transmaščobe nimajo nobene fiziološke vloge v telesu.

Ponekod prepovedane, pri nas nimajo niti oznake

Ponekod v svetu so živila z visoko vrednostjo transmaščob že prepovedana. Celo v Ameriki, ki je meka industrije hitre hrane, se bodo pridelovalci hrane morali v treh letih povsem znebiti transmaščob, je nedavno odločila ameriška uprava za hrano in zdravila. Kako je s tem v Sloveniji? Pri nas zaenkrat ni potrebna niti oznaka, ki bi potrošnika opozarjala na povečano količino transmaščob. Kot kažejo zadnje raziskave, se je trend razpoložljivosti izdelkov s transmaščobami od leta 2012 v Sloveniji kar podvojil. Zato se mnogi strinjajo, da je zadnji čas, da se tudi v Sloveniji spremeni zakonodaja na tem področju. Do takrat pa je izjemnega pomena, da se ne odrekamo maščobam, ki so za telo nujno potrebne, ampak se naučimo izbirati prave maščobe in eliminirati slabe.

- Oglas -

Najnovejše

7 naravnih metod za ublažitev sinusnega glavobola

Sinusni glavobol je običajno povezan z vnetjem in otekanjem sinusov ali sinusnih membran in lahko to povzroči hude bolečine.

4 znaki, da je vaše telo v težavah

Preverite nekaj simptomov, ki so lahko znanilci resnejših težav, zato jih ne smete ignorirati.

Tonik za obraz: 5 odličnih naravnih nadomestkov

Tonik za obraz je po mnenju mnogih strokovnjakov eden najpomembnejših kozmetičnih izdelkov za nego obraza.

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×