0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliSkrivnostni svet metuljev

Skrivnostni svet metuljev

MORDA VAS ZANIMA

V ameriških kinematografih so začeli predvajati dokumentarni film v 3-D tehniki z naslovom »Let metuljev«. Film, ki govori o neverjetnih migracijah metuljev monarhov, bo razkril to nenavadno vrsto barvnih bitij v luči, ki je še ne poznamo. Upamo, da bomo film lahko videli tudi pri nas.

- Oglas -

Vse do leta 1970 je ta velika selitev ostajala zavita v tančico skrivnosti. National Geographic je metulje monarhe sicer uvrstil v svojo oddajo Velike selitve, a tokratni film poleg izjemne 3-D tehnike nudi še nekaj več. Film namreč temelji na resnični zgodbi in spremlja izjemno delo znanstvenika Freda Urquharta, ki je več let skušal ugotoviti, kam se ikonični metulji skrijejo v hladnih zimskih mesecih, saj se je vedno zdelo, da preprosto izginejo. Urquhartove preiskave in njegov izum prvih sledilnih oznak za metulje so zdaj končno razkrili zgodbo, ki se zdi bolj izmišljena kot pa resnični čudež narave. Znanstvenik pionir je namreč ugotovil, da ljubke žuželke preletijo na tisoče kilometrov, od Mehike pa do severa Združenih držav Amerike in Kanade, pa potem spet nazaj. Vse to v toku približno štirih generacij.

MetuljiNeverjetna zgodba

Njihova zgodba se začne v eni sami plasti borovega gozda v osrednji Mehiki, kjer metulji preživijo zimske mesece oklepajoč se dreves. Tam jih je na milijone, a se vsi komaj premikajo, saj obtičijo v zaspani odrevenelosti. Ko pride pomlad, se monarhi začnejo prebujati. Najprej se parijo, nato pa začnejo svoj let na sever. Tekom več generacij potujejo skozi Teksas, Srednji zahod, Novo Anglijo in še dlje, dokler ne pristanejo na svilnicah, rastlinah, ki rastejo na skrajni točki njihovega potovanja proti severu. Tam ta generacija metuljev odloži jajčeca in umre. Nato pa generacija metuljev, rojenih v teh najvišjih širinah, zavije proti jugu, in pluje stotine in stotine kilometrov – po poti svojih staršev, starih staršev in pra-starih staršev – vse nazaj do tiste zaplate mehiških borovih gozdov.

- Oglas -

V težavah

Še vedno ni znano, kako ta »super-generacija« monarhov ve, kam naj potuje, ne da bi kdaj videla točko, proti kateri leti. 3-D možnost nudi gledalcem intimne podrobnosti o tem neverjetnem potovanju. Nudi pogled od blizu in spremljate lahko preobrazbo iz jajčec preko bube v gosenico in nazadnje v metulja. Čeprav je film očarljiv, pa je celotna zgodba o borbi monarhov prežeta tudi s tragedijo. Metuljev monarhov je danes namreč veliko manj kot pred dvema desetletjema, močno pa jih je prizadel tudi upad rasti svilnic po vsej Severni Ameriki. Samo na svilnicah namreč lahko ti metulji nesejo jajca. Zaradi uporabe herbicidov in načina kmetovanja v Združenih državah Amerike, je svilnica izginila iz približno 140 milijonov hektarjev v zadnjih 10 letih. Ves denar, ki ga bo film prinesel v blagajno, bo pomagal financirati prizadevanja za ohranjanje metuljev, zagotavlja produkcijska hiša. Že samo zaradi neverjetne zgodbe pa upamo, da ga bomo lahko videli tudi mi.

.

NAJNOVEJŠE