Kako otroke prepričati, da bi jedli zelenjavo?

  Zagotovo se vsak starš kdaj pa kdaj sooči s težavo, ko otrok trmasto odkimava z glavo, zavrača vse, kar je zeleno ali spominja na zelenjavo in mu na kraj pameti ne pade, da bi pojedel kaj s seznama, ki mu starši pravijo »zdravo«.

  Otroci zelenjava

  Več ljubezni

  Dve novi študiji je izvedlo Društvo za prehrambno izobraževanje in vedenje (SNEB) pod okriljem predsednika Briana Wansinka, dr. Johna Dysona, profesorja Potrošniškega vedenja na univerzi Cornell.
  V prvi študiji je 500 mater z majhnimi otroki ugotovilo, da zelenjava pomaga okrepiti okus jedi in da občutek, da je obrok bolj popoln. Prisotnost zelenjave na krožniku je tudi dala občutek, da se je tisti, ki je obrok pripravil, potrudil bolj premišljeno in pozorno.
  »Te ugotovitve poudarjajo koncept, da zelenjava sestavlja popoln obrok. Zelenjava namreč naredi veliko več, kot da le zagotovi pomembne hranilne snovi. Pomaga narediti celoten obrok bolj privlačen in celo osebo, ki ga je pripravila, prikaže kot bolj ljubečo in skrbno,« pravi Wansink.

  Kaj jedo in česa ne

  Druga študija je okrepila zamisel, da lahko starši prehitro obupajo, če trdijo, da njihovi otroci ne marajo zelenjave. Namesto tega Wansink pravi, da je bolje, da se osredotočite na zelenjavo, ki jo bodo otroci jedli, in ne na tisto, ki je ne bodo.
  Anketirali so etnično raznolik spekter petstotih mater s po dvema otrokoma. Prosili so udeležence, da določijo najljubšo zelenjavo vsakega otroka, svojo najljubšo in meni petih najpogosteje zaužitih obrokov v svojih domovih.
  Rezultati so pokazali, da je 83 odstotkov otrok v raziskavi imelo najljubšo zelenjavo, ki jo je mama brez težav pravilno določila. 53 odstotkov od najstarejših otrok je imelo isto najljubšo zelenjavo kot njihove matere. Šest vrst zelenjave je
  sestavljalo kar 80 odstotkov priljubljenih:

  • Koruza (32,2 odstotka) – najljubša fantom
  • Brokoli (29,4 odstotka) – najljubša dekletom
  • Korenje (23,2 odstotka)
  • Stročji fižol (17,2 odstotka)
  • Krompir (11,8 odstotka)
  • Paradižnik (11,4 odstotka)
  PREBERITE TUDI:  Zgodba: 8 let do zanositve

  Preberite si tudi, kako smo lahko pri prehranjevanju vzgled otrokom.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  1 komentar

  1. Ali je zelenjava okusna hrana?

   Zelenjava za otroke in odrasle ni problematična, problematične so gospodinje, ki ne vedo, kako se zelenjava mora pripraviti in kuhati, da bi lahko bila odličnega okusa!

   Vse zgleda, da so otroci le pametnejši, ker nočejo jesti tisto kar ni okusno ali dobro, ker če ni okusno, potem tudi zdravo ni!

   Zelenjava, človeku smrdi ko se kuha in nekaj tega smradu tudi ostane v hrani ko je že skuhana, a to kar je ostalo smradu v tej kuhi, je zdravju škodljivo, ker so to nezdrave snovi iz zemlje od gnojil, škropiv, gnitja in drugo!

   Da pa bi naredili zelenjavo dobro okusno in zdravo, moramo navedene škodljive snovi izvleči iz zelenjave, kar nam lahko uspe le, če zelenjavo delno pokuhamo, odlijemo smrdljivo vodo in nato dolijemo toplo čisto vodo in nato zelenjavo do kuhamo, odcedimo, ji dodamo še potrebne dišave in na ponvici v olju prepražimo kruhove drobtine in takoj vroče prelijemo po zelenjavi!

   Ko bodo otroci to okusili, bodo presenečeni od izredno dobrega okusa!

   Medicinska znanost in tudi sodobne matere pa so prepričane, da je potrebno smrdljivo vodo konzumirati zaradi vitaminov, vendar se zelenjava ne uporablja zaradi vitaminov, katerih otroci in tudi ostali, smo z raznimi vitamini, ki so v raznih pijačah in hranah v izobilju temveč, se zelenjava konzumira zaradi hranljivih snovi in klorofila kot sončne energije, katere naše celice veliko potrebujejo za ustvarjanje življenjske energije, ki se odraža kot tako imenovana AURA, ki ščiti celotno telo od negativnih energij in s tem bolezni od zunanje okolice telesa, kar je seveda najbolj važno za zdravje telesa!

   Največ teh hranilnih energetskih snovi pa imajo le zelena zelenjava, ko največkrat pa se mešajo pojmi, ko podzemeljske pridelke in razna žita, prištevajo zelenjavi, ki imajo povsem druge in drugačne snovi kot pa zelenjava!

   Zato je vsekakor dobro, da vsi in ne samo otroci, v prehrani uporabljamo vsaj 3x tedensko takšno okusno zelenjavo ki nam bo v korist in ne da se trudimo ko ne moremo jesti smrdljive vitamine, ko tako ali tako gre ta zelenjava potem vse v smetnjak in ne v želodec!

   Konrad Ajster – avtor: Biotronika nova veda

  Comments are closed.