0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako otroke prepričati, da bi jedli zelenjavo?

Kako otroke prepričati, da bi jedli zelenjavo?

MORDA VAS ZANIMA

Zagotovo se vsak starš kdaj pa kdaj sooči s težavo, ko otrok trmasto odkimava z glavo, zavrača vse, kar je zeleno ali spominja na zelenjavo in mu na kraj pameti ne pade, da bi pojedel kaj s seznama, ki mu starši pravijo »zdravo«.

- Oglas -

Otroci zelenjava

Več ljubezni

Dve novi študiji je izvedlo Društvo za prehrambno izobraževanje in vedenje (SNEB) pod okriljem predsednika Briana Wansinka, dr. Johna Dysona, profesorja Potrošniškega vedenja na univerzi Cornell.
V prvi študiji je 500 mater z majhnimi otroki ugotovilo, da zelenjava pomaga okrepiti okus jedi in da občutek, da je obrok bolj popoln. Prisotnost zelenjave na krožniku je tudi dala občutek, da se je tisti, ki je obrok pripravil, potrudil bolj premišljeno in pozorno.
»Te ugotovitve poudarjajo koncept, da zelenjava sestavlja popoln obrok. Zelenjava namreč naredi veliko več, kot da le zagotovi pomembne hranilne snovi. Pomaga narediti celoten obrok bolj privlačen in celo osebo, ki ga je pripravila, prikaže kot bolj ljubečo in skrbno,« pravi Wansink.

Kaj jedo in česa ne

Druga študija je okrepila zamisel, da lahko starši prehitro obupajo, če trdijo, da njihovi otroci ne marajo zelenjave. Namesto tega Wansink pravi, da je bolje, da se osredotočite na zelenjavo, ki jo bodo otroci jedli, in ne na tisto, ki je ne bodo.
Anketirali so etnično raznolik spekter petstotih mater s po dvema otrokoma. Prosili so udeležence, da določijo najljubšo zelenjavo vsakega otroka, svojo najljubšo in meni petih najpogosteje zaužitih obrokov v svojih domovih.
Rezultati so pokazali, da je 83 odstotkov otrok v raziskavi imelo najljubšo zelenjavo, ki jo je mama brez težav pravilno določila. 53 odstotkov od najstarejših otrok je imelo isto najljubšo zelenjavo kot njihove matere. Šest vrst zelenjave je
sestavljalo kar 80 odstotkov priljubljenih:

- Oglas -
  • Koruza (32,2 odstotka) – najljubša fantom
  • Brokoli (29,4 odstotka) – najljubša dekletom
  • Korenje (23,2 odstotka)
  • Stročji fižol (17,2 odstotka)
  • Krompir (11,8 odstotka)
  • Paradižnik (11,4 odstotka)

Preberite si tudi, kako smo lahko pri prehranjevanju vzgled otrokom.

.

NAJNOVEJŠE