0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPrehrana otrok- bodimo njihov vzgled

Prehrana otrok- bodimo njihov vzgled

MORDA VAS ZANIMA

Živimo tako rekoč na vasi, v bližini šole, torej kar naprej obkroženi z otroki. Pred dnevi sem se zamislila ob pogledu na skupino otrok, ki so od bližnjega travnika, kjer so imeli uro biologije, tekli nazaj v šolo. Na žalost je bilo v skupini nekaj takih, ki so bili že očitno predebeli za svojo starost in so komaj dohajali sošolce.

- Oglas -

Pa mi je šinilo skoz glavo; mar ni otroštvo namenjeno brezskrbni igri, lovljenju po visoki travi, plezanju po sosedovi češnji, kopanju v najbližji reki … Morda imajo privilegij takega otroštva res le še ‘naši’, vaški otroci, ampak vsekakor pa tudi mestni niso narejeni za to, da sedijo pred računalniki, ure in ure strmijo v televizijo, jedo samo pakirano in hitro pripravljeno hrano, in vsi zadihani komaj premagajo razdaljo nekaj sto metrov, se vam ne zdi?

Prehrana in otrociKako torej otrokom vsaj do neke mere vrniti otroštvo? Pa pustimo vse ostalo ob strani, in se lotimo le problema prehrane, ki je pravzaprav v veliki meri odgovoren za kvaliteto otrokovega zdravja in bivanja nasploh. Otroci so, če nam je to všeč ali ne, pogosto naše ogledalo. V njih se zrcalijo še tiste  malenkosti, za katere se sploh ne zavedamo, da so navzven vidne. Seveda to tudi velja za področje prehranjevanja. Ne samo to, kako otroci jedo, ampak predvsem kaj. Nikakor ne gre pričakovati, da bodo sami začeli vpeljevati bolj zdrav način prehranjevanja, če boste vi še vedno jedli le hitro pripravljeno, kalorij polno in hranil prazno hrano.

Vse se torej začne pri starših. Iz tega bi lahko torej sklepali, da so straši krivi za vse pogostejšo debelost otrok. Morda se sliši prestrogo, pa vendar  v večini primerov drži kot pribito. Morda lahko besedo ‘krivi’ zamenjate z ‘odgovorni’, ampak pod črto je rezultat isti; vedno več predebelih in nezdravih otrok. Seveda drži, da ne gre za posledice zavestnih dejanj, saj straši svojim otrokom namenoma ne bi hoteli poslabšati zdravja in jih oropati vitalnega in elana polnega otroštva. Žal je stanje današnjih otrok predvsem posledica neznanja, nevednosti staršev, nezainteresiranosti za lastno telo, za lastno zdravje. Še vedno namreč velja, da je zdravje naše največje bogastvo, pa vendar na to pogosto pozabimo.

- Oglas -

Ker pa je tokratni članek namenjen predvsem prehrani otrok, se v to, kako naj vi spremenite svoje prehranske navade, tokrat ne bomo poglabljali. Pravzaprav bomo rekli, da ste ta korak že osvojili, torej se že zavedate, da življenje v telo vnaša le ‘živa’ hrana, torej predvsem sadje in zelenjava; ter da nas življenja ropa procesirana, ‘mrtva’ hrana. Kako torej sladkarije, hitro hrano, slane prigrizke in ostale otrokove ‘dobrote’ zamenjati za bolj zdrave alternative? Predvsem naj dejanja govorijo zase, besede pa prihranite za odgovore na otrokova vprašanja. Ko boste sami z veseljem jedli bolj naravno hrano, bodo otroci že zaradi zanimanja hoteli poskusiti, kar se bo skrivalo na vaših krožnikih. Ne gre torej za to, da bi morali otrokom karkoli prepovedovati, ker tako ne boste dosegli ničesar, ampak naj bo cilj, da z dejanji pritegnete otrokovo zanimanje.

Druga pomembna stvar pa je, da nehate kupovati hrano, za katero veste, da je za vaše otroke nezdrava, pa četudi bo to na začetku poželo kar nekaj negativnih pripomb. Stojte za svojimi odločitvami, saj boste le tako dosegli spremembe. Poleg vztrajnosti boste morali verjetno uporabiti tudi kar nekaj zvijač, s pomočjo katerih boste ‘pretentali’ male sive celice vaših otrok, da bodo z veseljem vase spravili nove okuse. Ponavadi je tako, da gre otrokom najtežje po grlu ravno zelena zelenjava, čeprav bi je morali pojesti največ, oziroma vsaj precej več, kot je sicer. In kaj je v zeleni listnati zelenjavi tako posebnega? Vsebuje namreč precejšnje količine mineralov, ki so nujno potrebni za naše zdravje, in to v oblikah, ki jih človeško telo lahko z lahkoto uporabi. Poleg tega pomaga preprečevati napade lakote, ali željo po sladkarijah, dvigne raven energije, odžene nerazpoloženost in tečnobo, prepreči težave z zobmi in zagotovi vsa potrebna hranila v otroški prehrani.

Otrok in presna hranaPa se za konec vrnimo k trikom in zvijačam, s pomočjo katerih bodo vaši otroci vzljubili ‘živo’ hrano.

  1. Prosti čas preživljajte z otroki v naravi. Uživajte v nabiranju gozdnih sadežev, privoščite si jabolka direktno z dreves, izobrazite se o užitnosti divjeraslih rastlin. Vse to bo otroka zopet približalo naravi in ga oddaljilo od televizije in računalnika.
  2. Sladkarije, ki so se do sedaj skrivale v predalih in omaricah, zamenjajte s suhim sadjem, ali pa nadomestite z doma pripravljenimi, presnimi sladicami, ki bodo potešile željo po sladkem.
  3. Zeleno listnato zelenjavo ‘skrijte’ v zmešančke, torej kašaste sokove iz sadja in zelenjave. Najprej v mešalniku pripravite zgolj sadne sokove, nato pa počasi dodajajte zelenje. Dovolite, da se otroci navadijo na nove okuse.
  4. V pripravo jedi ali napitkov vključite otroke. Preizkušeno lahko povem, da bodo otroci s precej več zadovoljstva pojedli ali popili tisto, kar bodo pomagali pripraviti sami. Sin, ki je trenutno star dobra tri leta, pri pripravi zelenčka pomaga tako, da v mešalnik dodaja sestavite in vrti gumb na mešalniku. In na koncu seveda nadvse zadovoljno spije svoj delež.
  5. Vklopite domišljijo in iz zelenjave ustvarite razne možičke. Apetit otrok se bo kar naenkrat nenormalno povečal.

Ko boste osvojili spremenjene prehranske navade doma, pa na žalost pridejo na vrsto še druge ovire. Kako boste reagirali, ko boste prebrali jedilni list v vrtcu ali šoli svojega otroka? Kakšna bo vaša reakcija, ko bo babi vnučku zopet, pa ne glede na to, da ste jo že neštetokrat prosili, naj tega ne dela, ponudila škatlo piškotov? Se boste z nasmehom na obrazu zahvaljevali za darila ob rojstnem dnevu svojega otroka, četudi bodo polna sladkarij?

- Oglas -

Res je, ovir je precej, ampak, če boste imeli pred sabo jasen cilj – svoje in otrokovo najboljše zdravje – boste vedno znova našli načine, kako jih premagati.

Teja Fidler Makoter
www.presen.si

.

NAJNOVEJŠE