Namakanje vrta je nujno, ฤe ลพelimo lepe vrtnine ter zdrav in obilen pridelek. Ob sami osnovi, torej dovolj visokem pridelku, vpliva tudi na odpornost rastlin, na kakovost in seveda tudi na viลกino pridelka.
Vsa ลพiva bitja za svoj obstoj potrebujejo vodo in hrano. Vemo, da se da brez hrane preลพiveti veliko dlje kot brez vode. Prav za rastline to drลพi ลกe bolj kot za toplokrvna bitja, vrtnine pa so za pomanjkanje vlage ลกe posebno obฤutljive.
Namakanje vrta za moฤne in zdrave rastline ter plodove
Vrtnine v kratkem ฤasu naredijo veliko listne mase. ล tevilne (npr. solata in ฤebula) imajo zelo plitek koreninski sistem. ฤlovek jih je za svoje potrebe precej spremenil in oddaljil od narave. Dolga leta je bil najpomembnejลกi cilj visok pridelek. Pri tem smo pozabili na zdravstveno stanje pa tudi na temelje rastlin โ njihov koreninski sistem. Danes se tega, kako pomembna je odpornost rastlin, vse bolj zavedamo, zato so nove sorte pogosto tudi dokaj odporne. Vendar pa pogosto pozabljamo na korenine. S tem, ko z zalivanjem z raznimi pripravki, biostimulansi, namoฤenimi koprivami in pretiranim gnojenjem (tudi z organskimi gnojili) rastline zelo zgodaj silimo k hitrejลกi rasti, spreminjamo tudi njihov naravni ciklus.
ลฝelimo si rasti nadzemnih delov, na korenine pa pozabljamo. Ta napaka je pogosta ลพe pri izbiri sadik, saj kupci izbirajo ฤim veฤje in bujne. ลฝeleti bi si morali ฤim lepลกi in bolj razvit koreninski sistem. Naslednja napaka je ta, da hitimo in jih sadimo v prehladno zemljo, ko ลกe niso sposobne sprejemati fosforja, ki je zadolลพen za razvoj koreninskega sistema. Vse to povzroฤa, da vrtnine zelo hitro, dva ali tri dni po deลพju, ลพe trpijo suลกo.
Suลกa in/ali visoke temperature sta dve razliฤni teลพavi
ฤeprav sta ti dve teลพavi pogosto povezani, pa vendarle nista isti. Vroฤina oziroma visoke temperature so za vrtnine zelo teลพka preizkuลกnja, suลกa pa je teลพava, ki ni vedno povezana z njimi, saj jo pri trajnicah, predvsem okrasnih rastlinah, pogosto sreฤamo celo pozimi. Letoลกnji marec in zaฤetek aprila sta bila ลพe zelo suha in je bilo za dober razvoj nujno namakati na primer ฤesen. Seveda v poletni vroฤini pride do suลกe veliko prej, a nikar ne pozabite, da je lahko suho in za vrtnine ลกkodljivo tudi v drugih letnih ฤasih.
Vrtnine imajo zaradi kratkotrajnih suลกnih obdobij teลพave vsako leto. Tako je postalo nujno, da si vsi, ki si ลพelite domaฤe sveลพe zelenjave, pa naj bo ta namenjena samooskrbi ali pa trลพni pridelavi, ฤim prej organizirate redno namakanje vrta. Brez tega pridelave vrtnin ลพal ni.

Nepravilno in nezadostno namakanje vrta prinaลกata mnoge teลพave
Najbolj tipiฤen znak je pokanje plodov oziroma korenov. Pokanje na plodovih (predvsem paradiลพnika) se pojavi v obliki okroglih ali preฤnih razpok okoli peclja. Pogosto ga povzroฤi daljลกe obdobje suhega vremena, ki mu sledi veฤja koliฤina padavin v kratkem ฤasu. V obdobju vroฤine, visokih temperatur, moฤnega sonฤnega obsevanja in suลกe je povrhnjica plodov in korenov moฤnejลกa, trลกa. Zaradi pomanjkanja vlage rastline niso primerno oskrbljene s hranili, manjka jim kalija in kalcija. ฤe pomanjkanje vode traja dlje kot en teden, rastline prenehajo rasti, da bi izgubile ฤim manj vlage, utrdijo celiฤne stene in povrhnjico. Ta ni proลพna, in ko na hitro pride do veฤje koliฤine vode, seveda poฤi.
V takih primerih, ลกe posebno konec poletja, lahko priฤakujemo ลกe eno teลพavo. Po nekajdnevnem hujลกem pomanjkanju vode korenovke (in tudi ฤebulnice) poลพenejo nove korenine in se pripravijo na cvetenje. To pomeni, da se zaฤnejo ponovno vraลกฤati v tla, naredijo veliko ลกtevilo novih korenin, vฤasih celo poลพenejo cvetno steblo. S tem rastline izgubijo svojo kakovost in prehrambno, vฤasih pa tudi trลพno vrednost.
Po kratkotrajnem premoru med dvema suลกnima obdobjema se mnogi sreฤajo tudi s koreninami na gomoljih krompirja. Tudi te so posledica suลกe, ko so rastline zakljuฤile rast, nekaj padavin in niลพje temperature pa so povzroฤili novo rast, in gomolji so pognali nove korenine. Tak krompir izgublja na kakovosti. Prav pri njem se v zadnjih treh letih sreฤujemo ลกe z enim pojavom, steklavostjo gomoljev, ko krompir kljub dolgotrajnemu kuhanju ostaja trd. Ta pojav je znaฤilen za nepravilno in neenakomerno preskrbo z vodo, ฤemur bi se lahko izognili z namakanjem. Lani so mnogi tarnali tudi zaradi gnilih, preperelih obroฤev na prerezu ฤebule. Tudi ti so posledica tega, da je bilo v posameznih obdobjih debeljenja ฤebule presuho, rastlinam je zmanjkalo vode, s tem pa tudi kalcija.
Pomanjkanje kalcija zaradi suลกe
Najbolj znana teลพava neredne oskrbe z vodo je gnitje plodov paprike in paradiลพnika pri muhi. Mnogi menijo, da gre za bolezen. V resnici sta gnitje muhe plodov paprike in paradiลพnika ter suลกenje konic buฤk in kumaric posledica pomanjkanja kalcija. To se pojavlja tudi tam, kjer ga je v zemlji dovolj. Gre namreฤ za to, da se kalcij raztopi v vodni raztopini v tleh. Koreninski laski rastline vodo sprejmejo, ta pa nato potuje navzgor po rastlini, vse do vrha โ predstavljajte si vodni stolpec, vodne molekule, ki v obliki veriลพice segajo od korenin do vrha rastline โ, ลกele nato se vrne navzdol do listov in stranskih poganjkov ter prek listnih reลพ izhlapeva v zrak. Do plodov torej prihaja po tisti poti, ki jo rastlina avtomatsko zapre, da ne bi izgubljala preveฤ vode. V vroฤini se listne reลพe zaprejo, takrat voda ne izhlapeva. ฤe je zmanjka ลกe v zemlji, pa ฤetudi le za nekaj ur, se vodni stolpec oziroma veriลพica pretrga. Do tega pride, ฤe rastlino namoฤimo prepozno, da se vodni stolpec spet vzpostavi, pa mine veliko ฤasa. Med tem kalcija, nujnega gradnika celiฤnih sten, ni. Celiฤne stene razpadejo, posledica so lise na plodovih, gnili obroฤi v ฤebuli in v gomoljih krompirja, v hujลกih primerih jih vidimo celo na prerezu zeljnih glav.
Ta pojav je najpogostejลกi, ko je preskrba z vodo neenakomerna in imajo rastline vode tudi dovolj, vmes pa je za nekaj ฤasa zmanjka. Ker se kalcij zaradi pomanjkanja vode ฤez korenine ne dostavlja do plodov, ga je treba dodajati prek listov โ foliarno ลกkropljenje.
Pomanjkanje kalcija pa se ne pojavlja samo pri plodovkah. V spremenljivih razmerah ga je treba redno dodajati tudi kapusnicam, predvsem zelju, ki ลพe zvija glave. Pogosto ga potrebujejo tudi solatnice, oลพig listnih robov se pojavlja ravno zaradi pomanjkanja tega hranila.
ล e ena teลพava, ki je pogosto posledica neenakomerne, nepravilne preskrbe z vodo, kar reลกuje samo namakanje vrta, je pomanjkanje mikroelementov, kot sta na primer bor pri rdeฤi pesi in zeleni ter mangan pri zelju. Slednje prepoznamo po hrenastem okusu kislega zelja.

Zaฤne se ลพe pri sadikah
Koลกate in lepo zelene sadike z veliko listi naj ne bodo vaลก osnovni cilj. Prav tako ne smejo biti prevelike. Imeti morajo gost koreninski sistem, ob presajanju naj bodo korenine ลกe bele in predvsem enakomerno porazdeljene po celotni koreninski grudi. Ne gnojite jih, izberite pa primerno velike lonฤke za rastline in predvsem pri lastni vzgoji sadik ne varฤujte pri nakupu substrata. Ta naj bo kakovosten.
S presajanjem ne ฤakajte. Ko so sadike primerno velike, morajo ven. Pozneje namreฤ ne delajo veฤ toliko korenin, saj jih vreme in hranila silijo k rasti nadzemnih delov. Pri mladih rastlinah ne uporabljajte kopriv, saj pospeลกujejo rast zelenih delov in ne korenin. Takrat je veliko bolj primerno gnojenje z gabezom ali izvleฤki morskih alg.
ฤe menite, da je ob presajanju potrebno zalivanje rastlin, zalijte jamico, v katero boste sadike sadili. Suha zemlja namreฤ ยปukradeยซ vodo koreninski grudi. To se zgodi v nekaj sekundah. Ni kritiฤno, vendar pa vpliva na razvoj koreninskega sistema. Nikoli ne pozabite osnovnega principa premikanja snovi v naravi โ vedno gredo tja, kjer jih je manj. ฤe boste torej zalili samo sadike, jim bo suha zemlja v okolici vodo ukradla.
Pred sajenjem jamico vedno namoฤite globoko, preverite globino zalivanja. Tako se zemlja ne bo takoj izsuลกila, korenine pa se bodo hitro pognale tudi v globino. Ob plitkem zalivanju samo po povrลกini tudi koreninski sistem ostaja plitek, zahteva veฤ vode in hitreje trpi suลกo.
Kako ลกe pomagati rastlinam
Da zmanjลกamo vodni stres pri rastlinah, ob listnih gnojilih uporabimo tudi pripravke na osnovi alg v zaฤetku rasti, prav tako aminokisline in pripravke iz rastlinskih izvleฤkov pred napovedanimi spremembami temperatur. Od domaฤih so to pripravki iz regrata ali ognjiฤevih cvetov, ki rastlinam v stresnih situacijah zagotovijo veฤ energije za premagovanje stresa. So ekoloลกki, naravni in nimajo karence. Uporabljamo jih tudi pri ekoloลกki pridelavi vrtnin, zato se jih ni treba bati.
Rastlin v suลกnih razmerah nikakor ne dognojujemo z duลกikom, ne glede na to, ali je ta organski ali mineralni. Duลกik namreฤ ลกe poveฤa potrebe rastline po vodi in jo naredi ลกe bolj ลพejno. Tudi zalivanje korenin z namoฤenimi koprivami je v takih primerih prej ลกkodljivo kot koristno. Poskrbimo pa, da imajo rastline na razpolago dovolj kalija, elementa, ki poveฤuje njihovo odpornost. Zagotavljajo ga na primer pripravki iz gabeza.

Zastiranje tal
Pri pridelovanju vrtnin ima veฤ pozitivnih vlog. Tla pod zastirkami tudi v suลกi ostajajo hladna, rahla in vlaลพna, to pa so ugodne razmere za korenine rastlin in mikroorganizme v tleh. Rastline bodo tako laลพje prenaลกale stresne razmere, moฤno pa se zmanjลกajo tudi izpiranje hranil, uniฤevanje strukture in pregrevanje tal. Dodatna pozitivna plat je, da je plevelov veliko manj. Skozi temo, ki jo na tleh ustvarja taka zastirka, se ne morejo prebiti vsaj manj nasilni pleveli. Zastiranje tal pomeni tudi varฤevanje z vodo.
Na veฤjih povrลกinah obiฤajno uporabljamo folijo, na manjลกih in na vrtovih pa je najbolj pametno in smiselno uporabljati naravne, organske zastirke. Najpogosteje je to kar pokoลกena trava z zelenic. Organske zastirke imajo ลกe eno dobro lastnost โ ob svojem razpadanju rastlinam ponudijo tudi nekaj hranil. Hkrati je naravna zastirka tudi dobrodoลกel vir vlaknin โ trajnega humusa. V zadnjih letih je ลพe veliko vrtiฤkarjev preลกlo na uporabo kupljenih organskih gnojil, ki so odliฤna hrana za rastline in mikroorganizme, ne zagotavljajo pa trajnega humusa v tleh. Samo ta zagotavlja dolgotrajno rahla tla.
Namakanje vrta je torej ukrep, ki rastlinam zagotavlja dovolj vode, seveda pa tudi primerno prehrano in s tem odpornost, visok, okusnejลกi in bolj zdrav pridelek. Vse to je namreฤ odvisno od raznolike prehrane, ki zagotavlja osnovna in tudi mikrohranila, in ฤe rastlini vode primanjkuje, je teh absolutno premalo.