DomovVrt & VrtnarjenjeOkrepimo odpornost vrtnih rastlin

Okrepimo odpornost vrtnih rastlin

Junija je velika veฤina naลกih vrtnin ravno v fazi bujne rasti. Zato bomo najveฤji poudarek nameniliย gnojenju, pletju, zastiranju in zalivanju ter skrbnemu opazovanju, da pravoฤasno najdemo in zatremo morebitne ลกkodljivce in bolezni.

Junij je mesec, ko je na vrtu ter okolici zelo pestro in veliko dela, ki si ga lahko olajลกamo na razliฤne naฤine. ลฝe v tem mesecu moramo misliti na to, kako bomo oskrbovali rastline v poletni vroฤini oziroma ko bo nastopilo suลกno obdobje.ย 

Namestite zastirko

Prvi korak je, da vrtninam (ฤe je to mogoฤe) zastiramo tla. Zastirka je povsod zelo priporoฤljiva, razen ko imamo teลพave s polลพi. Z zastiranjem tal bo izhlapevanje vlage iz tal manjลกe in tako potrebe po zalivanju manj. Z zastiranjem tudi hladimo sama tla, pletja bo potrebno manj ali pa sploh niฤ, saj zastirka oteลพuje oziroma nekaterim plevelom celo povsem onemogoฤa rast. Ko zastiramo z organskimi materiali (slama, uvela trava โ€ฆ), dolgoroฤno gledano, skrbimo tudi za drobnoลพivke in organsko snov v tleh. V poletni suลกi in ko bomo odhajali na dopust, nam bo ลกe kako prav priลกel namakalni sistem.

To so lahko napeljane namakalne cevi med vrtninami, ki jih poveลพemo z veฤjo posodo ali sodom, ki ga postavimo viลกje, kot je sama povrลกina vrta, in deloval bo prosti pad. Lahko pa si omislimo ลกe preprostejลกi naฤin, ki sicer potrebuje veฤkratno skrb. To so plastenke, ki jih na vratu preluknjamo in zakopljemo poleg sadike paradiลพnika, paprike ipd. Dno plastenke pa prereลพemo in obrnemo navzgor tako, da ลกtrli ven iz zemlje. Tak sistem lahko (odvisno od velikosti lukenj) skrbi za primerno vlaลพnost kar nekaj dni. Za namakalne sisteme ali namakalne cevi se pozanimajte v bliลพnjih vrtnarskih centrih, kjer vam bodo pomagali najti ugodno reลกitev za vas in vaลก vrt.ย 

Zastirka

Pripravki za krepitev rastlin

Da ostanejo naลกe rastline zdrave ter kar se da odporne proti boleznim in ลกkodljivcem, je prvi korak ta, da so vitalne, v dobri kondiciji. Za vitalnost rastlin poskrbimo tako, da jih oskrbujemo primerno njihovim zahtevam, kar vkljuฤuje optimalne rastne razmere, primerno zalivanje, gnojenje, osvetlitev in temperaturo. Poznamo pa tudi naravne pripravke, ki pomagajo, da so naลกe rastline bolj ยปkrepkeยซ.

Pripravek iz mleka

Pripravek iz mleka krepi rastline, da so bolj odporne, uporaben pa je tudi kot pomoฤ pri zatiranju gliv plesnivk. Meลกanico pripravimo tako, da polmastno mleko (ลกe bolje je, ฤe je tudi nepasterizirano) zmeลกamo z vodo v razmerju 1 : 1. ฤŒe pa imamo domaฤe polnomastno mleko, pa lahko na 3 dcl mleka dodamo 7 dcl vode. Uporabimo lahko tudi sirotko. ล kropimo enkrat na teden, lahko tudi pogosteje, predvsem v obdobju, ko je najveฤja nevarnost pojava gliv plesnivk. 

Koristne snovi, ki se skrivajo v razliฤnih rastlinskih delih, ustrezno pripravimo in z njimi tretiramo rastline ali tla okoli njih. Pripravke lahko naredimo na veฤ naฤinov, vsak od njih ima specifiฤno uporabo. Za izdelavo domaฤih pripravkov uporabljamo studenฤnico, deลพevnico, vodo iz ฤistih potokov ali postano vodovodno vodo.

Pripravki za krepitev rastlin

Baldrijanov ฤaj

Zanimiv pripravek je baldrijanov ฤaj, ki ga za rastline pripravimo prav tako kot za svojo porabo, prilagajamo samo koliฤine, ฤe ga potrebujemo veฤ. Iz 1 ali 2 ฤajnih ลพliฤk posuลกenega baldrijana pripravimo poparek, ki naj stoji 5โ€“10 minut. Drugi naฤin priprave je, da rastlino namakamo od 2 do 4 ure v hladni vodi, nato pa vodo segrejemo. Tekoฤino precedimo, ohladimo in poลกkropimo po rastlini. Baldrijanov ฤaj skrbi za boljลกo odpornost rastlin.

Prevrelka iz ognjiฤa

Tudi prevrelka iz ognjiฤa krepi odpornost rastlin. Pripravimo jo tako, da 1 kg cele rastline namoฤimo v 10 l vode. Z raztopino, razredฤeno z vodo v razmerju 1 : 5, ลกkropimo po rastlinah in tleh. Kako pripravimo prevrelko, je opisano pri gnojilu iz navadne koprive.

Tudi kamilice so zelo uporabne

Kamilic je veฤ vrst, za krepitev rastlin pa uporabljamo le dve, in sicer pravo in rimsko kamilico. Nabiramo samo cvetne koลกke, takoj ko zacvetijo. Na hitro jih posuลกimo. Pri tem pazimo, da se jih ne dotikamo preveฤ, da se ne izgubijo hlapljiva eteriฤna olja. Prevrelko uporabljamo za razkuลพevanje semen pred setvijo, za boljลกanje sploลกnega poฤutja rastlin, proti rji na listih. Prevrelka tudi okrepi celiฤne stene, zato jo lahko uporabimo na paradiลพniku, da ob deลพju plodovi ne popokajo.

Gnojila

Gnojilo izberemo glede na vrsto vrtnine, ki jo bomo gnojili, ter dostopnost posameznih rastlin, iz katerih bomo pripravili gnojila (ฤe imamo na voljo veliko koprive, bomo za gnojenje listnate vrtnine seveda izbrali koprivno brozgo). Prevrelke lahko naredimo iz velike koprive, gabeza ali drugih rastlin. Vse prevrelke pripravljamo na enak naฤin.

Gnojilo iz kopriv

Navadna kopriva

Opisali bomo pripravo gnojila iz navadne koprive, saj je to rastlina, ki jo lahko brez teลพav dobimo. Gnojilo iz kopriv je bogato z duลกikom, kalcijem, zato deluje kot gnojilo ter tudi krepi odpornost rastline. Od pomladi do jeseni nabiramo sveลพe mlade rastline, vendar take brez semen, da ne bomo z gnojenjem po vrtu po nepotrebnem raznesli koprivnih semen. Naberemo pribliลพno 1 kg sveลพih kopriv in jih damo v plastiฤen, lesen ali keramiฤen sod ali posodo. Rastline prelijemo z 10 l vode (deลพevnice ali postane vode) ter pokrijemo z gosto mreลพo, ki ลกe omogoฤa kroลพenje zraka, prepreฤuje pa padanje veฤjih in manjลกih ลพivali v posodo. Vode nalijemo toliko, da so vse rastline pod gladino, vendar pazimo, da to ni prav do roba posode, saj se prevrelka med vrenjem peni. Hitrejลกi in boljลกi razkroj ter pripravo gnojila doseลพemo, ฤe je sod na sonฤnem mestu in ฤe tekoฤino vsaj enkrat na dan premeลกamo. 

Da nam ostanki razkrojenih rastlin ne zamaลกijo zalivalke, lahko damo rastline v posodo tako, da jih poloลพimo v vreฤko iz tkanine, ali pa (ko je prevrelka narejena) dobljeno tekoฤino precedimo. Med vrenjem se tvorijo neprijetne vonjave, ki bi lahko vas ali bliลพnje zmotile. Da ta pojav omilimo, posujemo v prevrelko nekaj pesti kamninske moke ali nekaj baldrijanovega izvleฤka. Prevrelka je pripravljena za uporabo, ko potemni in se ne peni veฤ, to se zgodi po enem in pol do treh tednih. Ko je tekoฤina pripravljena, je treba to gnojilo razredฤiti v razmerju 1 : 10. Torej, 1 l prevrelke zmeลกamo z 10 l vode (deลพevnice ali postane vode). Prevrelko nato pokrijemo s pokrovom in jo lahko uporabljamo vse do konca rastne sezone. Ostanke kopriv lahko stresemo na kompostni kup. Gnojilo iz koprive je primerno za veฤino rastlin v cvetliฤnem, sadnem in zelenjavnem vrtu, ker pa je bogato z duลกikom, ga na fiลพolu, grahu in ฤebuli raje ne uporabljamo, saj ga ne prenaลกajo najbolje, pa tudi na plodovkah ga uporabljamo samo v zaฤetni fazi rasti.

Gabezovo gnojilo

Med gnojili je zelo poznano tudi gabezovo gnojilo, ki ga pripravimo enako kot koprivno. Upoลกtevamo pa, da je gabez kalijevo gnojilo, vsebuje pa tudi duลกik in fosfor in kot tako krepi tudi odpornost rastline. Z njim lahko gnojimo tudi druge vrtnine, plodovke v ฤasu cvetenja in rasti plodov, cvetoฤe okrasne rastline itd. Za prevrelko potrebujemo 1 kg sveลพe zeli (veฤinoma listov), na katero zlijemo 10 l vode. Ko se v posodi preneha peniti, je prevrelka narejena. Precedimo in dobljeno tekoฤino razredฤimo v razmerju 1 : 10. Zalivamo po tleh.

Navadna zvezdica

Pripravimo pa si lahko tudi gnojilo iz navadne zvezdice oziroma rastline, ki jo poznamo tudi pod imenom kurja ฤrevca. Gnojilo iz navadne zvezdice vsebuje kalcij in magnezij. Krepi odpornost rastlin. Prevrelko pripravimo tako, kot jeย  opisano zgoraj. Gnojilo iz navadne zvezdice je primerno za vse vrtnine in okrasne rastline, s to razliko, da pri listnatih vrtninah (solata, rukola, ลกpinaฤa โ€ฆ) dodamo tudi precej kopriv, in sicer ลพe pri pripravi prevrelke. Lahko paย  pripravimo vsako prevrelko posebej in zalivamo enkrat z eno, drugiฤ z drugo oziroma ju pred zalivanjem zmeลกamo v poloviฤnem razmerju. Tudi v zaฤetni fazi rasti plodovk (do cvetenja) je priporoฤljivo, da dodajamo gnojilu iz navadne zvezdice tudi koprive, s cvetenjem pa njihov deleลพ vedno bolj zmanjลกujemo.

Preberite tudi:

Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agr.
Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agr.
Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agronomije, pozna odgovore na vsa vaลกa vpraลกanja, iz vrtnarjenja, kmetovanja, sadjarstva ali gozdarstva.

NAJNOVEJล E