Zdravje & prehranaLahko ta beljakovina napove, koga bo covid-19 najbolj prizadel?

Lahko ta beljakovina napove, koga bo covid-19 najbolj prizadel?

MORDA VAS ZANIMA

Mnogi znanstveniki se v zadnjih tednih zelo aktivno ukvarjajo z vprašanjem, kako čim bolj natančno napovedati, kakšen vpliv bo imela okužba z novim koronavirusom na posameznika. Kot je znano, lahko namreč nekateri covid-19 – bolezen, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2 – prebolijo brez resnejših zapletov, spet pri drugih pa pride do hudih težav, ki zahtevajo uporabo ventilatorja oziroma respiratorja.

- Oglas -

Trenutno vemo, da je tveganje za zaplete še posebej visoko pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom, boleznimi dihal in podobnimi zdravstvenimi težavami. Raziskovalci pa zdaj ugotavljajo, da bi lahko imela pomembno vlogo pri napovedi poteka bolezni tudi beljakovina, imenovana topni urokinazni receptor aktivatorja plazminogena (v angleščini se zanjo običajno uporablja kar okrajšava suPAR). Kaj natančno lahko torej ta beljakovina pove o verjetnosti za zaplete pri posameznih bolnikih?

Višje vrednosti beljakovine v krvi pomenijo tudi večjo verjetnost za resnejše zaplete

Poročilo, ki je bilo objavljeno v reviji Critical Care, bi lahko prispevalo k temu, da bodo zdravniki v prihodnje lažje presodili, za katere bolnike s covidom-19 je varno, da bolezen prebolevajo doma, in kateri primeri zahtevajo hospitalizacijo. Pri detekciji rizičnih bolnikov naj bi imel pomembno vlogo prav omenjeni topni urokinazni receptor aktivatorja plazminogena. Visoke vrednosti te beljakovine v krvi naj bi namreč predstavljale povečano verjetnost za zaplete pri osebah, ki so se okužile z novim koronavirusom.

Ugotovitve znanstvenikov bi lahko pomagale pri razbremenitvi zdravstvenega sistema

Ena največjih težav, povezanih s pandemijo, je seveda prav dejstvo, da je prišlo v mnogih državah do povečane obremenitve ali celo preobremenitve zdravstvenega sistema. Tako smo v zadnjih tednih slišali ogromno poudarjanja, kako pomembno je, da »sploščimo krivuljo okužb«, kar pomeni razporeditev okužb skozi daljše časovno obdobje. S tem se je mogoče izogniti nevarnosti za to, da zdravstveni sistem preprosto ne bi zmogel oskrbeti vseh oseb, ki bi potrebovale pomoč – ne le tistih, ki so zboleli za covidom-19, ampak tudi ljudi z drugimi zdravstvenimi težavami. Pri tem so na primer pomembni ukrepi, kot je socialno distanciranje.

Še ena možnost za razbremenitev zdravstvenega sistema pa je čim bolj natančna ocena verjetnosti za resnejše zaplete pri posameznih bolnikih s covidom-19. Avtorji omenjene študije menijo, da bi bilo lahko pri tem v veliko pomoč prav merjenje ravni topnega urokinaznega receptorja aktivatorja plazminogena. Do te ugotovitve so prišli s pomočjo analize 72 primerov okužb z novim koronavirusom …

Beljakovina je povezana s prognozo pri mnogih boleznih oz. okužbah dihal

- Oglas -

V okviru študije so bolnikom, pri katerih je bila potrjena okužba, izmerili vrednosti omenjene beljakovine v krvi. Te podatke so nato primerjali s podatki o tem, kdaj je bila potrebna intubacija, in tako ugotovili, da so intubacijo najhitreje potrebovali prav tisti bolniki s povečano količino topnega urokinaznega receptorja aktivatorja plazminogena v krvi. To je sicer že znana beljakovina, ko gre za vprašanje poteka akutnih respiratornih okužb. Pri tovrstnih boleznih oziroma okužbah naj bi bilo mogoče prav s pomočjo meritve vrednosti te beljakovine podati precej natančno prognozo pri posameznih bolnikih.

Zdaj pa se je izkazalo, da bi bila lahko ta beljakovina pomembna tudi pri ugotavljanju tveganja za resnejše zaplete po okužbi z virusom SARS-CoV-2. Ob tem je sicer treba opozoriti, da je šlo za manjšo študijo, zato še ni mogoče z gotovostjo trditi, da gre za zanesljiv indikator tega, kako ukrepati ob posameznih primerih okužb. Vendar pa je mogoče pričakovati, da bodo nadaljnje raziskave, ki se načrtujejo, postregle z dodatnimi informacijami glede zanesljivosti tega pristopa.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×