0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaProtiamiloidna terapija je nova obetavna možnost pri Alzheimerjevi bolezni

Protiamiloidna terapija je nova obetavna možnost pri Alzheimerjevi bolezni

MORDA VAS ZANIMA

Na letošnji mednarodni konferenci, posvečeni Alzheimerjevi in Parkinsonovi bolezni, ki se je odvijala na Švedskem, so bile med drugim predstavljene zelo obetavne metode za obvladovanje Alzheimerjeve bolezni oziroma metode za upočasnjevanje njenega napredovanja. Kot je znano, je Alzheimerjeva bolezen najpogostejša oblika demence. Glede na ocene naj bi na svetu trenutno živelo kar približno 55 milijonov oseb, ki se spopadajo z Alzheimerjevo boleznijo ali s sorodno obliko demence. Zdravilo za bolezen sicer za zdaj še ni bilo razvito, toda kot nakazano, to ne pomeni, da je edino, kar ostane, čakanje. Kot je bilo prikazano na konferenci, lahko t. i. protiamiloidna terapija močno izboljša kakovost življenja oseb, ki živijo z Alzheimerjevo boleznijo.

- Oglas -

Upočasnjevanje napredovanja bolezni z odstranjevanjem amiloidnih oblog

Ena od najbolj tipičnih značilnosti Alzheimerjeve bolezni je kopičenje abnormalnih skupkov beljakovin v možganih. Gre za t. i. amiloidne obloge, si se nabirajo med nevroni in ovirajo njihovo delovanje. Strokovnjaki, ki so na konferenci predstavljali nove možnosti zdravljenja, so pojasnili, da obstaja jasna korelacija med odstranjevanjem amiloidnih oblog in upočasnjenim napredovanjem bolezni. Postopek lahko napredovanje bolezni upočasni kar za približno 25–30 odstotkov.

Uporaba protiamiloidne učinkovine lecanemab v ZDA že odobrena

Ena od najnovejših in najobetavnejših možnosti, ki so trenutno na voljo za lažje obvladovanje Alzheimerjeve bolezni, je učinkovina, imenovana lecanemab. Gre za monoklonsko protitelo, ki je na voljo v obliki zdravila, imenovanega Leqembi. Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je na začetku leta odobrila uporabo omenjenega zdravila, in sicer pri ljudeh z blago obliko kognitivnih okvar oziroma za bolnike v začetnih fazah demence. Eden od glavnih razlogov za odobritev tovrstne uporabe zdravila je bila študija, v katero je bilo vključenih 856 oseb z Alzheimerjevo boleznijo. Pri osebah, ki so v osemmesečnem obdobju vsaka dva tedna prejele 10 mg zdravila, se je močno zmanjšala količina amiloidnih oblog v možganih, kar je bilo ugotovljeno s pomočjo pozitronske emisijske tomografije (PET).

Za odobritev učinkovine donanemab bo potrebno dodatno testiranje

Glede na trenutno dostopne podatke ogromno obeta tudi učinkovina, imenovana donanemab, ki je bila na letošnji mednarodni konferenci na Švedskem prav tako deležna posebne pozornosti. Podobno kot pri učinkovini lecanemab so tudi tarča učinkovine donanemab amiloidne obloge v možganih. Podjetje Eli Lilly, ki je razvilo protiamiloidno zdravilo na osnovi omenjene učinkovine, je pred nedavnim že zaprosilo za odobritev uporabe tega zdravila pri zdravljenju Alzheimerjeve bolezni.

- Oglas -

Pri tem je predložilo rezultate testiranja, ki so bili zelo dobri: slikanje s PET je pokazalo, da se je količina amiloidnih oblog v možganih zmanjšala pri kar 80 odstotkih oseb, ki so prejemale zdravilo. Vendar je ameriška Uprava za hrano in zdravila vlogo za uporabo učinkovine kljub temu zavrnila. V izjavi za javnost so predstavniki podjetja Eli Lilly pojasnili, da je bilo kot glavni razlog za zavrnitev prošnje navedeno prenizko število sodelujočih oseb pri testiranju zdravilo. Ameriška Uprava za hrano in zdravila za odobritev uporabe zdravila zahteva rezultate testiranja za najmanj 100 oseb, pri katerih se je zdravilo uporabljalo najmanj leto dni.

Zelo obetavna tudi protiamiloidna učinkovina lecanemab

Podjetje Eli Lilly je na konferenci na Švedskem poleg učinkovine donanemab predstavilo še eno obetavno protiamiloidno učinkovino. Gre za učinkovino, ki je trenutno še v razvoju. Imenuje se remternetug in se – podobno kot lecanemab – uvršča med monoklonska protitelesa. Glede na trenutne rezultate naj bi bila učinkovina sposobna zelo hitrega in temeljitega odstranjevanja amiloidnih oblog, nakopičenih v možganih.

.

NAJNOVEJŠE