0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaMaska za kožo z origanom

Maska za kožo z origanom

MORDA VAS ZANIMA

Ovseni kosmiči so zagotovo ena od najboljših sestavin za naravno nego kože. Poskrbijo za nežno odstranjevanje odmrlih kožnih celic, pomiritev razdražene kože, mehkejšo kožo in še mnogo več. Kombinirate jih lahko z najrazličnejšimi sestavinami, med katere spada tudi origano.

- Oglas -

Ko pomislite na nego kože, origano zagotovo ni prvo, kar vam pade na pamet. Vendar pa gre za sestavino, ki si vsekakor zasluži vašo pozornost. Na kožo namreč učinkuje izjemno blagodejno (več o tem v nadaljevanju). Tokrat vam zato predstavljamo malce drugačno masko za kožo, v kateri je glavna zvezda poleg ovsenih kosmičev prav origano

Sestavine za origanovo masko za kožo

  • 40 gramov ovsenih kosmičev
  • 1 žlica mandljevega olja (uporabite lahko tudi druga rastlinska olja, npr. olivno, sezamovo ali jojobino)
  • 3 žlice svežih listov origana (uporabite lahko tudi suhi origano (v tem primeru količino prepolovite) ali nekaj kapljic eteričnega olja origana)
  • 50 mililitrov vode (oz. po potrebi)

Navodila za izdelavo in uporabo maske

Ovsene kosmiče zmeljite s pomočjo mlinčka za kavo ali kuhinjskega mešalnika. Granulacijo prilagodite svojim željam; bolj ko bodo kosmiči fino mleti, nežnejša bo maska za kožo. Če boste uporabljali sveže liste origana, zmeljite tudi te. Priporočamo fino mletje – da bo konsistenca na koncu podobna teksturi moke.

Mlete ovsene kosmiče in lističe origana stresite v čisto posodico ter dodajte olje. Dobro premešajte. Pripravljena mešanica je odlična za nežen piling kože. Če želite pripraviti masko za kožo, pa mešanici dodajte še vodo. Uporabite toliko vode, da bo mešanica rahlo kremasta – niti pregosta niti preredka.

- Oglas -

Masko nato nanesite na kožo (potrebujete približno eno žlico maske) in jo razporedite čim bolj enakomerno. Počakajte, da se posuši. Na koncu jo odstranite z mlačno vodo in kožo nežno osušite.

Najpomembnejše koristi origana za kožo

Origano vsebuje ogromno antioksidantov (fenoli, terpeni, terpenoidi itn.). Eden od najpomembnejših antioksidantov v origanu je nedvomno karvakrol, ki je zaslužen tudi za prijeten, prepoznaven vonj origana. Poleg antioksidativnih lastnosti karvakrol odlikuje impresivno protibakterijsko delovanje. Z antioksidativnimi učinki se lahko pohvali tudi timol, ki je prav tako zelo aromatična snov, podobno kot karvakrol. Timol ni uspešen samo pri nevtralizaciji negativnega vpliva prostih radikalov, ampak se ponaša tudi s protiglivičnim delovanjem. Poleg tega pa lahko pripomore h krepitvi imunskega sistema. Med najpomembnejše antioksidante v origanu pa spada tudi rožmarinska kislina.

Za blagodejen vpliv origana na kožo so v veliki meri zaslužne prav naštete snovi. Med pozitivnimi učinki izstopajo:

  • POMLADITVENI UČINEK: Zaradi obilja antioksidantov je origano odlična naravna pomoč pri pomlajevanju kože oziroma pri zaviranju procesa staranja. Učinek bo posebno izrazit, če boste uporabljali eterično olje origana, saj so antioksidanti tam najbolj koncentrirani. Če nimate časa za pripravo maske, lahko nekaj kapljic eteričnega olja origana preprosto dodate rastlinskemu olju ali nevtralni kremi za obraz, nato pa mešanico nežno vtrite v kožo. Origano lahko kožo obenem oskrbi s koristnimi vitamini, vključno z vitaminom C, ki je izjemno pomemben za tvorbo kolagena. Seveda pa je tudi vitamin C močan antioksidant.
  • PREPREČEVANJE OKUŽB: Zaradi protivnetnega in antiseptičnega delovanja lahko origano pomaga pri preprečevanju resnejših okužb. Razredčeno eterično olje origana se lahko tako uporabi za nego manjših ranic.
  • POMOČ PRI AKNAH: Origano je lahko tudi dragocen zaveznik v boju z aknami. Za to so zaslužne protibakterijske in protivnetne lastnosti snovi, ki se skrivajo v lističih origana. Koristna sta lahko tako zunanja uporaba kot uživanje origana. Gre namreč za začimbo, ki pozitivno vpliva na črevesje, težave z aknami – pa tudi druge težave s kožo – pa so pogosto vsaj deloma povezane tudi s črevesnim neravnovesjem.
.

NAJNOVEJŠE