0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNaravne barve za pirhe: Pobarvajmo jajca

Naravne barve za pirhe: Pobarvajmo jajca

MORDA VAS ZANIMA

Barve za pirhe lahko naredimo sami iz sestavin, ki jih pogosto najdemo že v naši kuhinji. Tudi z najbolj poznano in preprosto metodo – barvanje pirhov s čebulnimi lisiti – bodo vaša obarvana jajca lepa na pogled, poleg tega pa se boste izognili uporabi kemičnih barv za jajca.

- Oglas -

Glede na to, da se Velika noč kar hitro bliža, smo nekateri morda že začeli razmišljati o nakupih barve za jajca. Zakaj torej ne bi letos za spremembo uporabili bolj naravi prijazna barvila, ob enem pa je to tudi dobra priložnost za preživljanje časa z družino.

Naravne barve za pirhe so nekoliko manj intenzivne

Če se odločite za barvanje pirhov s katerim od naravnih barvil, morate upoštevati, da barve morda ne bodo tako zelo intenzivne, kot so na primer pri komercialnih barvah.

Preden se lotite samega barvanja pirhov je dobro, da poskrbite, da imate vsa jajca enake barve (npr. rjava). Pri samem barvanju pa je priporočljivo, da v mešanico barve za pirhe (če se boste slučajno vseeno odločili za komercialno verzijo) kanete par kapljic kisa.

- Oglas -
Naravne barve za pirhe

Postopek barvanja jajc z naravnimi barvili

Za barvanje pirhov z naravnimi barvili uporabite naslednji postopek:

  1. Jajca naložite v posodo, najbolje je, da so razporejena eno poleg drugega.
  2. V posodo nalijte hladno vodo, toliko, da so jajca popolnoma prekrita in še kakšne 3 centimetre nad jajci.
  3. Dodajte žličko kisa.
  4. Sedaj dodajte še naravno barvilo (na primer čebulne liste). Več kot imate jajc v posodi, večjo količino barvila boste potrebovali, če želite čim bolj močne barve.
  5. Ko voda zavre, zmanjšajte temperaturo oz. plin in na rahlem ognju kuhajte še 15 minut.
  6. Jajca nato odcedite. Za intenzivnejše barve lahko vodo precedite in jajca položite nazaj vanjo ter postavite posodo čez noč v hladilnik.
barvanje pirhov s čebulnimi listi

Barvanje jajc s čebulnimi listi

Jajca najprej obrišite s krpo, ki ste jo namočili v kis. Nato pa ovijte okoli obrisanega jajca čebulni olupek, katerega pritrdite na jajce s kakšnim trakom ali uporabite stare nogavice. Nato jajce postavite v vrelo vodo in ga skuhajte do trdega. Ta način verjetno poznamo skoraj vsi, saj je to najbolj osnoven način barvanja.

Borovnice za modro barvo

Če želite dobiti moder odtenek barve, uporabite kandirane borovnice ali pa sok borovnic, ki ga zmešate z vodo, v kateri skuhate jajce. Za bolj temne odtenke uporabite več borovnic.

pirhi

Rdeči pirhi

Rdečo ali roza barvo boste dobili z rdečo peso, malinami, ribezom, posušenimi cvetovi hibiskusa, … Seveda pa bodite previdni, da vam to barvilo ne kane na vaše najljubše oblačilo, saj ga boste zelo težko sprali iz oblačil.

- Oglas -

Špinača jih obarva zeleno

Zelen odtenek boste dosegli z listi špinače. Za bolj svetle odtenke zelene pa lahko uporabite tudi olupke zelenega jabolka.

naravno barvanje pirhov

S korenčkom do rumene

Rumena barva pa bo prišla iz korenja, semen zelene, žafrana ali kurkume.

Mogoče te naravne barve za pirhe ne bodo tako močne in intenzivno izstopale kot umetne, so pa vsekakor bolj zdrave pa še okolju boste malo pomagali s tem.

Barvanje pirhov s svilo

Oglejte si, kako se je barvanja pirhov s svilo lotila Alenka Košir:

.

NAJNOVEJŠE