Barve za pirhe lahko naredimo sami

  Barve za pirhe lahko naredimo sami iz sestavin, ki jih pogosto najdemo že v naši kuhinji. Tudi z najbolj poznano in preprosto metodo – barvanje pirhov s čebulnimi lisiti – bodo vaša obarvana jajca lepa na pogled, poleg tega pa se boste izognili uporabi kemičnih barv za jajca.

  Glede na to, da se Velika noč kar hitro bliža, smo nekateri morda že začeli razmišljati o nakupih barve za jajca. Zakaj torej ne bi letos za spremembo uporabili bolj naravi prijazna barvila, ob enem pa je to tudi dobra priložnost za preživljanje časa z družino.

  Preden se lotite samega barvanja pirhov je dobro, da poskrbite, da imate vsa jajca enake barve (npr. rjava). Pri samem barvanju pa je priporočljivo, da v mešanico barve za pirhe (če se boste slučajno vseeno odločili za komercialno verzijo) kanete par kapljic kisa.

  Naravne barve za pirhe

  Barvanje jajc s čebulnimi listi

  Jajca najprej obrišite s krpo, ki ste jo namočili v kis. Nato pa ovijte okoli obrisanega jajca čebulni olupek, katerega pritrdite na jajce s kakšnim trakom ali uporabite stare nogavice. Nato jajce postavite v vrelo vodo in ga skuhajte do trdega. Ta način verjetno poznamo skoraj vsi, saj je to najbolj osnoven način barvanja.

  Borovnice za modro barvo

  Če želite dobiti moder odtenek barve, uporabite kandirane borovnice ali pa sok borovnic, ki ga zmešate z vodo, v kateri skuhate jajce. Za bolj temne odtenke uporabite več borovnic.

  Rdeči pirhi

  Rdečo ali roza barvo boste dobili z rdečo peso, malinami, ribezom, posušenimi cvetovi hibiskusa, … Seveda pa bodite previdni, da vam to barvilo ne kane na vaše najljubše oblačilo, saj ga boste zelo težko sprali iz oblačil.

  PREBERITE TUDI:  Problem s korenčkom

  Špinača jih obarva zeleno

  Zelen odtenek boste dosegli z listi špinače. Za bolj svetle odtenke zelene pa lahko uporabite tudi olupke zelenega jabolka.

  S korenčkom do rumene

  Rumena barva pa bo prišla iz korenja, semen zelene, žafrana ali kurkume.

  Mogoče te naravne barve za pirhe ne bodo tako močne in intenzivno izstopale kot umetne, so pa vsekakor bolj zdrave pa še okolju boste malo pomagali s tem.

  Barvanje pirhov s svilo

  Oglejte si, kako se je barvanja pirhov s svilo lotila Alenka Košir:

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  1 komentar

  1. Zame osebno so najlepši pirhi še vedno pobarvani z čebulnimi olupki. Je pa pri nas že skoraj tradicija, da potem z olupljeno čebulo kuhamo golaž nekaj dni po veliki noči :)

  Comments are closed.