Naredimo si čistilo za pranje oblačil

  Tako kot je danes pri večini stvari, ki jih kupimo v trgovinah, je tudi pralni prašek poln kemikalij, ki škodujejo okolju. Zato bi lahko tega naredili kar sami z manj škodljivimi sredstvi, a vseeno uporabno.


  Sestavine:

  • ena tablica eko mila
  • ena škatla boraksa
  • malo kisa ali eko detergenta
  • 11 litrov vode

  Zlijte približno pet skodelic vode v posodo in jo segrejte da ta skoraj zavre. Med čakanjem pa z nožem nastrgajte koščke mila v vodo. Pri tem poskrbite, da voda ne bo zavrela. Ko ste z strganjem mila končali, mešanico mešajte toliko časa, da se milo v vodi popolnoma raztopi.

  Zlijte enajst litrov vroče vode v večjo posodo, katero lahko zatesnite. Nato primešajte tem enajstim litrom mešanico, ki ste jo naredili v pred tem in premešajte, nato pa dodajte detergent ali kis. Tudi to mešanico dodobra premešajte, preden dodate boraks. Vse skupaj pustite, da se čez noč ohladi.

  Naslednji dan bo iz tega nastala želatinasta mešanica svetlega odtenka. Približno skodelica te mešanice bo pa zadostovala za eno povprečno pranje.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  6 KOMENTARJI

  1. Pozdravljeni,
    
   sama sem že izdelala en prašek po vašen receptu, pa se ne obnese najbolje, res je da ga uporabljam v minimalni količini (toliko kot sem prej kupljenega), ker perem z eko kuglami. Poiskusila bi še s tem praškom. Koliko je ena tablica eko mila in koliko je ena šlatla boraxa (jaz imma pakiranega po 1 kg)? in še koliko je malo kisa? Prosim za bolj natančne količine.
    
   Hvala. F. 

  2. Boraks prodajajo v spletni trgovini http://www.TovarnaOrganika.si. Iskala sem eterična olja in opazila, da imajo tudi boraks. Pa tudi pralno milo (za naribat) za pralni prašek imajo. Mislim, da piše da je kokosovo, ali nekaj podobnega. Upam, da bo komu kaj pomagalo:))) Pa, pa

  3. Kje lahko nabavim boraks?
   V lekarni ga nimajo, sodo imajo pa v Eurospinu po pol kile skupaj.

   Prosiiim!

   Hvala

  Comments are closed.