0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVečja poraba nasičenih maščob je povezana z višjo umrljivostjo

Večja poraba nasičenih maščob je povezana z višjo umrljivostjo

MORDA VAS ZANIMA

Uživanje večje količine nasičenih maščob je povezano z višjo umrljivostjo, so pokazale nedavne ugotovitve Harvardske študije, ki je potekala 30 let in v kateri je bilo udeleženih kar 126.000 ljudi. Raziskovalci trdijo, da gre za doslej najbolj podroben pregled učinkov uživanja najrazličnejših vrst maščob.

- Oglas -

Ugotovitve študije so v nasprotju z nekaterimi, ki zadnje čase zagovarjajo mnenje, da bi morali jesti več maščob in manj ogljikovih hidratov in s tem rušijo konvencionalno uveljavljene smernice, kjer se vseeno priporoča manj uživanja masla in rdečega mesa, torej manj nasičenih maščob.

Mastna hrana

Živilska vojna se nadaljuje

Zadnja bitka dobljena v živilski vojni kaže, kako strastne so lahko razprave in kako zelo težko je dandanes doseči zgolj preprosto resnico. Zadnja študija objavljena v ameriški reviji Jama Internal Medicine pravi, da uživanje transmaščob in nasičenih maščob, vključno s tistimi iz rdečega mesa in masla, vodi k prezgodnji smrti v primerjavi z enako količino kalorij zaužitih prek ogljikovih hidratov. Še bolj pomembna pa je ugotovitev, da ob zamenjavi masla, masti in rdečega mesa z nenasičenimi maščobami, kot so oljčno, repično in sojino olje zmanjšamo smrtnost do 19 %.

- Oglas -

Če le 5 % kalorij, ki jih dnevno pridobimo iz nasičenih maščob (okoli 15 g) zamenjamo z enako količino polinenasičenih maščob, denimo z oljčnim oljem, zmanjšamo tveganje za prezgodno smrt za kar 27 %. Če jemo ogljikove hidrate namesto nasičenih maščob, pa se stopnja umrljivosti zmanjša relativno malo.

Zmanjšano tveganje za nastanek različnih bolezni

Tisti udeleženci študije, ki so uživali več polinenasičenih maščob, so imeli za razliko od tistih, ki jedo veliko nasičenih maščob manjše tveganje za smrt, in sicer ne le zaradi kardiovaskularnih obolenj in raka, pač pa tudi zaradi nevrodegenerativnih bolezni, kot sta Alzheimerjeva bolezen in Parkinsonova ter bolezni dihal.

»V biomedicinskih skupnostih in splošni javnosti vlada prava zmeda glede določenih maščob v naši prehrani,« je povedal vodilni avtor študije Dong Wang. »Ta študija prinaša pomembne koristi in znanje o nenasičenih maščobah, sploh če se nadomeščajo z nasičenimi in transmaščobami.«

Frank Hu, profesor prehrane in epidemiologije in višji avtor študije, je dejal, da v praksi to pomeni, da »lahko živalske maščobe zamenjamo z rastlinsko maščobo«.

- Oglas -

Še vedno je najbolj optimalna sredozemska prehrana

»Te ugotovite so v skladu z aktualnimi priporočili v Veliki Britaniji in prav tako drugod po svetu, ki priporočajo prehrano v sredozemskem slogu, bogato z nenasičenimi maščobami iz rastlin, rib in oljčnega olja,« je dejal dr. Ian Johnson, častni sodelavec na Inštitutu za raziskavo hrane. »V zadnjem času je vse več knjig in priročnikov populariziralo idejo, da konvencionalni prehranski nasveti, ki priporočajo uživanje rastlinskih olj in drugih proizvodov, ne držijo. Ta študija je naredila zelo veliko za ponovno vzpostavitev ravnotežja in rezultati študije niti slučajno ne govorijo v prid maslu,« je še dodal.

.

NAJNOVEJŠE