0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaURADNO: Rdeče in predelano meso povzročata raka

URADNO: Rdeče in predelano meso povzročata raka

MORDA VAS ZANIMA

Mednarodna agencija za raziskovanje raka (IARC) svetovne zdravstvene organizacije je kot pričakovano sklenila, da imata rdeče ter predelano meso povezave z rakom debelega črevesja. IARC je vodilni organ, ki določa vzroke za nastanek raka in jih tudi razvršča v skupine, od skupine 1 (rakotvorne za človeka) do skupine 4 (verjetnost, da niso rakotvorne).

- Oglas -

Predelano meso povzroča raka

Slanino, šunko ter predelane salame in klobase je uvrstila v sam vrh glavnih vzrokov za raka. Dodajajo še, da predelano meso uvrščajo v isto kategorijo kot azbest, arzen in tobak, saj naj bi bilo za to dovolj dokazov, rdeče meso pa uvrščajo v skupino, kjer obstaja verjetnost, da je rakotvorno

Kaj naj bi bilo tako slabega s predelano hrano

Strokovnjaki so sklenili da že 50g predelanega mesa dnevno poveča tveganje za nastanek raka na debelem črevesju za 18%. Kurt Straif iz Mednarodne agencije za raziskovanje raka je povedal, da se pri posamezniku tveganje za nastanek raka povečuje s količino zaužitega mesa. Odločitev strokovnjakov je sprožila besen odziv industrije, saj zavračajo kakršnokoli možno povezavo med cigareti in mesom.

- Oglas -

Ali so klobase in hrenovke slabe za vas?

Že nekaj časa se je »šušljalo«, da obstajajo povezave med predelanim mesom in rakom debelega črevesja. To ne pomeni, da morate prenehati jesti predelano meso, dobro pa ga je omejiti in nadomestiti z ribami ali fižolom. Rdeče meso, vključno z jagnjetino, svinjino in govedino se že pred odločitvami ni priporočalo več od 500g na teden.

.

NAJNOVEJŠE