Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaURADNO: Rdeče in predelano meso povzročata raka

URADNO: Rdeče in predelano meso povzročata raka

MORDA VAS ZANIMA

Mednarodna agencija za raziskovanje raka (IARC) svetovne zdravstvene organizacije je kot pričakovano sklenila, da imata rdeče ter predelano meso povezave z rakom debelega črevesja. IARC je vodilni organ, ki določa vzroke za nastanek raka in jih tudi razvršča v skupine, od skupine 1 (rakotvorne za človeka) do skupine 4 (verjetnost, da niso rakotvorne).

- Oglas -

Predelano meso povzroča raka

Slanino, šunko ter predelane salame in klobase je uvrstila v sam vrh glavnih vzrokov za raka. Dodajajo še, da predelano meso uvrščajo v isto kategorijo kot azbest, arzen in tobak, saj naj bi bilo za to dovolj dokazov, rdeče meso pa uvrščajo v skupino, kjer obstaja verjetnost, da je rakotvorno

Kaj naj bi bilo tako slabega s predelano hrano

Strokovnjaki so sklenili da že 50g predelanega mesa dnevno poveča tveganje za nastanek raka na debelem črevesju za 18%. Kurt Straif iz Mednarodne agencije za raziskovanje raka je povedal, da se pri posamezniku tveganje za nastanek raka povečuje s količino zaužitega mesa. Odločitev strokovnjakov je sprožila besen odziv industrije, saj zavračajo kakršnokoli možno povezavo med cigareti in mesom.

Ali so klobase in hrenovke slabe za vas?

Že nekaj časa se je »šušljalo«, da obstajajo povezave med predelanim mesom in rakom debelega črevesja. To ne pomeni, da morate prenehati jesti predelano meso, dobro pa ga je omejiti in nadomestiti z ribami ali fižolom. Rdeče meso, vključno z jagnjetino, svinjino in govedino se že pred odločitvami ni priporočalo več od 500g na teden.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×