Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Ekologija & okoljeKaj pomeni ekološko kmetovanje?

Kaj pomeni ekološko kmetovanje?

MORDA VAS ZANIMA

Velikokrat slišimo ali preberemo besedno zvezo ekološko kmetovanje ali pridelovanje na ekološki način. Kaj je značilno za tako pridelovanje, kaj to pomeni?

- Oglas -

Ekološko kmetijstvo je posebna oblika kmetovanja oziroma lahko kar rečemo kmetijski sistem, s katerim poskušamo na čimbolj naraven način pridelati živila in ob tem kar se da najbolje upoštevati naravne življenjske cikle. Pri tej obliki kmetovanja je poudarjeno gospodarjenje v sožitju z naravo. To je način kmetovanja, ki skrbi za ravnovesje vseh vključenih elementov, ki so tla-rastline-živali-človek.

Tako je poudarek na ohranjanju rodovitnosti tal s širokim kolobarjem ter z organskimi gnojili. Pomemben je sklenjen krog hranil, živalim nuditi ustrezno rejo in krmljenje, pridelati zdrava živila, zaščititi naravne vire, vse to ob minimalni obremenitvi okolja, aktivnem varovanju le tega in ohranjanju biološke raznovrstnosti, varstvu energije ter surovin. Če kmetujemo na ekološki način in želimo dosegati zgoraj omenjene cilje ne smemo uporabljati kemično sintetičnih pesticidov, umetnih mineralnih gnojil, razkuženega semena, sintetičnih dodatkov v krmilih, surovin živalskega izvora v krmilih in gnojilih, uporabiti gensko spremenjenih organizmov ter preventivno zdraviti živali s kemoterapevtiki.


Če hočemo kmetovati na ekološki način so nam v pomoč uredbe Sveta ter Komisije EU in  Pravilniku o ekološki pridelavi in predelavi kmetijskih pridelkov oziroma živil, ki zajema tako rastlinsko pridelavo, nabiranje prosto rastočih rastlin, živinorejo, čebelarstvo, ribogojstvo, kot tudi predelavo, pravilno označevanje ekoloških pridelkov oziroma živil in sistem kontrole.

Od leta 1998 imamo tudi v Sloveniji prve kontrolirane ekološke kmetije, od takrat naprej pa iz leta v leto njihovo število narašča in danes dosega nekaj čez 3% vseh kmetijskih površin v Sloveniji. Kmetija, ki se odloči, da se prijavi v kontrolo ekološkega kmetovanja in podpiše pogodbo o kontroli lahko po obdobju preusmeritve načina kmetovanja trži svoje izdelke pod oznako ekološki izdelek.

- Oglas -

Ta način kmetovanja je primeren tako za večje kmetovalce kot tudi za manjše vrtičkarje. Tudi, če imamo manjšo njivo ali vrt in svojih pridelkov ne bomo prodajali se lahko držimo načel in skušamo dosegati cilje ekološkega kmetijstva, s tem pa čeprav majhnim prispevkom, skrbimo za naše okolje in njegovo ohranjanje.

Damjana Benec, univ. dipl. ing. agr.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×