Konoplja in tempeh kot alternativa mesu

Semena soje ter industrijske konoplje sta trenutno dva najbolj vroča prehrambena trenda, zato je čas, da tudi temu namenimo kakšen članek. Vedno več ljudi se odloča za alternativo mesu, glede na to da je vsakodnevno uživanje mesa nezdravo, prav tako pa sama mesna idnustrija škoduje okolju. Zato v tem članku podajamo par zanimivih dejstev o marihuani ter tempehu.

Tempeh

Narejen je iz fermentiranih sojinih semen in je znan kot `kralj vseh sojinih živil´. Tempeh ima visoko vrednost proteinov in je zato odlično nadomestilo živalskim proteinom. Sama priprava tempeha poteka na dokaj enostaven način – sojina semena očistimo, oluščimo, skuhamo, pomešamo z osnovno kulturo tempeha, dajmo v ‘inkubator’, da se fermentira. Rezultat tega je debel kos `torte´ s blagim okusom oreščka ter gumjasto teksturo.

Soja je ena izmed najbolj zdravih živil, ki vsebuje veliko vitaminov, mineralov, fitokemikalij, železa, vlaken,… kar vse dobro vpliva na srce in zmanjšuje vrednost rakavih obolenj. Tempeh pa je priporočljiv za diabetike, ki imajo probleme z uživanjem živalskih proteinov.

Tempeh lahko uporabljamo na več načinov – za juhe, solate, sendviče, lahko ga kuhamo, mariniramo, pečemo, cvremo,…

Konoplja

Prav tako kot tempeh vsebuje tudi konoplja veliko proteinov. Konopljo za prehrambene namene izdelujejo iz semen rastline im. Cannabis sativa L, vendar je ne smemo zamenjati s navadno marihuano, saj se rastilini uporabljata za čisto drugačne namene. Konoplja nudi poleg velike vsebnosti proteinov tudi amino kisline, GLA kisline, omego3, omego6, fitotosterole, karotine, vitamin E, kalcij, magnezij, kalij,… Z uživanjem teh snovi lahko preprečimo marsikatero bolezen, kot npr: tveganje kardiovaskularne bolezni, osteoporozo, diabetes, artritis, razne kožne bolezni, zmanjšuje pa tudi možnost depresije,…

Semena konoplje se uporabljajo v različne namene – lahko jih potresemo po solati, testeninah, lahko jih zmeljemo v moko, stisnemo v olje,… polnozrnata semena pa so dobra za prigrizke, kosmiče, zmrznjene sladice, tofu,…

Torej, če imate namen opustiti ali zmanjšati vašo potrebo po mesu sta opisani alternativi kot nalašč za vas!