0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKaj so bioidentični hormoni in bioidentični progesteron?

Kaj so bioidentični hormoni in bioidentični progesteron?

MORDA VAS ZANIMA

Bioidentični hormoni so hormonski nadomestki z enako biokemično zgradbo, kot jo imajo hormoni, ki nastajajo v človeškem telesu. Dobimo jih v obliki praškov, narejenih iz naravnih snovi, kot sta soja ali jam. Bioidentične hormone proizvajajo nekatera farmacevtska podjetja. V Ameriki se ti praški dobijo v lekarnah. Lekarnar prašek pripravi glede na navodila, ki jih da posamezniku njegov zdravnik.

- Oglas -

Bioidentični hormoniBioidentični hormoni na tržišču niso novost. Nekatera podjetja jih izdelujejo že 70 let. Razlog za to, da niso zelo znani, je (po besedah pristašev zdravljenja z bioidentičnimi hormoni) ta, da farmacevtska podjetja teh izdelkov ne morejo patentirati, ker sodijo med naravne izdelke. Prva, ki je spregovorila o bioidentičnih hormonih širši javnosti, je bila igralka Susane Sommers. Leta 2004 je izdala knjigo The Sexy Years, leta 2006 pa Ageless. V knjigah je opisala pozitivne učinke bioidentičnih hormonov – naravnih hormonov, ki so identični tistim, ki nastajajo v človeškem telesu.

Kaj so bioidentični hormoni?

Gre za alternativo sintetičnim hormonom, ki jih sicer predpisujejo zdravniki. Bioidentični hormoni nadomestijo hormone, ki primanjkujejo telesu. Najbolj primeren način dovajanja bioidentičnih hormonov v telo je v obliki krem, gelov in svečk. Bioidentični hormoni, ki jih zaužijemo oralno, gredo namreč naravnost v jetra, tam pa se nemudoma pretvorijo v drugo vrsto hormonov. Zdravljenje z bioidentičnimi hormoni je lahko nevarno, če vam ga predpisuje nekdo, ki ni strokovnjak.

Hormoni so zelo močne snovi, tudi če so bioidentični. Pri nas se lahko v zvezi z zdravljenjem z bioidentičnimi hormoni obrnete na dr. Sanjo Toljan ali na spletno stran www.faceforceyoga.com. Več o bioidentičnih hormonih lahko preberete v knjigi Čudež bioidentičnih hormonov Michaela E. Platta, ki je izšla pri založbi ARA.

- Oglas -

Uravnovešanje hormonov

Uravnovešanje hormonov ima različne pozitivne učinke na zdravje. Hormoni namreč nadzirajo sleherni vidik delovanja našega telesa. Telo tvori različne vrste hormonov, ki jim ustrezajo različna receptorska mesta v telesu. Receptorsko mesto lahko spremeni telesno vedenje, odziv. S hormonskim neravnovesjem so povezane številne bolezni in zdravstvene težave, med njimi menopavza, sladkorna bolezen, migrena, fibromialgija, artritis, rak, tumorji maternice, endometrioza, pomanjkanje pozornosti in hiperaktivnost.

Estrogen in progesteron

Glavna hormona, s katerima se ukvarjajo raziskovalci bioidentičnih hormonov, sta estrogen in progesteron. Medtem ko zdravniška stroka za zdravljenje različnih težav večinoma predpisuje estrogen (še posebej težav pri menopavzi), nekateri pristaši zdravljenja z bioidentičnimi hormoni prisegajo na progesteron. Med slednjimi je tudi dr. Platt, ki v svoji knjigi navaja, da estrogen dokazano povzroča šest oblik raka pri ženskah – raka dojke, maternice, jajčnikov, materničnega vratu, vagine in debelega črevesa. Prav tako estrogenu pripisuje, da lahko povzroča Alzheimerjevo bolezen, možgansko kap, srčni infarkt in flebitis s pljučno embolijo.

Poleg mnogih bolezni je po dr. Plattu estrogen kriv tudi za nevšečnosti, kot so menstrualni krči, PMS, občutljivost dojk in slabost med nosečnostjo. Zaradi estrogena se nabira maščoba na bokih in zadnjici, estrogen je tudi vzrok celulita. Susanne Somers, ki je knjigo o bioidentičnih hormonih napisala po tem, ko je prebolela raka dojke, v nasprotju z dr. Plattom ženskam predlaga v menopavzi, naj uživajo velike odmerke estrogena. Dr. Platt namesto estrogena ženskam priporoča uživanje progesterona. Z uživanjem naravnega progesterona naj bi se ženske znebile menstrualnih krčev in drugih z menstruacijo povezanih težav ter astme. Progesteron naj bi preprečeval tumorje maternice, endometriozo, fibrocistično bolezen in nekatera rakasta obolenja. Poleg tega naj bi bil progesteron tudi naravni antidepresiv ter odličen pomagač za hitrejše izgorevanje maščobe.

DHEA

DHEA je hormon, ki zavira staranje. Pri ženskah nastaja v jajčnikih (40 odstotkov) in nadledvični žlezi (60 odstotkov). Raven DHEA se z leti niža. DHEA ima pomembno vlogo pri obrambi telesa pred boleznimi. Visoka raven DHEA pomaga preprečevati nastanek raka na dojki. DHEA se v trgovinah z zdravo prehrano dobi tudi brez recepta. Kljub temu se poseganje brez predhodnega pregleda pri strokovnjaku odsvetuje. Uživanje bioidentičnih hormonov ima pozitiven učinek le v primeru, da z njim uravnotežimo hormonsko stanje, v primeru, da jemljemo hormone, ki jih ima telo že samo dovolj, pa lahko dosežemo ravno nasprotni učinek od želenega.

- Oglas -

Hujšanje z bioidentičnimi hormoni

Ideja hujšanja z bioidentičnimi hormoni temelji na dejstvu, da ima pri hujšanju bistveno vlogo presnova. Presnova naj bi temeljila na izrabljanju maščob in ne sladkorjev. Telo začne porabljati maščobo tri dni potem, ko opustite uživanje sladkorja in ogljikovih hidratov. Hormon, ki ves sladkor, ki ga mišice ne potrebujejo, spravi v maščobne celice, nato pa skrbi, da maščoba od tam ne uide, je inzulin. Večina ljudi se zato maščobe ne more znebiti drugače kot z znižanjem inzulina v telesu. To je mogoče le tako, da z jedilnika črtajo sladkor, saj je sladkor tisti, ki spodbuja njegovo nastajanje. Kortizol, hormon, ki se izloči ob stresu iz nadledvičnih žlez, povzroči, da je raven sladkorja v krvi primerno visoka. To spodbudi dvig ravni inzulina, ki ustvarja maščobo. Visoka raven kortizola zato upočasnjuje hujšanje. Uravnavanje hormonov s pomočjo bioidentične hormonske terapije se zaradi vsega povedanega uspešno uporablja tudi pri hujšanju.

So bioidentični hormoni varni?

Ameriško zdravstveno združenje bioidentičnih hormonov ne priznava. Boidentični hormoni veljajo za sporne z vidika varnosti in učinkovitosti. Nekateri strokovnjaki trdijo, da telo ne zmore vsrkati bioidentičnih hormonov, zaradi česar je njihov vnos v telo popolnoma nekoristen, drugi celo navajajo, da je uporaba bioidentičnih hormonov nevarna. Trdnega stališča o zdravljenju z bioidentičnimi hormoni stroka še ni podala. Odločitev, ali se bomo zdravili z bioidentičnimi hormoni, je prepuščena posamezniku. Vsekakor pa je nujno, če se za tovrstno zdravljenje odločimo, da to počnemo v skladu z nasveti strokovnjaka.

.

NAJNOVEJŠE