0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaNa zmenku z oblekami znanih

Na zmenku z oblekami znanih

MORDA VAS ZANIMA

Dober mesec po tem, ko so v avkcijski hiši Julien’s Auctions z začetno ceno 10.000 dolarjev na dražbi ponudili znamenito črno obleko Lady Gaga, so se slovenski ljubitelji kultnih modnih kosov v Kinu Šiška v Ljubljani potegovali za zanimive modne kose domačih zvezdnikov. Valuta, ki je štela na dogodku Zmenek z drugo obleko, pa niso bili dolarji, pač pa stopnja ekološke osveščenosti.  Obiskovalci so za enako število oblačil, kot so jih prinesli na dogodek, nabrali novo zbirko iz palete zanimivih kosov, ki so jih tokrat prispevali  tudi nekateri znani Slovenci. Še posebej veliko pozornosti je tokrat vzbudila znamenita usnjena oprijeta mini črna obleka, ki jo je pred leti na viktorjih nosila manekenka Nina Gazibara.

- Oglas -

Manja Plešnar, voditeljica in »modna policistka« in Jana Koteska, manekenka in modna oblikovalka

 

Manja Plešnar in Jana KoteskaKako to, da sta se udeležili Zmenka z drugo obleko?
Manja:
Prišli sva v imenu portala www.fashion.si, kot gostji. Tukaj sva zato, da pomagava obiskovalcem predelati kakšen tukaj pridobljen kos v novo oblačilo. S seboj imava eno samo orodje – škarje.
Jana:
Moje kreacije so pogosto narejene iz starih oblačil. Staro kombiniram z novim. Tudi kombinacija, ki jo imam trenutno na sebi je takšna.

Sta prinesli tudi kakšne svoje stare obleke za menjavo?
Manja:
Danes žal nimava časa, da bi menjavali oblačila. Drugače imava pa zelo radi takšne zadeve.
Jana:
Mnenje nekaterih, da so ‘second hand’ oblačila ponošena, celo umazana, ne drži. Doma imam oblačila, ki sem jih oblekla le dvakrat, trikrat, se pravi, da niso zares nošena. Kaj ni lepo, da jih daš nekomu naprej? Kako gre že tisti pregovor – kar je za nekoga smet, je za drugega lahko zaklad.

- Oglas -

Vama ni neprijetno nositi oblek, ki jih je nosil že nekdo pred vama?
Manja:
Ne. Opereš oblačila na 90 stopinjah ali jih neseš v čistilnico, pa je.
Jana:
Načeloma se na takšnih dogodkih posreduje reči, ki so še v redu. Torej ne.

Kaj bi kot modni poznavalki svetovali ženskam – kakšna oblačila naj iščejo na tovrstnih dogodkih?
Manja:
Naj iščejo zanimive kose, ki se jih da predelati.
Jana:
Jaz sem zadnjič na podobnem dogodku našla svileno moško srajco s plemenskimi potiski. Izrezala sem ji lok, jo nekoliko prekrojila in dobila srajco, kakršne videvamo zdaj na modnih brveh. Ena, dva, tri, pa sem imela super nov kos oblačila. Ni vsak kos primeren za kaj takšnega. Moraš znati prepoznati potencial v oblačilih. Ne smeš iskat točno nečesa, znati moraš ‘zvohati’ dobre reči. To je neobremenjen ‘šoping’.

Manja ali bi, kot »modna policistka«, nekoga, ki nosi oblačila iz druge roke ocenili slabše ali boljše?
Kako bi pa vedela, da nosi rabljena oblačila? Tega ne moreš vedeti. Jaz ocenjujem na podlagi tega kaj ljudje izžarevajo. Lahko je nekdo oblečen od glave do pete v ‘second hand’ stvari, ampak od vsakega posameznika je odvisno ali zna te obleke primerno prezentirati, ali se bo opazilo, da gre za ‘second hand’ ali ne.

Iva Kranjc, igralka

 

Iva KrajncKako to, da ste se udeležili Zmenka z drugo obleko?
Take akcije so mi všeč. Menim, da to pravzaprav ne bi smela biti več akcija, ampak kar tedensko dogajanje. In seveda zaradi vseh stvari, ki jih je malo prej naštela voditeljica.

- Oglas -

Ste prvič na takšnem dogodku?
Tako, da je na ta način organiziran, sem. Običajno grem na takšne z običajno reciklažo – prineseš, kupiš. To je odličen način, da ne trošiš, ne kupuješ novih stvari, ki so v bistvu nepotrebne. Kadar kupuješ stvar zgolj zato, ker imaš potrebo po nečem novem, vzameš reciklirano.

Nimate odpora do nošnje oblačil, ki jih je nosil že nekdo pred vami?
Ne. Že nekaj časa kupujem rabljena oblačila, s tem nimam težav. Morajo mi pa biti všeč in vedeti moram, da jih bom lahko kombinirala – toliko sebična sem pa že.

Je, glede na to, da se gibljete v elitnih krogih, kjer ni nepomembno kaj ima nekdo na sebi, to, da nosite oblačila iz druge roke kdaj problem?
Morda na kakšnih dogodkih, ki so omejeni na neko večerno dogajanje. Tam je malo zoprno, da bi imel neko stvar ki je bila pred tem že pogosto fotografirana.  Preko medijev lahko to postane razumljeno kot  tvoja slaba točka. Sicer se oblačil iz druge roke poslužujem bolj pri vsakodnevnem oblačenju za čez dan.  Za na vaje običajno izbiram bolj take ležerne stvari. Mislim pa, da bi bilo dobro organizirati kakšno akcijo zbiranja večernih oblek.

Kaj ste danes prinesli za izmenjavo?
Prinesla sem angora pulover, krojen kot brezrokavnik, ki sem ga kupila, nekajkrat oblekla, pa se potem nekako nisva srečala.  Ampak ga je škoda vreči stran. Kupila sem ga v Emporiumu mislim, da je celo znamke Max Mara. Se mi pa ni bilo težko ločiti od njega, ker sem vedela, da ga bo nekdo nosil.

Ste med danes razstavljenimi oblačili našli kaj zase?
En plašček se mi je zdel luštkan. Bom še videla ali ga bom vzela ali ne. Ravno pred nekaj dnevi sem opravila večji zimski nakup, tako, da ne vem ali imam trenutno željo po novih kosih. Se mi zdi pa pomembno, da podpremo takšne akcije. Ljudje premalo vedo za to, mnogi imajo predsodke.

Franci Kek, politik

 

Franci kekKako to, da sta se udeležili Zmenka z drugo obleko?
Odzval sem se vabilu. Zdi se mi primeren dogodek – zaradi same ekologije in odnosa do življenja.

Kakšen odnos imate do rabljenih oblačil. Vam je zoprn občutek, da je obleko nekdo že nosil?
Ne, to zame ni problem. Tako ali tako sem vse življenje nosil takšna oblačila. Pogosto smo oblačila izmenjevali s prijatelji, velikokrat pa kaj kupim tudi v ‘second hand’ trgovinah.

Ste danes prinesli kak kos za izmenjavo?
Srajco, ki mi je malo preozka.

Imate kak kos že ogledan?
Zaenkrat še, si pa še nisem uspel ogledati vseh oblačil.

Nina Gazibara, manekenka

 

Nina GazibaraKako to, da sta se udeležili Zmenka z drugo obleko?
Prinesla sem nekaj stvari, ki sem jih prerasla.

Kaj ste prinesli za izmenjavo?
Dva do tri krila, par majic, tri puloverje, dve usnjeni jakni, eno usnjeno večerno obleko s kačo, tri torbice in nekaj čevljev.

Ima kateri od kosov, ki ste jih prinesli kakšno posebno zgodbo?
Ima. Usnjena obleka, ki je bila delana prav zame za eno od podelitev viktorjev.

Ste med razstavljenimi oblačili našli kaj zase?
Ne še, ker si še nisem uspela ogledati oblačil.

Kako gledate na nošnjo rabljenih oblačil?
Manekenke smo na snemanjih in na revijah pogosto nosile oblačila druga od druge in večkrat smo, recimo, nosile kake kolekcije na več revijah.  Ne vem zakaj imajo nekateri tak odpor do nošenih oblačil. Oblačila, ki jih ljudje prinesejo na takšne dogodke so običajno zelo zanimiva in še čisto v redu.

Ajda Janovsky
Foto: Tanja Ristič in Žiga Šmidovnik

.

NAJNOVEJŠE