Kljuฤni poudarki:
- Proso je brez glutena, bogato z vlakninami, magnezijem in vitaminom B3, kar podpira prebavo in zdravje srca.
- Ima nizek glikemiฤni indeks, kar pomaga uravnavati krvni sladkor in je primerno za diabetike.
- Vsebuje antioksidante, ki upoฤasnjujejo staranje in ลกฤitijo celice pred oksidativnim stresom.
- Enostavno za pripravo: uporabno v kaลกah, juhah, solatah ali kot priloga namesto riลพa.
Proso kot rastlina lahko zraste zelo nizko ali pa tudi do tri metre visoko. Proso spada med najstarejลกa kultivirana ลพita.
Zgodovina prosa
Domovina prosa je srednja Azija, na Kitajskem pa je bilo znano kot โkitajsko ลพitoโ. Navadno proso je eno izmed prvih ลพit, ki so ga v Evropi pridelovali za prehrano ljudi. Arheoloลกke najdbe dokazujejo, da so ga v Evropi gojili ลพe Kelti, in sicer ลพe v tisoฤletju pred naลกim ลกtetjem. Tudi Slovani so pripravljali jedi iz prosene kaลกe; predvsem ob svatbi, krstu in na sedmini, te jedi so bile simbol obilne rodnosti. V nekaterih predelih Evrope so nevestam potresli proso v ฤevlje, da bi bila pridna.
Prosena kaลกa je bila vsakdanja jed slovenskih kmetov od srednjega veka dalje. V Evropi je bilo proso vse do sredine 20. stoletja โkruh reveลพevโ, tako kot je bila v drugih predelih ajda โhrana revnihโ. Moderna ลพita, ki prihajajo k nam, kot sta amarant in kvinoja, sta โลพito revnihโ drugje, v Juลพni Ameriki. Konec 20. stoletja pa se je pridelava prosa moฤno zmanjลกala. Z razvojem biodinamiฤnega in ekoloลกkega naฤina pridelave pa se je pridelava prosa v zadnjem ฤasu spet poveฤala.
Rastlina proso
Proso ima ลกopaste korenine, ki ฤrpajo hranila in vodo tudi iz globljih plasti tal. Mlada rastlina je podobna pravim ลพitom, le da so njeni listi ลกirลกi in daljลกi. Proso ima razprostrto, nekoliko poveลกeno latasto socvetje s samopraลกnimi cvetovi.
Proseno zrnje
Proseno zrno je prekrito s ฤvrstimi, gladkimi in bleลกฤeฤimi plevami bele, rumene, rdeฤe, sive ali ฤrne barve, to pa je odvisno od okolja, v katerem je rastlina uspevala. Prosa ne moremo luลกฤiti. Nekateri ljudje uลพivajo tudi neoluลกฤeno proso, vendar je v ustih zelo suho, ฤutimo ga kot pesek. ฤe uลพivamo tako proso, se nam skorajda ni potrebno umivati zob. Seveda takega neoluลกฤenega prosa ne bi nihฤe jedel vsak dan, razen ฤe bi ga uลพivali kot zdravilo.
Za prehrano uporabljamo oluลกฤeno proso oziroma kaลกo. To je pomembno zaradi tega, ker je na samem zrnu prosa tanek ovoj maลกฤob. Ko proso oluลกฤimo, pride do zrnja toplota, poslediฤno pa ta maลกฤoba lahko malo zagreni okus. To lahko opazimo, ฤe damo proso v toplo vodo, nakar se na vodi naredijo mehurฤki, nekaj podobnega peni. To ni umazanija ali prah, ampak saponini, ki se ustvarjajo pri prijemanju v vreฤki pakiranega prosa z rokami.
ฤe vemo, da je proso sveลพe, je maลกฤoba na zrnih zelo dragocena. ฤe pa ima proso grenak oziroma oster okus, je priporoฤljivo, da ga pred uporabo prelijemo z vroฤo vodo, dobro premeลกamo in precedimo. Nato dodamo sveลพo vodo in skuhamo.
ฤe ลพelimo proso zmleti in vemo, da ima grenak okus, postopek ponovimo, le da ga dobro odcejenega damo v peฤico, in sicer za tako dolgo, da je popolnoma suho. Prosena kaลกa je lahko prebavljiva in okusna jed. Po kakovosti in hranilnosti je proso podobno riลพu.
Hranilna vrednost
Proso (100 gramov) vsebuje 9,8 g beljakovin, 3,9 g maลกฤob in 68,8 g ogljikovih hidratov in druge za zdravje koristne snovi, veliko fosforja, magnezija, kalija, ลพeleza, kalcija in vitamine skupine B.
Zdravilni uฤinki
Stare knjige proso uvrลกฤajo med zdravilne rastline. Proso pospeลกuje potenje in odvajanje vode. Proso je naraven antibiotik. Vsaj en tedenski obrok, v katerem bo tudi proso, prepreฤuje razvoj gnilobnih bakterij, ฤisti ฤrevesje in razstruplja telo.
Na vodi kuhana kaลกa pomaga pri zakisanosti presnovkov, ki sproลพijo putiko. Uporaba prosa je priporoฤljiva pri bolezni celiakije, ker ne vsebuje glutena. Prav tako ga uporabljamo tudi pri odstavljanju (od dojenja) v obliki kosmiฤev ali moke. Proso spodbuja proces toplote preko maลกฤob, ki jih vsebuje, zato je zelo pomembna zaลกฤita proti hudim boleznim, kot sta skleroza in rak. Pri modernem ฤloveku je proces dovajanja toplote v organizem oviran zaradi strahu, kompleksa manjvrednosti, pomanjkanja navduลกenja in nizke telesne aktivnosti.
Poleg mineralov fosforja, ki ga potrebujemo za zobe, da bi bili ฤvrsti in urejeni, ter kalcija, magnezija in ลพeleza vsebuje zrnje prosa tudi kremen. Kremen pri tem deluje bolj na ฤutila, spodbuja budnost, zaznavanje, medtem ko na primer pri jeฤmenu uฤinkuje bolj kot zaลกฤita.ย Prosa ne priporoฤamo pri boleznih koลพe, alergiji in nevrodermatitisu.
Proso vsebuje vse tisto, kar potrebuje organizem otroka: zobje, koลพa, nohti, lasje in budnost ฤutil, zaznavanje sveta, v katerem ลพivimo. Te sposobnosti moramo v ฤloveku negovati, da ne zamro prehitro, ko ฤlovek ostari. Saj ฤutila zaznavanja pri starejลกih ljudeh pojenjujejo, slabลกe vidijo, sliลกijo, slabลกe voha, tudi funkcija koลพe se zmanjลกuje, izpadajo lasje. Proso pa je tisto s katerim spodbujamo, da te funkcije ostanejo dalj ฤasa aktivne. Priporoฤljivo je, da starejลกi jedo proso. Proso je edino ลพito, ki v ลพelodcu povzroฤa alkalno reakcijo in je zaradi tega primerno ลพivilo tudi za obฤutljive ลพelodce.
Kozmetiฤni dodatek
Kaลกa in moka sta koristni za nego koลพe obraza in dekolteja. Prosena maska, obogatena z limoninim sokom ali z medom, odliฤno nadomesti drage kreme, povrne koลพi sijaj, napetost in normalizira kislost koลพe.
Jedi
Proseno kaลกo kuhamo na mleku ali vodi kot samostojno jed, iz zrn ali moke speฤemo razliฤne sladice, ji dodajali krompir, kislo zelje, kislo repo, gobe, fiลพol ali sadje. Iz nje so delali tudi nadeve za klobase.
Koliko ฤasa kuhamo proso?
Proso kuhamo petnajst minut, pri ฤemer pa je ฤas kuhanja odvisna tudi od prosa samega. ฤas kuhanja je odvisen tudi od tega, kakลกno proso ลพelimo. To je povezano s koliฤina vode! ฤe ลพelimo nelepljivo in zrnato proso, potrebujemo tri in pol skodelice vode za eno skodelico prosa, tako da proso v vodi plava. Ko je kuhano, ga precedimo, za hip damo v hladno vodo in dodamo k omaki, ki smo jo predhodno pripravili.
Proso ali ostala ลพita bodo vedno lepa, ฤe jih bomo kuhali s pravo koliฤino vode. Kuhamo lahko toliko ฤasa, da ลพito โ proso zavre, nato ga odstavimo z ognja in ga pustimo pokritega na toplem, lahko ga ovijemo z volneno odejo ali ga pustimo v prostoru, kjer se toplota dolgo zadrลพuje. Tako bomo imeli lepa napeta zrna, ki se ne bodo lepila in ne bodo preveฤ mehka.
To lahko naredimo tudi tako, da ลพito zveฤer namoฤimo, zjutraj postavimo na ลกtedilnik za deset (pri ostalih ลพitih dvajset) minut. Nato odstranimo z ognja in ga postavimo nekam na toplo dobro pokritega. Ko se vrnete iz sluลพbe, imate obrok ลพe kuhan, ลพitu lahko dodate malo masla ter zeliลกฤ in obrok je pripravljen. Enostavno, ali ne?
To lahko poฤnemo z vsemi vrstami ลพit. Pomembno je le, da ga po kratkem ฤasu kuhanja postavimo na toplo mesto oziroma dobro pokrijemo.