DomovZdravje & prehranaProso naj ima svoje mesto v zdravi prehrani

Proso naj ima svoje mesto v zdravi prehrani

Kljuฤni poudarki:

  • Proso je brez glutena, bogato z vlakninami, magnezijem in vitaminom B3, kar podpira prebavo in zdravje srca.
  • Ima nizek glikemiฤni indeks, kar pomaga uravnavati krvni sladkor in je primerno za diabetike.
  • Vsebuje antioksidante, ki upoฤasnjujejo staranje in ลกฤitijo celice pred oksidativnim stresom.
  • Enostavno za pripravo: uporabno v kaลกah, juhah, solatah ali kot priloga namesto riลพa.

Proso kot rastlina lahko zraste zelo nizko ali pa tudi do tri metre visoko. Proso spada med najstarejลกa kultivirana ลพita.

Zgodovina prosa

Domovina prosa je srednja Azija, na Kitajskem pa je bilo znano kot โ€œkitajsko ลพitoโ€. Navadno proso je eno izmed prvih ลพit, ki so ga v Evropi pridelovali za prehrano ljudi. Arheoloลกke najdbe dokazujejo, da so ga v  Evropi gojili ลพe Kelti, in sicer ลพe v tisoฤletju pred naลกim ลกtetjem. Tudi Slovani so pripravljali jedi iz prosene kaลกe; predvsem ob svatbi, krstu in na sedmini, te jedi so bile simbol obilne rodnosti. V nekaterih predelih Evrope so nevestam potresli proso v ฤevlje, da bi bila pridna.

Prosena kaลกa je bila vsakdanja jed slovenskih kmetov od srednjega veka dalje.  V Evropi je bilo proso vse do sredine 20. stoletja โ€œkruh reveลพevโ€, tako kot je bila v drugih predelih ajda โ€œhrana revnihโ€. Moderna ลพita, ki prihajajo k nam, kot sta amarant in kvinoja, sta โ€œลพito revnihโ€ drugje, v Juลพni Ameriki. Konec 20. stoletja pa se je pridelava prosa moฤno zmanjลกala. Z razvojem biodinamiฤnega in ekoloลกkega naฤina pridelave pa se je pridelava prosa v zadnjem ฤasu spet poveฤala.

Proso
Proseno zrno je prekrito s ฤvrstimi, gladkimi in bleลกฤeฤimi plevami bele, rumene, rdeฤe, sive ali ฤrne barve, to pa je odvisno od okolja, v katerem je rastlina uspevala.

Rastlina proso

Proso ima ลกopaste korenine, ki ฤrpajo hranila in vodo tudi iz globljih plasti tal. Mlada rastlina je podobna pravim ลพitom, le da so njeni listi ลกirลกi in daljลกi. Proso ima razprostrto, nekoliko poveลกeno latasto socvetje s samopraลกnimi cvetovi.

Proseno zrnje

Proseno zrno je prekrito s ฤvrstimi, gladkimi in bleลกฤeฤimi plevami bele, rumene, rdeฤe, sive ali ฤrne barve, to pa je odvisno od okolja, v katerem je rastlina uspevala. Prosa ne moremo luลกฤiti. Nekateri ljudje uลพivajo tudi neoluลกฤeno proso, vendar je v ustih zelo suho, ฤutimo ga kot pesek. ฤŒe uลพivamo tako proso, se nam skorajda ni potrebno umivati zob. Seveda takega neoluลกฤenega prosa ne bi nihฤe jedel vsak dan, razen ฤe bi ga uลพivali kot zdravilo.

Za prehrano uporabljamo oluลกฤeno proso oziroma kaลกo. To je pomembno zaradi tega, ker je na samem zrnu prosa tanek ovoj maลกฤob. Ko proso oluลกฤimo, pride do zrnja toplota, poslediฤno pa ta maลกฤoba lahko malo zagreni okus. To lahko opazimo, ฤe damo proso v toplo vodo, nakar se na vodi naredijo mehurฤki, nekaj podobnega peni. To ni umazanija ali prah, ampak saponini, ki se ustvarjajo pri prijemanju v vreฤki pakiranega prosa z rokami.

ฤŒe vemo, da je proso sveลพe, je maลกฤoba na zrnih zelo dragocena. ฤŒe pa ima proso grenak oziroma oster okus, je priporoฤljivo, da ga pred uporabo prelijemo z vroฤo vodo, dobro premeลกamo in precedimo. Nato dodamo sveลพo vodo in skuhamo.

ฤŒe ลพelimo proso zmleti in vemo, da ima grenak okus, postopek ponovimo, le da ga dobro odcejenega damo v peฤico, in sicer za tako dolgo, da je popolnoma suho. Prosena kaลกa je lahko prebavljiva in okusna jed.  Po kakovosti in hranilnosti je proso podobno riลพu.

Proso
Navadno proso je eno izmed prvih ลพit, ki so ga v Evropi pridelovali za prehrano ljudi.

Hranilna vrednost

Proso (100 gramov) vsebuje 9,8 g beljakovin, 3,9 g maลกฤob in 68,8 g ogljikovih hidratov  in druge za zdravje koristne snovi, veliko fosforja, magnezija, kalija, ลพeleza, kalcija in vitamine skupine B.

Zdravilni uฤinki

Stare knjige proso uvrลกฤajo med zdravilne rastline. Proso pospeลกuje potenje in odvajanje vode. Proso je naraven antibiotik. Vsaj en tedenski obrok, v katerem bo tudi proso, prepreฤuje razvoj gnilobnih bakterij, ฤisti ฤrevesje in razstruplja telo.

Na vodi kuhana kaลกa pomaga pri zakisanosti presnovkov, ki sproลพijo putiko.  Uporaba prosa je priporoฤljiva pri bolezni celiakije, ker ne vsebuje glutena. Prav tako ga uporabljamo tudi pri odstavljanju (od dojenja) v obliki kosmiฤev ali moke. Proso spodbuja proces toplote preko maลกฤob, ki jih vsebuje, zato je zelo pomembna zaลกฤita proti hudim boleznim, kot sta skleroza in rak. Pri modernem ฤloveku je proces dovajanja toplote v organizem oviran zaradi strahu, kompleksa manjvrednosti, pomanjkanja navduลกenja in nizke telesne aktivnosti.

Proso je zdravo ลพito

Poleg mineralov fosforja, ki ga potrebujemo za zobe, da bi bili ฤvrsti in urejeni, ter kalcija, magnezija in ลพeleza vsebuje zrnje prosa tudi kremen. Kremen pri tem deluje bolj na ฤutila, spodbuja budnost, zaznavanje, medtem ko na primer pri jeฤmenu uฤinkuje bolj kot zaลกฤita.ย  Prosa ne priporoฤamo pri boleznih koลพe, alergiji in nevrodermatitisu.

Proso vsebuje vse tisto, kar potrebuje organizem otroka: zobje, koลพa, nohti, lasje in budnost ฤutil, zaznavanje sveta, v katerem ลพivimo. Te sposobnosti moramo v ฤloveku negovati, da ne zamro prehitro, ko ฤlovek ostari. Saj ฤutila zaznavanja pri starejลกih ljudeh pojenjujejo, slabลกe vidijo, sliลกijo, slabลกe voha, tudi funkcija koลพe se zmanjลกuje, izpadajo lasje. Proso pa je tisto s katerim spodbujamo, da te funkcije ostanejo dalj ฤasa aktivne. Priporoฤljivo je, da starejลกi jedo proso. Proso je edino ลพito, ki v ลพelodcu povzroฤa alkalno reakcijo in je zaradi tega primerno ลพivilo tudi za obฤutljive ลพelodce.

Kozmetiฤni dodatek

Kaลกa in moka sta koristni za nego koลพe obraza in dekolteja. Prosena maska, obogatena z limoninim sokom ali z medom, odliฤno nadomesti drage kreme, povrne koลพi sijaj, napetost in normalizira kislost koลพe.

Jedi

Proseno kaลกo kuhamo na mleku ali vodi kot samostojno jed,  iz zrn ali moke speฤemo razliฤne sladice, ji dodajali krompir, kislo zelje, kislo repo, gobe, fiลพol ali sadje. Iz nje so delali tudi nadeve za klobase.

Proso
Proso spodbuja proces toplote preko maลกฤob, ki jih vsebuje, zato je zelo pomembna zaลกฤita proti hudim boleznim, kot sta skleroza in rak.

Koliko ฤasa kuhamo proso?

Proso kuhamo petnajst minut, pri ฤemer pa je ฤas kuhanja odvisna tudi od prosa samega. ฤŒas kuhanja je odvisen tudi od tega, kakลกno proso ลพelimo. To je povezano s koliฤina vode! ฤŒe ลพelimo nelepljivo in zrnato proso, potrebujemo tri in pol skodelice vode za eno skodelico prosa, tako da proso v vodi plava. Ko je kuhano, ga precedimo, za hip damo v hladno vodo in dodamo k omaki, ki smo jo predhodno pripravili.

Proso ali ostala ลพita bodo vedno lepa, ฤe jih bomo kuhali s pravo koliฤino vode. Kuhamo lahko toliko ฤasa, da ลพito โ€“ proso zavre, nato ga odstavimo z ognja in ga pustimo pokritega na toplem, lahko ga ovijemo z volneno odejo ali ga pustimo v prostoru, kjer se toplota dolgo zadrลพuje. Tako bomo imeli lepa napeta zrna, ki se ne bodo lepila in ne bodo preveฤ mehka.

To lahko naredimo tudi tako, da ลพito zveฤer namoฤimo, zjutraj postavimo na ลกtedilnik za deset (pri ostalih ลพitih dvajset) minut. Nato odstranimo z ognja in ga postavimo nekam na toplo dobro pokritega. Ko se vrnete iz sluลพbe, imate obrok ลพe kuhan, ลพitu lahko dodate malo masla ter zeliลกฤ in obrok je pripravljen. Enostavno, ali ne?

To lahko poฤnemo z vsemi vrstami ลพit. Pomembno je le, da ga po kratkem ฤasu kuhanja postavimo na toplo mesto oziroma dobro pokrijemo.

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJล E