Navadna ajda je ลพe zelo stara kultura, ki jo zaradi podobne uporabe kot ลพita uvrลกฤamo mednje, ฤeprav botaniฤno spada v skupino dresnovk. ฤe pa jo zaradi naฤina uporabe primerjamo z ลพiti, vsebuje ajda veฤ vlaknin, ob zagotavljanju ฤistosti ne vsebuje glutena in je zato primerna za ljudi s celiakijo.
Ajda je bila podobno kot proso in ลกe nekatera druga ลพita ลกe v zaฤetku dvajsetega stoletja zelo razลกirjena in pomembna v prehrani. V drugi polovici dvajsetega stoletja pa jo je pลกenica izpodrinila. Na naลกem trลพiลกฤu boste brez teลพav dobili ekoloลกka semena ajde, primerni ฤas sejanja pa je ravno v maju. Ajda slabo uspeva na povrลกinah, kjer se je uporabljal kateri izmed herbicidov, zato se ajdo priporoฤa ravno v ekoloลกkem pridelovanju.
Ajdo lahko prepoznamo po njenih listih, ki so srฤaste oblike. Steblo doseลพe viลกino od 60 do 100 centimetrov. Cvetovi so bele do rdeฤe barve. Opraลกujejo jo predvsem ฤebele. Plod je trirobi, obdan z luลกฤino.
Setev ajde
Ajda najbolje uspeva na laลพjih peลกฤeno ilovnatih tleh z nevtralno reakcijo. ฤe jo sejemo za pridelek to storimo maja, ฤe jo bomo imeli samo kot pokrovno rastlino, da se nam prazne gredice ne bodo zaplevelile jo lahko sejemo vse do sredine poletja (konec julija).
Gredico ali njivo pred setvijo pognojimoย z zrelim kompostom kateremu dodamo lesni pepel. Lesni pepel vsebuje fosfor, kalij in kalcij ter mnogo drugih mikroelementov, ne vsebuje pa duลกika. Ravno zato je lesni pepel primerno gnojilo za ajdo, saj ne zahteva pa tudi ne prenaลกa obilo gnojenja z duลกikom tako, da je tudi iz tega vidika prav primerna za ekoloลกko in ยปvarฤevalnoยซ pridelovanje.
Sejemo jo povprek ali v vrste, ฤe se odloฤimo za slednje naj bo med njimi 15 cm razmaka. Po vzniku se hitro razvija in raste ter tako zastre tla in nimamo teลพav s pleveli. Pa tudi zelo malo ima bolezni in ลกkodljivcev, zato jo brez veฤjih teลพav pridelamo ekoloลกko.
Ajda pa je posebej obฤutljiva na vremenske razmere, saj je ob setvi in cvetenju obฤutljiva na suลกo in vroฤino, zato jo po setvi, ฤe ni napovedanih padavin zalijemo, zalivanje ponovimo v suลกnem obdobju in ob cvetenju. V jeseni je obฤutljiva na slano in mraz, zato je za seme ne smemo prepozno sejati.
Vse gredice, ki bodo po pobranem pridelku ostale prazne je potrebno zasejati s kakลกno drugo pokrovno rastlino ali rastlino za zeleno gnojenje. Za tak namen je ajda veฤ kot primerna. Meลกanica munga in ajde pa sploh hitro prekrije tla in tako prepreฤimo erozijo tal in zapleveljenost tal.
Dozoreva precej neenakomerno. Zrela semena so privlaฤna za ptiฤe, zato je potrebno posevek zaลกฤititi s plaลกili (trakovi, ploฤevinke in podobno) ali pokriti z mreลพo. Optimalni ฤas za ลพetev je, ko dozori pribliลพno 75 % oreลกkov, to pa je konec septembra ali v zaฤetku oktobra. Rastline poลพanjemo in jih veลพemo v snope, ki jih obesimo, na balkon, rob strehe drvarnice ali podobno ter kasneje omlatimo. ฤe zrnje takoj po ลพetvi omlatimo je le to ลกeย precej vlaลพno in se lahko pokvari, zato ga je potrebno ฤim prej dosuลกiti in primerno skladiลกฤiti. Skladiลกฤimo v vreฤe iz blaga v suhem, zraฤnem in hladnem prostoru.