DomovVrt & VrtnarjenjeTudi ajda naj dobi svoj prostor na njivi

Tudi ajda naj dobi svoj prostor na njivi

Navadna ajda je ลพe zelo stara kultura, ki jo zaradi podobne uporabe kot ลพita uvrลกฤamo mednje, ฤeprav botaniฤno spada v skupino dresnovk. ฤŒe pa jo zaradi naฤina uporabe primerjamo z ลพiti, vsebuje ajda veฤ vlaknin, ob zagotavljanju ฤistosti ne vsebuje glutena in je zato primerna za ljudi s celiakijo.

AjdaAjda je bila podobno kot proso in ลกe nekatera druga ลพita ลกe v zaฤetku dvajsetega stoletja zelo razลกirjena in pomembna v prehrani. V drugi polovici dvajsetega stoletja pa jo je pลกenica izpodrinila. Na naลกem trลพiลกฤu boste brez teลพav dobili ekoloลกka semena ajde, primerni ฤas sejanja pa je ravno v maju. Ajda slabo uspeva na povrลกinah, kjer se je uporabljal kateri izmed herbicidov, zato se ajdo priporoฤa ravno v ekoloลกkem pridelovanju.

Ajdo lahko prepoznamo po njenih listih, ki so srฤaste oblike. Steblo doseลพe viลกino od 60 do 100 centimetrov. Cvetovi so bele do rdeฤe barve. Opraลกujejo jo predvsem ฤebele. Plod je trirobi, obdan z luลกฤino.

Setev ajde

Ajda najbolje uspeva na laลพjih peลกฤeno ilovnatih tleh z nevtralno reakcijo. ฤŒe jo sejemo za pridelek to storimo maja, ฤe jo bomo imeli samo kot pokrovno rastlino, da se nam prazne gredice ne bodo zaplevelile jo lahko sejemo vse do sredine poletja (konec julija).

Gredico ali njivo pred setvijo pognojimoย  z zrelim kompostom kateremu dodamo lesni pepel. Lesni pepel vsebuje fosfor, kalij in kalcij ter mnogo drugih mikroelementov, ne vsebuje pa duลกika. Ravno zato je lesni pepel primerno gnojilo za ajdo, saj ne zahteva pa tudi ne prenaลกa obilo gnojenja z duลกikom tako, da je tudi iz tega vidika prav primerna za ekoloลกko in ยปvarฤevalnoยซ pridelovanje.

Ajda na njiviSejemo jo povprek ali v vrste, ฤe se odloฤimo za slednje naj bo med njimi 15 cm razmaka. Po vzniku se hitro razvija in raste ter tako zastre tla in nimamo teลพav s pleveli. Pa tudi zelo malo ima bolezni in ลกkodljivcev, zato jo brez veฤjih teลพav pridelamo ekoloลกko.

Ajda pa je posebej obฤutljiva na vremenske razmere, saj je ob setvi in cvetenju obฤutljiva na suลกo in vroฤino, zato jo po setvi, ฤe ni napovedanih padavin zalijemo, zalivanje ponovimo v suลกnem obdobju in ob cvetenju. V jeseni je obฤutljiva na slano in mraz, zato je za seme ne smemo prepozno sejati.

Vse gredice, ki bodo po pobranem pridelku ostale prazne je potrebno zasejati s kakลกno drugo pokrovno rastlino ali rastlino za zeleno gnojenje. Za tak namen je ajda veฤ kot primerna. Meลกanica munga in ajde pa sploh hitro prekrije tla in tako prepreฤimo erozijo tal in zapleveljenost tal.

Dozoreva precej neenakomerno. Zrela semena so privlaฤna za ptiฤe, zato je potrebno posevek zaลกฤititi s plaลกili (trakovi, ploฤevinke in podobno) ali pokriti z mreลพo. Optimalni ฤas za ลพetev je, ko dozori pribliลพno 75 % oreลกkov, to pa je konec septembra ali v zaฤetku oktobra. Rastline poลพanjemo in jih veลพemo v snope, ki jih obesimo, na balkon, rob strehe drvarnice ali podobno ter kasneje omlatimo. ฤŒe zrnje takoj po ลพetvi omlatimo je le to ลกeย  precej vlaลพno in se lahko pokvari, zato ga je potrebno ฤim prej dosuลกiti in primerno skladiลกฤiti. Skladiลกฤimo v vreฤe iz blaga v suhem, zraฤnem in hladnem prostoru.

Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agr.
Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agr.
Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agronomije, pozna odgovore na vsa vaลกa vpraลกanja, iz vrtnarjenja, kmetovanja, sadjarstva ali gozdarstva.
Prejลกnji ฤlanek
Naslednji ฤlanek

NAJNOVEJล E