DomovZdravje & prehranaZakaj so Pinjole tako zdrave in kje jih lahko uporabimo

Zakaj so Pinjole tako zdrave in kje jih lahko uporabimo

Kljuฤni poudarki:

  • Pinjole so bogate z antioksidanti, kot so vitamini A, B, C, D, E in lutein, ki krepijo imunski sistem.
  • Vsebujejo pinolensko kislino, ki spodbuja obฤutek sitosti in lahko pomaga pri nadzoru telesne teลพe.
  • Zaradi visoke vsebnosti nenasiฤenih maลกฤobnih kislin podpirajo zdravje srca in oลพilja ter uravnavajo holesterol.
  • Pinjole so odliฤen vir energije, saj vsebujejo ลพelezo, beljakovine in zdrave maลกฤobe za dolgotrajno vzdrลพljivost.

Pinjole so uลพitna semena borovcev rodu Pinus. ลฝe veฤ kot tisoฤ let se uporabljajo v evropskih, ameriลกkih ter azijskih kuhinjah, saj so vir visoke ravni beljakovin ter vlaknin. Okusne in hranljive pinjole se tako uporabljajo za izdelavo omake italijanskega porekla (pesto), kot dodatna sestavina pri vsakodnevnem kuhanju ali pa kot samostojni prigrizek. A ker so pinjole eno izmed tako imenovanih super ลพivil, njihovi pozitivni uฤinki segajo veliko dlje od opojnih gurmanskih okusov. ฤŒe boste nadaljevali z branjem ฤlanka boste izvedeli, da pinjole celo pospeลกujejo izgubljanje prekomerne telesne teลพe in ลกe veฤ!

Bogat vir antioksidantov

Pinjole predstavljajo neizmeren vir antioksidantov, ti pa naลกemu telesu pomagajo v boju proti prostim radikalom in dajejo zagon celotnemu imunskemu sistemu. Slednje pomeni, da nam redno uลพivanje pinjol lahko izboljลกa odpornost proti raznoraznim okuลพbam, najnovejลกe znanstvene ลกtudije pa so priลกle do zakljuฤka, da se omenjeni antioksidanti lahko borijo tudi proti razvoju nekaterih vrst rakavih obolenj.

Pinjole so tako vir antioksidantov kot so denimo vitamini A, B, C, D, E ter lutein โ€“ mega vitamini, ki pomagajo ลกฤititi telesne celice pred ลกkodljivimi uฤinki iz okolja hkrati pa tudi izboljลกujejo vid. Omenjeni antioksidanti prav tako ลกฤitijo koลพo pred prezgodnjim staranjem.

Pinjole

Zmanjลกujejo apetit

Pest pinjol oziroma 30 gramov, lahko pomaga pri zmanjลกevanju apetita in poslediฤno tudi pri izgubi odveฤne telesne teลพe. Pinjole namreฤ vsebujejo posebno kislino, ki lahko spodbudi ฤrevesje, da to zaฤne proizvajati hormone, ki moลพganom naznanjajo naj upoฤasnijo delovanje ลพelodca in prebave kar poslediฤno povzroฤi obฤutek, da smo siti.

Pinjole so kljub svoji majhnosti izjemno hranilno bogate. Vsebujejo visok deleลพ zdravih maลกฤob, zlasti nenasiฤenih maลกฤobnih kislin, ki so koristne za srce. Poleg tega so bogate z beljakovinami, kar jih naredi odliฤno izbiro za vegetarijance in vegane. Vsebujejo tudi vitamine, kot so vitamin E, vitamin K in pomembni minerali, kot so magnezij, ลพelezo in cink.

Podpora pri hujลกanju

ฤŒeprav so pinjole bogate z maลกฤobami, lahko pomagajo pri nadzoru telesne teลพe. Vsebujejo pinolensko kislino, ki spodbuja izloฤanje hormonov, ki zmanjลกujejo apetit, kar lahko pomaga pri zmanjลกanju vnosa kalorij. Zaradi visoke vsebnosti nenasiฤenih maลกฤobnih kislin pomagajo pri ohranjanju zdravega srฤno-ลพilnega sistema. Redno uลพivanje lahko pripomore k zniลพanju ravni slabega holesterola (LDL) in zviลกanju ravni dobrega holesterola (HDL).

Vir energije

Pinjole so idealen prigrizek, saj telo oskrbijo z veliko dolgoroฤne energije. Slednja je odliฤna za boj proti obฤutku utrujenosti. Gre namreฤ za energetsko spodbudo, ki omogoฤa obnovo ter gradnjo tkiva v telesu. Ob enem pa vsebovane beljakovine pomagajo, da ta energija v telesu izgoreva poฤasi, tako, da ne pride do pregorelosti in vnoviฤne utrujenosti. Ker pa pinjole vsebujejo tudi ลพelezo, to pomaga pri transportu omenjene energije ter pri njenem shranjevanju v telesu.

So vsestranske in jih lahko uporabimo v ลกtevilnih jedeh. Zaradi svojega neลพnega okusa in kremaste teksture so odliฤen dodatek k solatam, testeninam, pestu in sladicam. V Italiji so kljuฤna sestavina pri pripravi pesto genovese, v katerem igrajo pomembno vlogo pri ustvarjanju bogatega in oreลกฤkastega okusa.

Pinjole

Pinjole so dobre tudi za srce

Raziskave so pokazale, da redno uลพivanje pinjol lahko prispeva k zmanjลกanju tveganja za bolezni srca. Pinjole so namreฤ bogat vir zdravih maลกฤob, prehranskih vlaknin, rastlinskih sterol, arginina ter vitaminov in mineralov, ki so srcu prijazni. Omenjene snovi izboljลกujejo cirkulacijo krvi ter hkrati ohranjajo nizko raven holesterola.

Dobre za koลพo in lase

Ker pinjole med drugim vsebujejo tudi vitamin E, ki ลกฤiti koลพo pred UV svetlobo, koลพi omogoฤa, da ohranja celovitost in lep izgled povrhnjice. Dobro sluลพijo tudi kot pomoฤ pri hranjenju pretirano izsuลกene in razdraลพene koลพe. Beljakovine v kombinaciji z vitaminom E pa imajo hranljive lastnosti od katerih ima koristi tudi naลกe lasiลกฤe. ล e veฤ. Omenjena kombinacija je dobra tudi za spodbujanje rasti las.

ฤŒe hoฤete izvedeti kako na okusen naฤin vkljuฤiti pinjole v vaลกo pomladansko kuhinjo si preberite ลกe: https://www.bodieko.si/regrat-po-primorsko

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJล E