Kljuฤni poudarki:
- Pinjole so bogate z antioksidanti, kot so vitamini A, B, C, D, E in lutein, ki krepijo imunski sistem.
- Vsebujejo pinolensko kislino, ki spodbuja obฤutek sitosti in lahko pomaga pri nadzoru telesne teลพe.
- Zaradi visoke vsebnosti nenasiฤenih maลกฤobnih kislin podpirajo zdravje srca in oลพilja ter uravnavajo holesterol.
- Pinjole so odliฤen vir energije, saj vsebujejo ลพelezo, beljakovine in zdrave maลกฤobe za dolgotrajno vzdrลพljivost.
Pinjole so uลพitna semena borovcev rodu Pinus. ลฝe veฤ kot tisoฤ let se uporabljajo v evropskih, ameriลกkih ter azijskih kuhinjah, saj so vir visoke ravni beljakovin ter vlaknin. Okusne in hranljive pinjole se tako uporabljajo za izdelavo omake italijanskega porekla (pesto), kot dodatna sestavina pri vsakodnevnem kuhanju ali pa kot samostojni prigrizek. A ker so pinjole eno izmed tako imenovanih super ลพivil, njihovi pozitivni uฤinki segajo veliko dlje od opojnih gurmanskih okusov. ฤe boste nadaljevali z branjem ฤlanka boste izvedeli, da pinjole celo pospeลกujejo izgubljanje prekomerne telesne teลพe in ลกe veฤ!
Bogat vir antioksidantov
Pinjole predstavljajo neizmeren vir antioksidantov, ti pa naลกemu telesu pomagajo v boju proti prostim radikalom in dajejo zagon celotnemu imunskemu sistemu. Slednje pomeni, da nam redno uลพivanje pinjol lahko izboljลกa odpornost proti raznoraznim okuลพbam, najnovejลกe znanstvene ลกtudije pa so priลกle do zakljuฤka, da se omenjeni antioksidanti lahko borijo tudi proti razvoju nekaterih vrst rakavih obolenj.
Pinjole so tako vir antioksidantov kot so denimo vitamini A, B, C, D, E ter lutein โ mega vitamini, ki pomagajo ลกฤititi telesne celice pred ลกkodljivimi uฤinki iz okolja hkrati pa tudi izboljลกujejo vid. Omenjeni antioksidanti prav tako ลกฤitijo koลพo pred prezgodnjim staranjem.

Zmanjลกujejo apetit
Pest pinjol oziroma 30 gramov, lahko pomaga pri zmanjลกevanju apetita in poslediฤno tudi pri izgubi odveฤne telesne teลพe. Pinjole namreฤ vsebujejo posebno kislino, ki lahko spodbudi ฤrevesje, da to zaฤne proizvajati hormone, ki moลพganom naznanjajo naj upoฤasnijo delovanje ลพelodca in prebave kar poslediฤno povzroฤi obฤutek, da smo siti.
Pinjole so kljub svoji majhnosti izjemno hranilno bogate. Vsebujejo visok deleลพ zdravih maลกฤob, zlasti nenasiฤenih maลกฤobnih kislin, ki so koristne za srce. Poleg tega so bogate z beljakovinami, kar jih naredi odliฤno izbiro za vegetarijance in vegane. Vsebujejo tudi vitamine, kot so vitamin E, vitamin K in pomembni minerali, kot so magnezij, ลพelezo in cink.
Podpora pri hujลกanju
ฤeprav so pinjole bogate z maลกฤobami, lahko pomagajo pri nadzoru telesne teลพe. Vsebujejo pinolensko kislino, ki spodbuja izloฤanje hormonov, ki zmanjลกujejo apetit, kar lahko pomaga pri zmanjลกanju vnosa kalorij. Zaradi visoke vsebnosti nenasiฤenih maลกฤobnih kislin pomagajo pri ohranjanju zdravega srฤno-ลพilnega sistema. Redno uลพivanje lahko pripomore k zniลพanju ravni slabega holesterola (LDL) in zviลกanju ravni dobrega holesterola (HDL).
Vir energije
Pinjole so idealen prigrizek, saj telo oskrbijo z veliko dolgoroฤne energije. Slednja je odliฤna za boj proti obฤutku utrujenosti. Gre namreฤ za energetsko spodbudo, ki omogoฤa obnovo ter gradnjo tkiva v telesu. Ob enem pa vsebovane beljakovine pomagajo, da ta energija v telesu izgoreva poฤasi, tako, da ne pride do pregorelosti in vnoviฤne utrujenosti. Ker pa pinjole vsebujejo tudi ลพelezo, to pomaga pri transportu omenjene energije ter pri njenem shranjevanju v telesu.
So vsestranske in jih lahko uporabimo v ลกtevilnih jedeh. Zaradi svojega neลพnega okusa in kremaste teksture so odliฤen dodatek k solatam, testeninam, pestu in sladicam. V Italiji so kljuฤna sestavina pri pripravi pesto genovese, v katerem igrajo pomembno vlogo pri ustvarjanju bogatega in oreลกฤkastega okusa.

Pinjole so dobre tudi za srce
Raziskave so pokazale, da redno uลพivanje pinjol lahko prispeva k zmanjลกanju tveganja za bolezni srca. Pinjole so namreฤ bogat vir zdravih maลกฤob, prehranskih vlaknin, rastlinskih sterol, arginina ter vitaminov in mineralov, ki so srcu prijazni. Omenjene snovi izboljลกujejo cirkulacijo krvi ter hkrati ohranjajo nizko raven holesterola.
Dobre za koลพo in lase
Ker pinjole med drugim vsebujejo tudi vitamin E, ki ลกฤiti koลพo pred UV svetlobo, koลพi omogoฤa, da ohranja celovitost in lep izgled povrhnjice. Dobro sluลพijo tudi kot pomoฤ pri hranjenju pretirano izsuลกene in razdraลพene koลพe. Beljakovine v kombinaciji z vitaminom E pa imajo hranljive lastnosti od katerih ima koristi tudi naลกe lasiลกฤe. ล e veฤ. Omenjena kombinacija je dobra tudi za spodbujanje rasti las.
ฤe hoฤete izvedeti kako na okusen naฤin vkljuฤiti pinjole v vaลกo pomladansko kuhinjo si preberite ลกe: https://www.bodieko.si/regrat-po-primorsko