0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPinjole in njihove zdrave koristi

Pinjole in njihove zdrave koristi

MORDA VAS ZANIMA

Pinjole so užitna semena borovcev rodu Pinus. Že več kot tisoč let se uporabljajo v evropskih, ameriških ter azijskih kuhinjah, saj so vir visoke ravni beljakovin ter vlaknin. Okusne in hranljive pinjole se tako uporabljajo za izdelavo omake italijanskega porekla (pesto), kot dodatna sestavina pri vsakodnevnem kuhanju ali pa kot samostojni prigrizek. A ker so pinjole eno izmed tako imenovanih super živil, njihovi pozitivni učinki segajo veliko dlje od opojnih gurmanskih okusov. Če boste nadaljevali z branjem članka boste izvedeli, da pinjole celo pospešujejo izgubljanje prekomerne telesne teže in še več!

- Oglas -

Pinjole so zdrava semena

Bogat vir antioksidantov

Pinjole predstavljajo neizmeren vir antioksidantov, ti pa našemu telesu pomagajo v boju proti prostim radikalom in dajejo zagon celotnemu imunskemu sistemu. Slednje pomeni, da nam redno uživanje pinjol lahko izboljša odpornost proti raznoraznim okužbam, najnovejše znanstvene študije pa so prišle do zaključka, da se omenjeni antioksidanti lahko borijo tudi proti razvoju nekaterih vrst rakavih obolenj.

Pinjole so tako vir antioksidantov kot so denimo vitamini A, B, C, D, E ter lutein – mega vitamini, ki pomagajo ščititi telesne celice pred škodljivimi učinki iz okolja hkrati pa tudi izboljšujejo vid. Omenjeni antioksidanti prav tako ščitijo kožo pred prezgodnjim staranjem.

- Oglas -

Zmanjšujejo apetit

Pest pinjol oziroma 30 gramov, lahko pomaga pri zmanjševanju apetita in posledično tudi pri izgubi odvečne telesne teže. Pinjole namreč vsebujejo posebno kislino, ki lahko spodbudi črevesje, da to začne proizvajati hormone, ki možganom naznanjajo naj upočasnijo delovanje želodca in prebave kar posledično povzroči občutek, da smo siti.

Pinjole

Vir energije

Pinjole so idealen prigrizek, saj telo oskrbijo z veliko dolgoročne energije. Slednja je odlična za boj proti občutku utrujenosti. Gre namreč za energetsko spodbudo, ki omogoča obnovo ter gradnjo tkiva v telesu. Ob enem pa vsebovane beljakovine pomagajo, da ta energija v telesu izgoreva počasi, tako, da ne pride do pregorelosti in vnovične utrujenosti. Ker pa pinjole vsebujejo tudi železo, to pomaga pri transportu omenjene energije ter pri njenem shranjevanju v telesu.

Pinjole so dobre tudi za srce

Raziskave so pokazale, da redno uživanje pinjol lahko prispeva k zmanjšanju tveganja za bolezni srca. Pinjole so namreč bogat vir zdravih maščob, prehranskih vlaknin, rastlinskih sterol, arginina ter vitaminov in mineralov, ki so srcu prijazni. Omenjene snovi izboljšujejo cirkulacijo krvi ter hkrati ohranjajo nizko raven holesterola.

- Oglas -

Dobre za kožo in lase

Ker pinjole med drugim vsebujejo tudi vitamin E, ki ščiti kožo pred UV svetlobo, koži omogoča, da ohranja celovitost in lep izgled povrhnjice. Dobro služijo tudi kot pomoč pri hranjenju pretirano izsušene in razdražene kože. Beljakovine v kombinaciji z vitaminom E pa imajo hranljive lastnosti od katerih ima koristi tudi naše lasišče. Še več. Omenjena kombinacija je dobra tudi za spodbujanje rasti las.

Če hočete izvedeti kako na okusen način vključiti pinjole v vašo pomladansko kuhinjo si preberite še: https://www.bodieko.si/regrat-po-primorsko

NAJNOVEJŠE