Chia semena so v zadnjih letih postala eno najbolj priljubljenih superživil. So majhna, a neverjetno bogata z vlakninami, omega-3 maščobnimi kislinami, beljakovinami in minerali. Dodajamo jih v smutije, jogurte, kosmiče in celo kruh. Toda čeprav slovijo kot zdrava, lahko pri marsikom povzročijo neprijetne prebavne težave – napihnjenost, zaprtje ali celo krče.
Razlog je preprost: chia semena v stiku s tekočino hitro nabreknejo in tvorijo želatinasto ovojnico. Če jih pojemo suha ali jih ne pripravimo pravilno, se ta proces začne šele v prebavilih, kjer črpajo tekočino iz želodca in črevesja. Posledica je občutek teže in prebavne motnje.
Najpogostejše težave ob nepravilni uporabi chia semen
- Napihnjenost in vetrovi: zaradi visoke vsebnosti vlaknin in absorpcije vode.
- Zaprtje: če ne pijemo dovolj tekočine.
- Občutek teže v želodcu: semena nabreknejo šele po zaužitju.
- Tveganje za zadušitev: pri občutljivih osebah, če semena zaužijejo suha.
Težave se običajno pojavijo pri tistih, ki chia semena dodajo jedi brez predhodne priprave ali pa zaužijejo preveliko količino naenkrat.
Trik za lažjo prebavo: predhodno namakanje
Najbolj preprost in učinkovit način, da se izognemo težavam, je namakanje semen pred zaužitjem.
Kako pravilno namočiti chia semena
- Na 1 žlico chia semen dodamo 3–4 žlice vode ali druge tekočine (mleko, kefir, rastlinski napitek, limonada).
- Pustimo stati najmanj 15 minut, še bolje 1–2 uri.
- V tem času semena vpijejo tekočino in nastane gel.
Tako so semena že nabrekla pred zaužitjem in naš prebavni sistem jih precej lažje predela.
Drugi nasveti za preprečevanje težav
- Začnite z manjšimi količinami: 1 čajna žlička na dan je dovolj za začetek.
- Vedno pijte dovolj vode: chia semena vsebujejo ogromno vlaknin, ki potrebujejo tekočino.
- Dodajte jih jedem z dovolj tekočine: smutiji, jogurt, ovsena kaša, pudingi.
- Zmeljite jih: mleta chia semena so lažje prebavljiva in omogočijo boljšo absorpcijo hranil.
Kako jih vključiti v prehrano brez skrbi
- Chia puding: namočena semena v mleku ali rastlinskem napitku, čez noč v hladilniku.
- Dodatek kruhu in pecivu: vedno jih predhodno namočimo ali zmeljemo.
- V smoothijih: semena zmeljemo skupaj z ostalimi sestavinami, da se že med mešanjem želirajo.
- Kot nadomestek za jajca: 1 žlica chia semen + 3 žlice vode = chia “jajce” za peko.
Preberite tudi:
- Naravno lajšanje zaprtja: Moč lanenih semen, limone in chia semen
- Najbolj iskan recept na svetu: Chia semena in kefir