Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Ekologija & okolje10 najhujših okoljskih problemov s katerimi se sooča naš planet

10 najhujših okoljskih problemov s katerimi se sooča naš planet

MORDA VAS ZANIMA

Spletna stran Mother Nature network (MNN) je v sodelovanju z različnimi okoljskimi strokovnjaki objavila deset najhujših okoljskih problemov današnjega časa, ki pestijo naš planet.

Onesnaženost zraka v mestih

- Oglas -

Milijarde ljudi po svetu, ki živijo v urbanih območjih vsak dan vdihujejo meglen dim, emisije fosilnih goriv ter avtomobilskih izpuhov. Zdravstvene težave povezane z omenjenim vdihovanjem so dihalne in kardiovaskuralne bolezni, pljučni rak, huda astma, bronhitis, ipd.

Onesnaževanje

Onesnaženost površinskih voda

Ljudje dnevno potrebujejo vsaj 70 litrov sveže vode za pitje, kuhanje, čiščenje,… Ko so se območja okoli vodnih virov poselila in urbanizirala so ta začela ogrožati kakovost pitne vode. Mnogo kmetijskih ter industrijskih odpadkov se tako večkrat izteka in pronica v okoliške sladkovodne zaloge zaradi česar te postanejo neuporabne ali celo zdravju nevarne.

Obdelava kovin ter njihovo taljenje

Ohlapne zakonodaje in predpisi, ki se nanašajo na obdelavo ter taljenje kovin prispevajo k hudemu onesnaževanju območij, ki se nahajajo v bližini tovrstnih (industrijskih) obratov. Proces pridobivanja kovin iz rude povzročajo izpuste arzena ter kamidija, ki v povečanih količinah onesnažujeta zrak ter vodo.

Onesnaževanje podzemnih voda

- Oglas -

Podtalnica predstavlja 97 odstotkov dostopnih sladkovodnih rezerv na svetu. Pod zemljo se nabere v procesu pronicanja jezerskih voda, rek ter ob dežju in taljenju snega. Hkrati pa na isto mesto pronica in uhaja tudi voda, ki s sabo prenaša ostanke pesticidov, motornih olj, industrijskih odplak, ipd.

Rudarska industrija

Izkopavanje rudnin je zelo umazan proces. Pri tem nastajajo gromozanski kupi odpadkov ter ostalih strupenih elementov. Ko se omenjeni strupeni mešanici pridružita še zrak in voda se ta zmes prenaša po okolici ter lahko celo pronica v površinske ali pa podzemne vode.

Onesnaženost zraka v zaprtih prostorih

Dim , ki nastaja v gospodinjstvih, ki se ogrevajo na premog, les ali živalske iztrebke je eden izmed glavnih vzrokov onesnaženja v državah v razvoju.

Zastarela kanalizacija

V številnih predelih sveta gospodinjski odpadki pristanejo v lokalnih vodah, s tem pa predstavljajo veliko grožnjo tamkajšnjemu človeškemu zdravju. Zastareli kanalizacijski sistemi namreč gostijo številne vodne bolezni kot so denimo kolera, tifus in griža.

Rudarjenje majhnega obsega

Vsaj četrtina svetovnega zlata prihaja izpod rok tako imenovanih majhnih rudarjev (small scale miners), ki za pridobivanje rude uporabljajo strupeno živo srebro.

Radioaktivni odpadki in pridobivanjem urana

Medtem ko imajo nekatere države zakonsko dobro urejene panoge, ki ustrezno ravnajo z radioaktivnimi odpadki, mnogi izmed največjih proizvajalcev urana (ki se uporablja kot gorivo v jedrskih reaktorjih), prihajajo iz območij, kjer so varnostni standardi omenjene industrije šibki.

Recikliranje svinčenih akumulatorjev

Reciklirani svinec in njegovo pridobivanje iz raznoraznih odpadnih delov je sicer dobičkonosna dejavnost. Po drugi strani pa je ravno toliko tudi strupena.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×