0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKaj pomanjkanje vode naredi telesu?

Kaj pomanjkanje vode naredi telesu?

MORDA VAS ZANIMA

Človeško telo je pretežno sestavljeno iz vode, zato ni nenavadno, da brez nje ne more (pre)živeti. Na dan naj bi zaužili najmanj dva litra sveže vode (moški več kot ženske), ki je življenjskega pomena za normalno delovanje telesa, medtem ko njeno pomanjkanje lahko vodi do resnih zdravstvenih težav. Zato vsak dan znova poskrbite, da boste te naravne, a dragocene tekočine popili dovolj.

- Oglas -

pitje vode za lepo kožo in zdravo telo

Težave s sečili in srcem

Med resne zdravstvene težave, ki jih lahko povzroči pomanjkanje vode v telesu, spadajo težave s sečili, torej z mehurjem in ledvicami. S tem so seveda povezani ledvični kamni pa tudi rak na sečilih ali prebavilih, medtem ko nekateri strokovnjaki opozarjajo tudi na povečano možnost srčnega napada, če v telesu nimate dovolj vode.

Prebava in možgani

V raziskavi, ki so jo izvedli pred nekaj leti, je dr. Howard Murad ugotovil, da več vode v telesu spodbudi prebavo, kar pomeni, da se zaradi pomanjkanja vode in posledično upočasnjene prebave lahko tudi zredimo. Druga študija, ki so jo leta 2011 opravili v Londonu, pa je pokazala, da pomanjkanje vode vpliva tudi na slabše delovanje možganov oziroma na pomanjkanje zbranosti. Najstniki, ki niso popili dovolj vode, so namreč dlje časa potrebovali za rešitev zastavljenih problemov kot tisti, ki so vode popili dovolj.

- Oglas -

Prenajedanje

Raziskava, ki so jo leta 2010 opravili na 45 odraslih ljudeh, je pokazala, da tisti, ki popijejo več vode pred vsakim obrokom, nato pojedo manj oziroma posledično zaužijejo manj kalorij. Blaga dehidracija očitno spodbudi željo po hrani. Tisti, ki so pred obroki pili vodo, so v nekaj mesecih celo shujšali, so še ugotovili.

Lepota in dobro počutje

Voda pa je pomembna tudi za lepoto in duševnost. Voda namreč napenja kožo in poskrbi za njeno gladkost (gladi gube) ter čistočo. Voda pa vpliva tudi na razpoloženje, saj so leta 2009 ugotovili, da se tisti, ki so dehidrirani, po vadbi počutijo bolj jezne, agresivne, zmedene in napete.

Zdaj torej res ni več razlogov, da bi se izogibali tej naravni, a očitno najpopolnejši tekočini, brez katere ne bi bilo življenja, kot ga poznamo. Zato se poskušajte odreči pitju sladkih sokov z umetnimi dodatki, omejite pitje alkohola, previdni pa bodite tudi pri kavi, ki telo dehidrira. In če ste v dilemi, po kateri vodi (iz pipe ali ustekleničeni) bi raje posegli, vam brez pomislekov svetujemo, da raje izberite tisto iz pipe, o čemer smo sicer že pisali.

.

NAJNOVEJŠE