0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana7 nasvetov za zdravje medeničnega dna

7 nasvetov za zdravje medeničnega dna

MORDA VAS ZANIMA

Skrb za zdravje medeničnega dna je izjemno pomembna, še posebej za ženske. Ko govorimo o medeničnem dnu, to ne pomeni zgolj kostno-mišične strukture, čeprav je ta seveda najpomembnejša. Po mnenju strokovnjakov bi moralo biti na primer vključeno tudi vaginalno zdravje, skrb za urejeno prebavo ipd. Ker lahko zanemarjanje zdravja medeničnega dna privede do težav, kot so inkontinenca, zdrs medeničnih organov, pogosta vnetja itn., vam v nadaljevanju ponujamo nekaj koristnih nasvetov, s pomočjo katerih lahko zmanjšate nevarnost za tovrstne zaplete.

- Oglas -

1. Izvajajte Keglove vaje

Redno izvajanje t. i. Keglovih vaj je ena najboljših, obenem pa tudi najpreprostejših metod za krepitev mišic medeničnega dna. Vaje so koristne predvsem za preprečevanje inkontinence. Tveganje za tovrstne težave se povečuje s starostjo in po porodih. Starejši ko ste in več porodov ko je za vami, bolj pomembno je torej, da ste resnično dosledni pri izvajanju Keglovih vaj. Seveda pa je nujno, da se najprej naučite, kako pravilno izvajati te vaje. Za začetek morate »najti« prave mišice. To boste najlažje storili tako, da za nekaj sekund prekinete uriniranje. Mišice, ki ste jih morali stisniti oziroma napeti, da ste ustavili curek, so natanko tiste mišice, na katere so osredotočene Keglove vaje, ki pa jih kasneje ne smete izvajati med samim uriniranjem. Priporočljivo je, da trikrat dnevno izvedete 10–15 ponovitev, in sicer tako, da preprosto stisnete mišice, kot bi poskušali ustavljati curek urina. Zadržite nekaj sekund, pri tem pa pazite, da ne stiskate trebuha ali zadnjice in da je vaše dihanje sproščeno.

Vaje za medenično dno

2. Uživajte več vlaknin in pijte več vode

Težave z zaprtjem oziroma z upočasnjeno prebavo imajo sicer lahko različne vzroke, vendar pa so v večini primerov vsaj deloma povezane z nezadostnim vnosom tekočine in vlaknin. K zdravju medeničnega dna v najširšem pomenu boste tako prispevali tudi s tem, da skrbite za to, da popijete dovolj vode in da uživate prehrano, bogato z vlakninami, kar pomeni predvsem veliko sadja in zelenjave.

3. Prednost naj ima naravno čiščenje nožnice

Skrb za higieno je seveda pomembna, vendar pa pri tem velikokrat pozabimo, da je v večini primerov pametno upoštevati pravilo »manj je več«. To velja še posebej takrat, ko gre za intimne predele. Čiščenje nožnice s pomočjo mil, tudi če gre za posebna mila, ni potrebno. Še več – s tem lahko povzročite več škode kot koristi, saj lahko pride do porušenja naravnega pH-ravnovesja, s tem pa do povečanega tveganja za različna vnetja. Povsem torej zadostuje zgolj voda.

- Oglas -

4. Izogibajte se uriniranju »za vsak slučaj«

Imate navado, da greste pogosto na stranišče »za vsak slučaj«, čeprav se vam ne mudi zares, saj niste prepričani, kdaj boste imeli naslednjo priložnost za to? Če se mehur le redko zares napolni, lahko začne postopoma slabeti. To seveda ne pomeni, da morate čakati do zadnjega hipa, vendar pa se je po drugi strani pametno izogibati uriniranju takrat, ko gre praktično le za nekaj kapljic.

Mišice medeničnega dna

5. Omejite vnos kofeina

Kofein draži mehur in sečnico, še posebej če gre za čezmerne količine. Hkrati pa povečuje nevarnost za dehidracijo, s čimer se poveča tveganje za okužbe sečil. Tako je za zdravje medeničnega dna pomembno tudi to, da poskušate zmanjšati dnevni vnos kofeina.

6. Med uriniranjem poskušajte vedno sedeti

Medtem ko je za iztrebljanje praviloma boljši rahlo čepeč položaj, pa je po drugi strani priporočljivo, da med uriniranjem sedite na školjki in tako povsem sprostite mišice. Če so mišice zakrčene, prihaja namreč do prekinitev curka, mehur pa se težko povsem izprazni, kar ponovno pomeni povečano tveganje za okužbe.

7. Pazite na pravilno smer brisanja

Možnost za bakterijske in druge okužbe nožnice in sečil boste bistveno zmanjšali tudi tako, da brisanje vedno poteka od spredaj nazaj – torej od nožnice proti zadnjični odprtini. To je sicer morda povsem logično po opravljanju velike potrebe, vendar morate to pravilo dosledno upoštevati tudi po uriniranju, saj lahko pride sicer tudi takrat do prenosa nevarnih bakterij v nožnico.

.

NAJNOVEJŠE