0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeKanada bo prepovedala številne plastične izdelke za enkratno uporabo

Kanada bo prepovedala številne plastične izdelke za enkratno uporabo

MORDA VAS ZANIMA

Količina plastike, ki se proizvede na leto, se je v zadnjih desetletjih drastično povečala. Leta 2015 je bilo na primer proizvedenih skoraj 450 milijonov ton, po napovedih strokovnjakov pa naj bi se ta številka do leta 2050 celo podvojila. Poskusi zamejevanja proizvodnje plastičnih izdelkov tako predstavljajo enega ključnih elementov razbremenjevanja okolja. Velik del plastičnih izdelkov namreč konča v naravi. Kanadska vlada je zato oblikovala precej ambiciozen načrt. Načrtujejo namreč popolno prepoved plastičnih vrečk, slamic, plastičnega pribora za enkratno uporabo in sorodnih izdelkov, in sicer najpozneje do konca leta 2021.

- Oglas -

Do leta 2030 želijo državo povsem brez plastičnih odpadkov

Načrti za tovrstno prepoved izvirajo že iz lanskega junija, na začetku letošnjega oktobra pa je kanadska vlada ponovno poudarila, da namerava izpeljati zastavljene načrte. Še več: na seznam plastike za enkratno uporabo, ki bo prepovedana po vsej državi, so bili dodani novi izdelki. A čeprav so že ti cilji zelo ambiciozni, se v Kanadi ne nameravajo ustaviti pri tem. Njihov cilj je namreč popolna odprava plastičnih odpadov do leta 2030. Predstavniki vlade se sicer zavedajo, da so lahko izdelki za enkratno uporabo, izdelani iz plastike, zelo priročni. Vendar pa menijo, da bi si morali takrat, ko obstajajo druge možnosti, prizadevati za uporabo okolju prijaznejše alternative. Ko bo začela veljati prepoved, bodo morali tako na primer trgovci zagotoviti alternative plastičnim vrečkam. Kanadski minister za okolje in podnebne spremembe Jonathan Wilkinson ob tem poudarja, da ne gre za samovoljo vlade, ampak za nekaj, česar si želi tudi prebivalstvo samo.  Mnogi prebivalci Kanade naj bi namreč že dlje časa izražali željo, da se uvede tovrstna prepoved.

Prebivalstvo podpira spremembe, a koronakriza je vendarle nekoliko spremenila situacijo

Čeprav se zdi, da gre za precej demokratično odločitev oziroma za uveljavljanje volje ljudstva, pa je vendarle treba priznati, da se je odnos do plastike za enkratno uporabo zaradi pandemije novega koronavirusa nekoliko spremenil. Tako se je podpora prizadevanjem za zmanjševanje količine odpadne plastike malce zmanjšala tudi v Kanadi, kar je po eni strani seveda razumljivo. Glavna prioriteta je namreč postalo zdravje, tudi če zaradi tega malce bolj trpi okolje. Kanadske oblasti so zaznale te spremembe v odnosu javnosti in se tako zavezale k temu, da prepoved ne bo vključevala polifenilnega etra (PPE) in drugih vrst plastike v zdravstvu. Vendar pa poskušajo kljub temu najti način za zmanjševanje negativnega vpliva na okolje, ki ga imajo tovrstni izdelki. Tako preučujejo možnosti za reciklažo PPE, ko so zagotovljeni varnosti pogoji za to.  

Zaradi načrtovane prepovedi še posebej zaskrbljeni gostinci, ki se zanašajo na dostavo

Presenetljivo pa ni niti to, da so načrti kanadske vlade razburili mnoge gostince v državi. Dostava hrane na dom je namreč postala primarna dejavnost mnogih gostinskih obratov, kar pomeni precej večjo porabo plastičnih embalaž za enkratno uporabo. Vlada poskuša pomiriti gostince s tem, da se pri embalaži, namenjeni dostavi hrane, osredotočajo predvsem na polistiren, ki ga je zelo težko reciklirati, obenem pa obstajajo boljše alternative, ki so precej dostopne. Tako predstavniki vlade poudarjajo, da so se v mnogih restavracijah že odločili za embalažo iz okolju prijaznejših materialov. Vendar pa gostince, predvsem tiste manjše, ki se še niso odločili za ta korak, skrbijo dodatni stroški, ki jih bo prinesla prepoved. Tako nekateri izmed njih menijo, da so tovrstne prepovedi zgolj površinski ukrep in da bi bilo treba za dolgoročne pozitivne premike pri zaščiti okolja nasloviti temeljne vzroke.

.

NAJNOVEJŠE