Zdravje & prehranaRedno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

MORDA VAS ZANIMA

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave ni škodljivo za srce, ampak je lahko celo koristno – tako za zdrave osebe kot za osebe s srčno-žilnimi obolenji. Najbolj izrazita korelacija med kavo in koristmi za srce je bila zaznana pri osebah, ki dnevno popijejo 2–3 skodelice kave.

Analizirana baza podatkov zajela več kot pol milijona ljudi

- Oglas -

Kava nekoliko pospeši naš srčni utrip. Tako se je uveljavilo prepričanje, da lahko pitje kave poveča nevarnost za srčno-žilna obolenja – oziroma da lahko poslabša simptome, če so bile tovrstne težave že diagnosticirane. Temu pogosto sledijo tudi zdravniki, ki srčnim bolnikom običajno odsvetujejo uživanje kave. Toda uvodoma omenjena študija postavlja smiselnost tovrstnih napotkov pod vprašaj. Raziskovalci so uporabili obsežno bazo podatkov, ki je zajela več kot pol milijona ljudi. Njihovo zdravstveno stanje se je spremljalo najmanj 10 let. Raziskovalce je zanimala korelacija med povprečno količino popite kave in verjetnostjo za različne težave, povezane s srcem oziroma s srčno-žilnim sistemom (aritmija, koronarna arterijska bolezen, odpovedovanje srca, srčna kap itn.).

Obenem pa so preučevali tudi korelacijo med količino kave in verjetnostjo za smrt zaradi težav s srcem – tako pri srčnih bolnikih kot pri tistih, ki pred tem niso imeli resnejših težav s srčno-žilnim sistemom. Osebe so bile na podlagi tega, koliko skodelic kave so običajno popile na dan, razdeljene v šest skupin: 0 skodelic, manj kot 1 skodelica, 1 skodelica, 2–3 skodelice, 4–5 skodelic, več kot 5 skodelic. Raziskovalci so upoštevali tudi druge dejavnike, ki lahko vplivajo na povečanje tveganja za srčno-žilna obolenja (gibanje, uživanje alkohola, kajenje, sladkorna bolezen, povišan krvni tlak itn.).

Pitje kave kot pomoč pri zmanjševanju tveganja za srčno-žilna obolenja

V sklopu prve raziskave je bilo preučevanih nekaj manj kot 400.000 oseb, ki na začetku zbiranja podatkov niso imele težav s srcem. Raziskovalce je zanimalo, ali so njihove navade, povezane s pitjem kave, vplivale na verjetnost za razvoj bolezni srca v obdobju naslednjih 10 let. Povprečna starost oseb je bila 57 let. Zmanjšanje verjetnosti za srčno-žilna obolenja je bilo najizrazitejše pri skupini, ki je dnevno popila 2–3 skodelice kave. Verjetnost za koronarno srčno bolezen, odpoved srca, težave s srčnim ritmom in prezgodnjo smrt (zaradi katerega koli razloga) je bila namreč pri tej skupini manjša za 10–15 odstotkov. Tveganje za srčno kap in smrt zaradi težav s srcem pa je bilo najmanjše pri skupini, ki je v povprečju popila eno skodelico kave dnevno.

Pozitivna korelacija odkrita tudi pri srčnih bolnikih

Druga od raziskav, ki so bile podlaga za novo študijo, je bila osredotočena na približno 35.000 oseb, ki so imele že na začetku zbiranja podatkov težave s srčno-žilnim sistemom. Tudi tu je bilo pri skupini, ki je dnevno popila 2–3 skodelice kave, zaznano manjše tveganje za smrt v primerjavi s tistimi, ki niso pili kave. Tudi pri večjih količinah kave ni bila odkrita korelacija s povečanim tveganjem za nepravilnosti, povezane s srčnim utripom, vključno z atrijsko fibrilacijo. Celo pri tistih, ki so imeli že na začetku zbiranja podatkov težave z aritmijo, je bila odkrita korelacija med pitjem kave in manjšo verjetnostjo za smrt v naslednjih 10 letih. Verjetnost za smrt pri osebah z atrijsko fibrilacijo, ki so v povprečju popile eno skodelico kave na dan, je bila za kar 20 odstotkov manjša kot pri osebah z isto diagnozo, ki so se povsem odpovedale pitju kave. Ena od glavnih težav študije je bila povezana z dejstvom, da so se morali raziskovalci zanašati na samoocene oseb, saj smo ljudje pri opisovanju svojih navad pogosto težko povsem objektivni, kar pa je seveda težava večine tovrstnih študij.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×