Na Zvezi potrošnikov Slovenije opozarjajo, da je skupna ocena prehranskega profila topljenih sirov v lističih nezadovoljiva, saj vsebujejo kar nekaj maščobe, nasičenih maščobnih kislin in veliko soli. V primerjalnem ocenjevanju topljenih sirov v lističih so ugotovili, da vsebujejo le od 48 do 55 % sira. Zaradi visoke vsebnosti soli in nasičenih maščobnih kislin ter fosfatov ZPS priporoča, da dnevno ne zaužijete več kot dveh rezin (30g) topljenega sira v lističih.
Topljeni sir izdelujejo, da bi porabili sire, ki ne bi prišli na prodajne police
Ocenjevali so 11 vrst topljenega sira in pri pregledu poleg tega, da vsebujejo izbrani topljeni siri v lističih le približno polovico sira, ugotovili tudi, da na 4 vzorcih vsebnost sira sploh ni bila zapisana, kar 10 od 11ih izdelkov vsebuje fosfate, nekateri tudi barvila.
Kot pojasnjujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije je znano, da » topljeni sir izdelujejo, da bi porabili sire, ki zaradi tehnoloških napak (nepravilne oblike) ali pa nepravilnega zorenja sira, ne bi prišli na prodajne police in bi lahko končali v hrani za živali ali celo v smeteh. Mešanici zdrobljenih ali naribanih sirov (trdih, poltrdih, mehkih) dodajo še druge mlečne in nemlečne sestavine, kot so mleko, smetana, sirotka, mleko v prahu, maslo, začimbe, sol, aditivi in arome.«
Tehnološko pomembni aditivi pri topljenih sirih so emulgirne soli, ki omogočajo nastanek in ohranjanje homogene zmesi. Pripravljeno mešanico nato topijo s segrevanjem in mešajo, da dobijo homogeno tekočo zmes, ki jo, oblikovano v lističe, zapakirajo v plastično folijo in ohladijo. Topljeni sir je zelo obstojen, in sicer do enega leta, in je tudi priročno pakiran za lažjo uporabo v gospodinjstvu in gostinstvu.
Kar 10 jih vsebuje fosfate, nekateri tudi barvila
Rezultati so pokazali, da izdelki vsebujejo ogromno aditivov, nekateri proizvajalci pa namesto masla uporabljajo ceneno palmovo maščobo: »Izdelki se med seboj razlikujejo že na prvi pogled. Nekateri topljeni lističi so svetlo rumene barve, drugi pa oranžni kot korenje. Slednji imajo dodana barvila karotene in/ali izvleček paprike. Prav vsi topljeni siri pa vsebujejo emulgirne soli, predvsem E 339, E 341, E 450 in E 452, tj. fosforjevo kislino, fosfate in di-, tri- ter polifosfate, in E 331, natrijeve citrate,”
Kot so sporočili iz ZPS topljeni sir v lističih ni poceni : »Za kilogram ocenjevanih sirov v lističih smo odšteli od 4,45 do 13,27 evra. Med najbolje ocenjenimi topljenimi siri v lističih so cenejši izdelki. Če primerjamo cene topljenih sirov s cenami navadnega poltrdega sira, lahko ugotovimo, da so cene primerljive. A treba je poudariti, da je navadni sir kakovostnejši in bolj zdrav,” opozarjajo in svetujejo, da namesto topljenega sira lahko v toplem sendviču uporabite poltrdi sir (npr. trapist ali tilzit), ki je bolj kakovosten, a se bo ravno tako lepo stopil, posebno če ga sami grobo naribate.