Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Zdravje & prehranaTopljeni sir v lističih ni pravi sir

Topljeni sir v lističih ni pravi sir

MORDA VAS ZANIMA

Na Zvezi potrošnikov Slovenije opozarjajo, da je skupna ocena prehranskega profila topljenih sirov v lističih nezadovoljiva, saj vsebujejo kar nekaj maščobe, nasičenih maščobnih kislin in veliko soli. V primerjalnem ocenjevanju topljenih sirov v lističih so ugotovili, da vsebujejo  le od 48 do 55 % sira. Zaradi visoke vsebnosti soli in nasičenih maščobnih kislin ter fosfatov  ZPS priporoča, da dnevno ne zaužijete več kot dveh rezin (30g) topljenega sira v lističih.

- Oglas -

Topljen sir

Topljeni sir izdelujejo, da bi porabili sire, ki ne bi prišli na prodajne police

Ocenjevali so 11 vrst topljenega sira in pri pregledu poleg tega, da vsebujejo izbrani topljeni siri v lističih le približno polovico sira,  ugotovili tudi,  da na 4 vzorcih vsebnost sira sploh ni bila zapisana, kar 10 od 11ih izdelkov vsebuje fosfate, nekateri tudi barvila.

Kot pojasnjujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije je znano, da » topljeni sir izdelujejo, da bi porabili sire, ki zaradi tehnoloških napak (nepravilne oblike) ali pa nepravilnega zorenja sira, ne bi prišli na prodajne police in bi lahko končali v hrani za živali ali celo v smeteh. Mešanici zdrobljenih ali naribanih sirov (trdih, poltrdih, mehkih) dodajo še druge mlečne in nemlečne sestavine, kot so mleko, smetana, sirotka, mleko v prahu, maslo, začimbe, sol, aditivi in arome.«

Tehnološko pomembni aditivi pri topljenih sirih so emulgirne soli, ki omogočajo nastanek in ohranjanje homogene zmesi. Pripravljeno mešanico nato topijo s segrevanjem in mešajo, da dobijo homogeno tekočo zmes, ki jo, oblikovano v lističe, zapakirajo v plastično folijo in ohladijo. Topljeni sir je zelo obstojen, in sicer do enega leta, in je tudi priročno pakiran za lažjo uporabo v gospodinjstvu in gostinstvu.

Kar 10 jih vsebuje fosfate, nekateri tudi barvila

- Oglas -

Rezultati so pokazali, da izdelki vsebujejo ogromno aditivov, nekateri proizvajalci pa namesto masla uporabljajo ceneno palmovo maščobo:  »Izdelki se  med seboj razlikujejo že na prvi pogled. Nekateri topljeni lističi so svetlo rumene barve, drugi pa oranžni kot korenje. Slednji imajo dodana barvila karotene in/ali izvleček paprike. Prav vsi topljeni siri pa vsebujejo emulgirne soli, predvsem E 339, E 341, E 450 in E 452, tj. fosforjevo kislino, fosfate in di-, tri- ter polifosfate, in E 331, natrijeve citrate,”

Navadni sir kakovostnejši in bolj zdrav

Kot so sporočili iz ZPS  topljeni sir v lističih ni poceni : »Za kilogram ocenjevanih sirov v lističih smo odšteli od 4,45 do 13,27 evra. Med najbolje ocenjenimi topljenimi siri v lističih so cenejši izdelki. Če primerjamo cene topljenih sirov s cenami navadnega poltrdega sira, lahko ugotovimo, da so cene primerljive. A treba je poudariti, da je navadni sir kakovostnejši in bolj zdrav,” opozarjajo in svetujejo, da namesto topljenega sira lahko v toplem sendviču uporabite poltrdi sir (npr. trapist ali tilzit), ki je bolj kakovosten, a se bo ravno tako lepo stopil, posebno če ga sami grobo naribate.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×