Zdravje & prehranaŽivila, ki bodo koristila vašim jetrom

Živila, ki bodo koristila vašim jetrom

MORDA VAS ZANIMA

Jetra opravljajo številne pomembne funkcije v našem telesu. Med drugim se tam tvorijo beljakovine, holesterol in žolč, poleg tega pa jetra skladiščijo vitamine, minerale in ogljikove hidrate oziroma glukozo. Verjetno najpomembnejša funkcija jeter pa je ta, da skrbijo za razstrupljanje telesa. Razgradijo lahko različne za telo škodljive snovi, med drugim tudi alkohol, sestavine določenih zdravil in stranske produkte metabolizma.

- Oglas -

Ker pa lahko jetra zaradi pretiranega vnosa problematičnih snovi, ki jih morajo prefiltrirati, hitro postanejo preobremenjena, je pomembno, da poskušamo to preprečiti, dokler ni prepozno. Poleg različnih naravnih metod za razstrupljanje jeter je pomembno tudi to, da ste pozorni na hrano, ki jo uživate. Določena živila so namreč še posebej koristna za naša jetra.

Grenivka

V grenivki najdemo precej antioksidantov, ki poskrbijo za naravno zaščito jeter. Še posebej pomembna sta antioksidanta, imenovana naringenin in naringin. Antioksidanti v grenivki lahko zmanjšajo tudi tveganje za jetrno fibrozo, nevarno bolezensko stanje, za katero je značilno prekomerno kopičenje vezivnih tkiv v jetrih. Običajno se težave razvijejo v kronično vnetje. Naringenin je pomemben tudi zato, ker lahko zmanjša količino maščobe v jetrih in poveča količino encimov, ki dodatno prispevajo k hitrejšemu kurjenju maščob. Vse to pa lahko seveda prepreči t. i. bolezen zamaščenih jeter. Pri naringinu pa je treba še posebej poudariti njegovo sposobnost, da nevtralizira negativne vplive alkohola na telo. Z rednim uživanjem grenivk ali pitjem soka iz grenivke lahko torej naredite tudi nekaj dobrega za svoja jetra.

Borovnice in brusnice

Tako v borovnicah kot v brusnicah najdemo antociane, antioksidante, ki dajo jagodičevju značilno barvo. Poleg tega po poskrbijo tudi za številne blagodejne vpliva na naše zdravje. Med drugim je jagodičevje, še posebej pa borovnice in brusnice, zelo koristno tudi za naša jetra. Redno uživanje borovnic ali brusnic lahko namreč močno zmanjša tveganje za poškodbe jeter. Borovnice lahko pomagajo tudi pri izboljšanju imunskega odziva celic in prispevajo k povečanju števila encimov, ki delujejo kot antioksidanti. Nekatere študije kažejo tudi, da lahko antioksidanti, ki jih najdemo v jagodičevju, upočasnijo ali celo zavrejo nastanek lezij in fibroze. Izvleček iz borovnic pa naj bi celo zavrl rast rakavih celic v jetrih.

Koristna živila za jetra

Grozdje

Posebej temnejše sorte grozdja vsebujejo veliko resveratrola, ki je znan po svojih raznovrstnih koristih za zdravje, snov pa je izjemno koristna tudi za jetra. Med drugim lahko resveratrol ublaži vnetja, prepreči poškodbe in poviša količino antioksidantov. Za izboljšanje funkcije jeter je lahko sicer še posebej koristen izvleček grozdnih semen, saj tako zaužijete zelo visoko koncentracijo koristnih snovi, ki jih sicer vsebuje grozdje. Seveda pa vam lahko pomaga tudi redno uživanje grozdja/pitje grozdnega soka.

Opuncija (indijska smokva)

- Oglas -

Čeprav je drugo ime za opuncijo indijska smokva, gre pravzaprav za užiten plod določene vrste kaktusa, iz katerega je mogoče pripraviti tudi sok. Opuncija je v tradicionalni medicini že dolgo znana kot naravna rešitev za razjede, pospeševanje celjenja ran, premagovanje utrujenosti in težave z jetri. Njeno učinkovitost pa potrjujejo tudi sodobne klinične študije. Pripravke iz opuncije je še posebej pametno zaužiti pred pitjem alkohola, saj s tem preprečimo večja vnetja ter pripomoremo k razbremenitvi jeter in hitrejšemu razstrupljanju telesa. Izvleček opuncije lahko poleg tega uravnovesi encime in raven holesterola v našem telesu ter prepreči negativne vplive pesticidov na jetra.

Pesin sok

Pesin sok velja za odličen vir nitratov in antioksidantov, imenovanih betalaini, ki lahko zmanjšajo oksidativni stres in ublažijo vnetja v jetrih. Poleg tega pa lahko z uživanjem pesinega soka povečate količino encimov, ki poskrbijo za naravno razstrupljanje jeter. Uživanje pesinega soka pa ni dobro le za vaša jetra, ampak tudi za mnoge druge organe in organske sisteme v vašem telesu, pri čemer še posebej izstopa srčno-žilni sistem.

Križnice

Zelenjava, ki jo uvrščamo med križnice, na primer brstični ohrovt ali brokoli, prav tako prispeva k povečanju količine za razstrupljanje jeter koristnih encimov. Učinek je zelo podoben, tudi če zelenjavo skuhamo oziroma toplotno obdelamo, preden jo zaužijemo. Raziskave kažejo, da lahko izvleček iz brokolijevih kalčkov zelo koristi tudi bolnikom z boleznijo zamaščenih jeter, zmanjša pa lahko celo tveganje za odpoved jeter.

Olivno olje

Eno najboljših olj za jetra je olivno olje, ki vsebuje predvsem zdrave maščobe. Uživanje olivnega olja lahko pomaga celo pri nealkoholni bolezni zamaščenih jeter. Olivno olje namreč preprečuje prekomerno kopičenje maščob v jetrih in pospešuje pretok krvi skozi jetra, posledica zamenjave manj zdravih olj z olivnim oljem pa so pogosto tudi izboljšane ravni jetrnih encimov v krvi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×