Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Ekologija & okoljePod površjem Lune naj bi se nahajale večje količine vode

Pod površjem Lune naj bi se nahajale večje količine vode

MORDA VAS ZANIMA

Znanstveniki z ameriške Univerze Brown so pred kratkim presenetili z zelo zanimivo hipotezo. Domnevajo namreč, da je mogoče na podlagi podatkov, ki so trenutno na voljo, sklepati, da se pod površjem Lune nahajajo večje količine vode. Prisotnost vode v Luninem plašču bi lahko pomagala pojasniti skrivnost glede tega, kako se je voda pojavila na Zemlji, poleg tega pa bi to močno olajšalo nadaljnje raziskovanje vesolja.

- Oglas -

Z analizo kamnin do presenetljivih ugotovitev

V znanstvenih krogih se že dolgo špekulira glede prisotnosti vode na Luni. V preteklosti so sicer raziskovalci že odkrili sledove vode, in sicer na manjših predelih tečajev, ki jih prekrivajo zaplate ledu. Vendar pa se zdaj domneva, da naj bi se v kamninah pod Luninim površjem nahajale mnogo večje količine vode. Ta voda naj bi prišla na Luno že zelo zgodaj, najverjetneje že v času Lunine formacije, kot je povedal geolog Ralph Milliken, eden izmed vodilnih avtorjev študije.

Milliken je skupaj z ekipo sicer pregledal piroklastične usedline (plasti kamnin, ki so verjetno nastale ob večjih izbruhih vulkanov). Pri analizi teh usedlin so si raziskovalci pomagali s podatki, zbranimi s pomočjo satelitov. Znanstveniki so tako ugotovili, da skoraj vse večje piroklastične usedline vsebujejo tudi vodo. Tako domnevajo, da je to skupna lastnost vse magme, ki prihaja globoko iz notranjosti Lune, in da naj bi bilo pod površjem skrite precej več vode, kot smo si doslej predstavljali.

Voda na Luni bi lahko olajšala raziskovanje vesolja

Za zdaj sicer še ni jasno, kako bi se lahko tako velike količine vode znašle pod Luninim površjem. Razlaga tega pojava bi morda lahko osvetlila tudi pojav vode na Zemlji. Še bolj zanimiv pa se zdi vpliv, ki bi ga voda na Luni lahko imela na nadaljnje odprave v vesolje. Obstaja namreč verjetnost, da bi bila lahko voda pod Luninim površjem precej dostopnejša od tiste v obliki ledu na polih.

- Oglas -

Ker je vodo precej težko in drago odnašati v vesolje, lahko že manjše količine, s katerimi se je mogoče oskrbeti na Luni, poskrbijo za veliko razliko. Voda na Luni bi bila lahko še posebej koristna za misije na Mars, ki trenutno potekajo oziroma ki se načrtujejo pod okriljem Nase. Potencialna baza na Luni, kjer bi se bilo mogoče oskrbeti z vodo, bi lahko močno olajšala te odprave.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×