Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.
Ekologija & okoljePod površjem Lune naj bi se nahajale večje količine vode

Pod površjem Lune naj bi se nahajale večje količine vode

MORDA VAS ZANIMA

Znanstveniki z ameriške Univerze Brown so pred kratkim presenetili z zelo zanimivo hipotezo. Domnevajo namreč, da je mogoče na podlagi podatkov, ki so trenutno na voljo, sklepati, da se pod površjem Lune nahajajo večje količine vode. Prisotnost vode v Luninem plašču bi lahko pomagala pojasniti skrivnost glede tega, kako se je voda pojavila na Zemlji, poleg tega pa bi to močno olajšalo nadaljnje raziskovanje vesolja.

- Oglas -

Z analizo kamnin do presenetljivih ugotovitev

V znanstvenih krogih se že dolgo špekulira glede prisotnosti vode na Luni. V preteklosti so sicer raziskovalci že odkrili sledove vode, in sicer na manjših predelih tečajev, ki jih prekrivajo zaplate ledu. Vendar pa se zdaj domneva, da naj bi se v kamninah pod Luninim površjem nahajale mnogo večje količine vode. Ta voda naj bi prišla na Luno že zelo zgodaj, najverjetneje že v času Lunine formacije, kot je povedal geolog Ralph Milliken, eden izmed vodilnih avtorjev študije.

Milliken je skupaj z ekipo sicer pregledal piroklastične usedline (plasti kamnin, ki so verjetno nastale ob večjih izbruhih vulkanov). Pri analizi teh usedlin so si raziskovalci pomagali s podatki, zbranimi s pomočjo satelitov. Znanstveniki so tako ugotovili, da skoraj vse večje piroklastične usedline vsebujejo tudi vodo. Tako domnevajo, da je to skupna lastnost vse magme, ki prihaja globoko iz notranjosti Lune, in da naj bi bilo pod površjem skrite precej več vode, kot smo si doslej predstavljali.

Voda na Luni bi lahko olajšala raziskovanje vesolja

Za zdaj sicer še ni jasno, kako bi se lahko tako velike količine vode znašle pod Luninim površjem. Razlaga tega pojava bi morda lahko osvetlila tudi pojav vode na Zemlji. Še bolj zanimiv pa se zdi vpliv, ki bi ga voda na Luni lahko imela na nadaljnje odprave v vesolje. Obstaja namreč verjetnost, da bi bila lahko voda pod Luninim površjem precej dostopnejša od tiste v obliki ledu na polih.

- Oglas -

Ker je vodo precej težko in drago odnašati v vesolje, lahko že manjše količine, s katerimi se je mogoče oskrbeti na Luni, poskrbijo za veliko razliko. Voda na Luni bi bila lahko še posebej koristna za misije na Mars, ki trenutno potekajo oziroma ki se načrtujejo pod okriljem Nase. Potencialna baza na Luni, kjer bi se bilo mogoče oskrbeti z vodo, bi lahko močno olajšala te odprave.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×