DomovZdravje & prehranaOpuncije ali indijske smokve za dobro prebavo

Opuncije ali indijske smokve za dobro prebavo

Opuncijam pravimo tudi indijske smokve, vendar gre v resnici za plodove kaktusa. Lupino opuncije pokrivajo drobne bodice, ki nas lahko prav boleฤe zbodejo. Posamezen sadeลพ je navadno dolg pribliลพno sedem centimetrov, lupina je zelenkaste barve, meso ฤudovito ornaลพnoroลพante barve, njegova tekstura pa podobna meloninemu. Meso je po okusu zelo sladko in aromatiฤno. Zrele opuncije so oranลพnorumene barve. Vedno izberimo nepoลกkodovane sadeลพe in jih po potrebi pustimo dozoreti na sobni temperaturi.

Kako uลพivamo opuncije

Opuncije navadno olupimo in pojemo kar surove. Lahko jih pokapamo z limoninim ali limetinim sokom. Dobro se ujemajo z drugim sadjem, zato lahko z njimi odliฤno obogatimo razliฤne sadne solate. Iz opuncij lahko skuhamo tudi slastno marmelado. Meso opuncije lahko tudi pretlaฤimo, dodamo ingver in postreลพemo poleg kuhane ลกunke. Opuncija se odliฤno poda tudi k prลกutu, tako da lahko z njo nadomestimo sicer nekoliko bolj poznano kombinacijo prลกuta in melone. Iz opuncij lahko pripravimo tudi slastne kompote in sladoled, s kandiranimi rezinami pa lahko okrasimo torte in druge sladice.

Kako se lotiti priprave opuncije

Ker je opuncija prekrita z drobnimi bodicami, bi bilo sadeลพ zelo teลพko olupiti. Bodice zato navadno odstranijo, ลกe preden sadeลพ pride na prodajne police. ฤŒe pa vseeno dobimo sadeลพ, ki je prekrit z bodicami, pa si nadenemo rokavice, nato pa sadeลพ oลกฤetkamo s trdo ลกฤetko. Z ostrim noลพem na vsaki strani sadeลพa prereลพemo lupino od enega konca do drugega, lupino pa nato odluลกฤimo.

Opuncije

Opuncije so zelo hranilno bogate

Prehranske vlaknine za zdravo prebavo
Prehranske vlaknine prispevajo k zdravju prebavnega sistema ter prepreฤujejo zaprtje. Vlaknine prav tako pomagajo zniลพevati raven holesterola ter skrbijo za to, da se zmanjลกa tveganje za nastanek bolezni srca in oลพilja. Opuncije vsebujejo veliko pektina in naravnih rastlinskih vlaken, ki zagotavljajo zdrav prebavni sistem. Skodelica mesa opuncij vsebuje 5,4 grama prehranskih vlaknin.

Podpora ลกtevilnim telesnim funkcijam
Opuncije so bogat vir magnezija in kalija. Oba minerala igrata med drugim pomembno vlogo pri ohranjanju zdravega oลพilja, miลกic in ลพivฤnega sistema. S pomoฤjo opuncij laลพe uravnavamo srฤni utrip ter skrbimo, da naลกe miลกice in ลพivฤni sistem delujejo optimalno. Skodelica opuncij nas bo oskrbela s 127 grami magnezija ter 328 miligrami kalija. Uลพivanje opuncij prispeva tudi k boljลกi presnovi vseh treh makro hranil โ€“ ogljikovih hidratov, beljakovin in maลกฤob.

Opuncije za moฤne kosti in zobe
Kalcij ni pomemben le za rast in razvoj, ampak tudi za ohranjanje kostne mase in zobne sklenine. Ta mineral tudi prepreฤuje nastanek osteoporoze. Kar 99 vsega kalcija v naลกem telesu se nahaja v kosteh in zobeh. S skodelico opuncij bomo zauลพili 83 miligramov tega minerala.

Poleg magnezija, kalija in kalcija pa v opuncijah najdemo ลกe vitamina C in A, vitamine skupine B ter ลพelezo.

Z opuncijo nad odveฤne kilograme
ฤŒe se ลพelimo znebiti kakega odveฤnega kilograma, moramo zmanjลกati vnos zauลพite energije oziroma poveฤati njeno porabo โ€“ pri izgubi odveฤnih kilogramov so nam lahko v pomoฤ tudi opuncije. Poleg tega so ลกtevilne raziskave pokazale, da uลพivanje opuncij pomaga tudi zniลพevati raven sladkorja v krvi pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2.

Skodelica opuncij vsebuje le 61 kilo kalorij, od tega 0,76 gramov predstavljajo maลกฤobe, 1,1 grama je beljakovin, prevladujejo pa ogljikovi hidrati z dobrimi 14 grami. Naj ลกe omenimo, da izvleฤek opuncije pomaga zavirati ter in poveฤuje obฤutek sitosti. Poleg tega prepreฤuje tudi zastajanje tekoฤine v telesu, kar je dobrodoลกlo za marsikoga.

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJล E