Zdravje & prehranaOpuncije ali indijske smokve za dobro prebavo

Opuncije ali indijske smokve za dobro prebavo

MORDA VAS ZANIMA

Opuncijam pravimo tudi indijske smokve, vendar gre v resnici za plodove kaktusa. Lupino opuncije pokrivajo drobne bodice, ki nas lahko prav boleče zbodejo. Posamezen sadež je navadno dolg približno sedem centimetrov, lupina je zelenkaste barve, meso čudovito ornažnorožante barve, njegova tekstura pa podobna meloninemu. Meso je po okusu zelo sladko in aromatično. Zrele opuncije so oranžnorumene barve. Vedno izberimo nepoškodovane sadeže in jih po potrebi pustimo dozoreti na sobni temperaturi.

Kako uživamo opuncije

- Oglas -

Opuncije navadno olupimo in pojemo kar surove. Lahko jih pokapamo z limoninim ali limetinim sokom. Dobro se ujemajo z drugim sadjem, zato lahko z njimi odlično obogatimo različne sadne solate. Iz opuncij lahko skuhamo tudi slastno marmelado. Meso opuncije lahko tudi pretlačimo, dodamo ingver in postrežemo poleg kuhane šunke. Opuncija se odlično poda tudi k pršutu, tako da lahko z njo nadomestimo sicer nekoliko bolj poznano kombinacijo pršuta in melone. Iz opuncij lahko pripravimo tudi slastne kompote in sladoled, s kandiranimi rezinami pa lahko okrasimo torte in druge sladice.

Kako se lotiti priprave opuncije

Ker je opuncija prekrita z drobnimi bodicami, bi bilo sadež zelo težko olupiti. Bodice zato navadno odstranijo, še preden sadež pride na prodajne police. Če pa vseeno dobimo sadež, ki je prekrit z bodicami, pa si nadenemo rokavice, nato pa sadež oščetkamo s trdo ščetko. Z ostrim nožem na vsaki strani sadeža prerežemo lupino od enega konca do drugega, lupino pa nato odluščimo.

Opuncije

Opuncije so zelo hranilno bogate

Prehranske vlaknine za zdravo prebavo
Prehranske vlaknine prispevajo k zdravju prebavnega sistema ter preprečujejo zaprtje. Vlaknine prav tako pomagajo zniževati raven holesterola ter skrbijo za to, da se zmanjša tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Opuncije vsebujejo veliko pektina in naravnih rastlinskih vlaken, ki zagotavljajo zdrav prebavni sistem. Skodelica mesa opuncij vsebuje 5,4 grama prehranskih vlaknin.

Podpora številnim telesnim funkcijam
Opuncije so bogat vir magnezija in kalija. Oba minerala igrata med drugim pomembno vlogo pri ohranjanju zdravega ožilja, mišic in živčnega sistema. S pomočjo opuncij laže uravnavamo srčni utrip ter skrbimo, da naše mišice in živčni sistem delujejo optimalno. Skodelica opuncij nas bo oskrbela s 127 grami magnezija ter 328 miligrami kalija. Uživanje opuncij prispeva tudi k boljši presnovi vseh treh makro hranil – ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.

- Oglas -

Opuncije za močne kosti in zobe
Kalcij ni pomemben le za rast in razvoj, ampak tudi za ohranjanje kostne mase in zobne sklenine. Ta mineral tudi preprečuje nastanek osteoporoze. Kar 99 vsega kalcija v našem telesu se nahaja v kosteh in zobeh. S skodelico opuncij bomo zaužili 83 miligramov tega minerala.

Poleg magnezija, kalija in kalcija pa v opuncijah najdemo še vitamina C in A, vitamine skupine B ter železo.

Z opuncijo nad odvečne kilograme
Če se želimo znebiti kakega odvečnega kilograma, moramo zmanjšati vnos zaužite energije oziroma povečati njeno porabo – pri izgubi odvečnih kilogramov so nam lahko v pomoč tudi opuncije. Poleg tega so številne raziskave pokazale, da uživanje opuncij pomaga tudi zniževati raven sladkorja v krvi pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2.

Skodelica opuncij vsebuje le 61 kilo kalorij, od tega 0,76 gramov predstavljajo maščobe, 1,1 grama je beljakovin, prevladujejo pa ogljikovi hidrati z dobrimi 14 grami. Naj še omenimo, da izvleček opuncije pomaga zavirati ter in povečuje občutek sitosti. Poleg tega preprečuje tudi zastajanje tekočine v telesu, kar je dobrodošlo za marsikoga.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×