0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaČiščenje jeter: Najboljše naravne metode

Čiščenje jeter: Najboljše naravne metode

MORDA VAS ZANIMA

Jetra so eden najpomembnejših organov v vašem telesu. Opravljajo različne funkcije, ki so ključne za vaše zdravje. Med drugim jetra odstranjujejo škodljive snovi iz krvi, razgrajujejo odmrle celice hemoglobina in regulirajo hormone, predvsem inzulin, s tem pa tudi raven sladkorja v krvi in količino energije, ki je imate, zato je redno čiščenje jeter obvezen postopek “vzdrželanih del” za ohranjanje zdravja.

- Oglas -

Jetra so tudi zakladnica številnih življenjsko pomembnih vitaminov in mineralov. Tvorijo žolč, ki je nujen za razgradnjo maščob, poleg tega pa jetra spreminjajo beljakovine, ki jih dobimo s hrano, v obliko, ki jo lahko telo koristi.

Zaradi številnih pomembnih nalog, ki jih imajo, je tako izjemno koristno, da poskrbite za redno čiščenje jeter. Lahko namreč postanejo zelo hitro preobremenjena in zamaščena jetra, ki zato potrebujejo nekaj vaše pomoči. Predstavljamo vam nekaj najboljših metod za naravno čiščenje jeter.

Spodbudite tvorbo glutationa

Glutation je antioksidant, ki ga naše telo sintetizira samo, in sicer iz aminokislin L-cistein, L-glutaminska kislina in glicin. Poleg tega da glutation preprečuje oksidativni stres v telesu oziroma poškodbo celic, je zelo pomemben tudi za čiščenje jeter. Jetrom pomaga pri odstranjevanju strupenih snovi iz telesa in jih s tem razbremeni. Čeprav lahko naš organizem sam proizvede glutation, pa količine običajno niso dovolj visoke, da bi nevtralizirale vpliv številnih škodljivih snovi, ki smo jim izpostavljeni vsakodnevno. Tako je mogoče pri mnogih ljudeh zaznati pomanjkanje glutationa, s čimer je povezana preobremenjenost jeter. Za naravno čiščenje jeter se zato priporoča uživanje dodatkov, ki spodbudijo oziroma povečajo tvorbo glutationa v telesu.

- Oglas -

Uživajte več živil, bogatih s tioli

Naravno čiščenje jeter je mogoče sprožiti tudi z uživanjem večjih količin česna, čebule, brokolija in cvetače. V vseh omenjenih vrstah zelenjave namreč najdemo snovi, imenovane tioli.  To so organske spojine, ki vsebujejo žveplo, kar daje omenjenim živilom tudi izrazit, oster vonj. V našem telesu se tioli vežejo na strupene kovinske ione, ki jih nato odstranijo iz telesa, kar pomeni razbremenitev za jetra.

Začnite uživati spirulino

Modro-zelena alga, imenovana Arthrospira platensis oziroma spirulina, je postala v zadnjih letih pravi prehrambni hit. Ugled, ki ga uživa spirulina, ni zgolj nekakšna modna muha, saj gre za vrsto alge, ki ima izjemno blagodejen vpliv na naše zdravje. Še posebej koristna pa je prav za zaščito in čiščenje jeter. To je povezano predvsem z dejstvom, da najdemo v spirulini izredno močne antioksidante, esencialne maščobne kisline in klorofil. Vse omenjene snovi namreč prispevajo k učinkovitemu in hitremu čiščenju jeter.

Za učinkovito čiščenje jeter ne pozabite na pegasti badelj!

Obstaja sicer kar nekaj zelišč, ki se priporočajo za čiščenje jeter, a najbolj znan med njimi je zagotovo pegasti badelj. Prav pegasti badelj naj bi bil tudi najbolj učinkovit pri razstrupljanju jeter. Tako se pegasti badelj pogosto priporoča tudi za ublažitev oziroma odpravljanje škode na jetrih, ki je povezana s prekomernim uživanjem alkohola. Seveda pa lahko pegasti badelj uživate tudi preventivno, kot del rednega čiščenja jeter. Svetujemo vam le, da se pred tem posvetujete s svojim zdravnikom, saj lahko pride do negativne interakcije med pegastim badljem in določenimi vrstami zdravil.

Povečajte vnos arginina

Arginin je aminokislina, ki našemu telesu pomaga pri odstranjevanju amonijaka. Naše telo lahko sicer samo sintetizira L-arginine, a če so vaša jetra v zelo slabem stanju, se priporoča uživanje živil in prehranskih dodatkov, ki vsebujejo omenjeno aminokislino. Med živila, v katerih lahko med drugim najdemo arginin, sodijo tudi oreščki, semena ter soja in sojini izdelki.

Izogibajte se večjim količinam fruktoze

Za učinkovito čiščenje jeter se priporoča tudi zmanjšanje količine zaužite fruktoze. Tako se je dobro izogibati zelo sladkim sokovom in drugim izdelkom, ki vsebujejo veliko fruktoze, odsvetuje pa se tudi uživanje zelo sladkega sadja v prevelikih količinah. Podobno velja tudi za med, agavin in javorjev sirup. Čeprav gre za živila, ki sicer veljajo za zdravo alternativo belemu sladkorju, pa se jim je med intenzivnim procesom čiščenja jeter bolje izogniti.

.

NAJNOVEJŠE