Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaRdeča paprika – izvrsten vir vitamina A in C

Rdeča paprika – izvrsten vir vitamina A in C

MORDA VAS ZANIMA

Rdeča paprika je prava zvezda poletja. Navdušuje s svojo prijetno hrustljavo teksturo in rahlo sladkastim okusom. Odlična je tudi popečena, pripravljena skupaj s česnom.

Okusna in zdrava rdeča paprika

- Oglas -

Ker se pride sezona rdečih paprik, je prav, da namenimo nekaj besed tudi najpomembnejšim koristim za zdravje, ki jih prinašajo. Presenečeni boste, pri čem vse vam lahko pomaga okusna rdeča paprika!

Rdeča paprika

Rdeča paprika pripomore tudi k krepitvi imunskega sistema in boljši absorpciji železa

Če vas skrbi pomanjkanje vitamina C, lahko težavo zelo hitro rešite z uživanjem rdeče paprike. Gre namreč za zelo dober vir tega pomembnega vitamina, ki je znan kot močan antioksidant. Rdeča paprika vam lahko tako pri drugim pomaga pri krepitvi imunskega sistema. Če jo boste uživali poleg živil, ki vsebujejo železo, pa bo vitamin C poskrbel, da se bo omenjeni mineral hitreje in lažje absorbiral.

Visoka vsebnost vitamina B6 in folne kisline

V rdeči papriki lahko najdemo tudi precej vitamina B6 in folne kisline (vitamin B9). Tako ima lahko rdeča paprika tudi neposreden vpliv na preprečevanje anemije. Poleg tega pa je povečan vnos folne kisline še posebej pomemben za nosečnice, saj se tako močno zmanjša nevarnost za okvare nevralne cevi pri plodu.

Rdeča paprika za boljši (nočni) vid

Z uživanjem rdeče paprike se lahko izboljša tudi vaš vid, kar velja še posebej za nočni vid. To je povezano predvsem z vitaminom A, ki je izredno pomemben za zdrave oči in ki ga lahko v večjih količinah najdemo prav v rdeči papriki.

Preprečevanje različnih vrst raka

- Oglas -

Rdeča paprika je zakladnica različnih antioksidantov. Poleg že omenjenega vitamina C izstopa tudi likopen, ki poskrbi tudi za značilno rdečo barvo te vrste paprike (najdemo ga na primer tudi v paradižniku). Zaradi antioksidantov je ta vrsta paprike zelo koristna tudi za preprečevanje številnih kroničnih obolenj, ki so povezana z oksidativnim stresom. Med drugim lahko s pogostim uživanjem rdeče paprike zmanjšate tudi tveganje za različne vrste raka, tudi za raka prostate in pljučnega raka.

Pospeševanje metabolizma in pomoč pri hujšanju

Nedavne raziskave kažejo, da rdeča paprika poveča termični učinek hrane in s tem pospeši metabolizem. Tako so lahko njeni plodovi zelo koristna tudi za tiste, ki želijo izgubiti odvečne kilograme. Še posebej razveseljivo je, da pospeši metabolizem, ne da bi prišlo pri tem do pretirane pospešitve srčnega utripa ali povišanja krvnega tlaka.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×