0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNevarnosti pesticidov ter kako jih odstraniti s sadja in zelenjave

Nevarnosti pesticidov ter kako jih odstraniti s sadja in zelenjave

MORDA VAS ZANIMA

Idealno bi bilo, da bi uživali le ekološko pridelano sadje in zelenjave, vendar pa je realnost v mnogih primerih žal precej drugačna. Vseeno pa lahko z ustreznimi ukrepi s sadja in zelenjave odstranite kar precej škodljivih pesticidov. Preden vam razkrijemo, kako to storiti, se na kratko pomudimo še pri glavnih nevarnostih, ki so povezane s kopičenjem pesticidov v našem telesu.

- Oglas -

Možne posledice izpostavljenosti pesticidom

Pesticidi lahko v človeškem telesu povzročijo ogromno škode, še posebej nevarni pa naj bi bili v določenih kombinacijah. Mnogi pesticidi spadajo med nevrotoksine, torej snovi, ki imajo negativen vpliv na delovanje živčnega sistema. Poškodbe živčnega tkiva, ki so posledica nevrotoksinov, lahko privedejo do hudih okvar, ne le pri človeku, ampak tudi pri drugih sesalcih. Posebno nevarnost predstavlja skupina kemikalij, imenovanih organofosfati, ki so jih razvili med drugo svetovno vojno (šlo je za t. i. živčne bojne strupe).  Mnoge študije tako nakazujejo močno povezavo med izpostavljenostjo pesticidom in možganskimi okvarami. Med drugim pesticidi tudi močno povečujejo nevarnost za razvoj Parkinsonove bolezni.

Izpostavljenost pesticidom je povezana tudi s povečanim tveganjem za razvoj raka. Raziskave kažejo, da je glifosat, snov, ki se uporablja kot herbicid, najverjetneje povezan z zelo visoko možnostjo za nastanek raka. Še posebej zaskrbljujoče pri tem pa je, da naj bi bil prav glifosat najbolj razširjen oziroma pogosto uporabljen pesticid na svetu, ki ga najdemo v številnih izdelkih. V našem okolju se tako glifosat nahaja na praktično vsakem koraku. Odkrit je bil v podzemnih vodah, v zraku in v deževnici, poleg tega pa so testiranja urinskih vzorcev potrdila, da se glifosat nahaja tudi v telesu skoraj polovice Evropejcev. Glifosat naj bi bil v nekaterih primerih zaznan celo v vzorcu človeške krvi in v materinem mleku. Poleg glifosata pa obstaja tudi ogromno drugih kemikalij, ki se uporabljajo kot pesticidi, pri katerih obstaja povečano tveganje, da lahko izpostavljenost tem snovem spodbudi razvoj raka.

- Oglas -

Pesticidi pa predstavljajo še posebno nevarnost za otroke, saj njihov razvoj še ni zaključen. Zgodnja izpostavljenost pesticidom se tako povezuje s povečano možnostjo za raka v otroški dobi, slabšimi kognitivnimi sposobnostmi in vedenjskimi težavami. Otroci, ki so pogosto izpostavljeni pesticidom, imajo lahko tako precejšnje težave s koncentracijo in s spominom, zanje pa so pogosto značilne tudi težave s fino motoriko.

Kako oziroma s čim oprati sadje in zelenjavo?

Temeljito pranje sadja in zelenjave pred zaužitjem lahko z živil odstrani precejšen delež pesticidov, zato bodo precej varnejša za vas. Predstavljamo vam nekaj najučinkovitejših metod za odstranjevanje pesticidov s sadja in zelenjave:

Kombinacija hladne vode in drgnjenja

S to metodo lahko s sadja in zelenjave odstranite tudi do 80 odstotkov vseh pesticidov, kot kažejo rezultati testiranj. Za pranje si vzemite dovolj časa in bodite zares temeljiti. Drgnjenje oziroma trenje je namreč v tem primeru pomembnejše od temperature vode. Če želite doseči optimalne rezultate, vsak kos drgnite z roko ali s posebno ščetko najmanj 30 sekund.

Slana voda

Še več pesticidov kot z navadno vodo lahko odstranite z vodo, ki ste ji dodali sol. V 1 liter tople vode vmešajte 2 žlici soli. Pomešajte, da se sol raztopi. Ko se voda ohladi, vanjo pomočite kose sadja ter zelenjave, in sicer vsaj za pol ure. Nato jih sperite in zdrgnite pod hladno vodo. Ta metoda sicer ni najprimernejša za jagodičevje, saj lahko v vodi izgubi svojo obliko, obstaja pa tudi precejšnja verjetnost, da bo imelo na koncu okus po soli.

- Oglas -

Kis ali limonin sok

Namesto soli lahko vodi dodate tudi kis ali limonin sok. Vodo in kis zmešajte v razmerju 4 : 1 in v mešanico nato potopite kose sadja in zelenjave. Prav tako pustite, da se odmakajo najmanj pol ure, nato pa jih sperite pod hladno vodo. S tem postopkom s sadja in zelenjave ne boste zgolj odstranili pesticidov, ampak boste tudi podaljšali njuno obstojnost.

Doma pripravljena mešanica proti pesticidom

V čistem razpršilniku zmešajte žlico limoninega soka, 2 žlici belega kisa in 2 decilitra vode. Dobro pretresite, nato pa mešanico popršite po sadju in zelenjavi. Zdrgnite z roko ali s ščetko za čiščenje sadja in zelenjave ter sperite pod vodo.

Soda bikarbona

Eno najbolj priljubljenih sredstev za odstranjevanje pesticidov s sadja in zelenjave, ki je pri tem obenem zelo učinkovito, je zagotovo soda bikarbona. Vodi dodajte 3 žlice sode bikarbone, pomešajte trt nato vanjo potopite kose sadja in zelenjave. V vodi z dodatkom sode bikarbone jih pustite vsaj 10 minut oziroma čas prilagodite občutljivosti posamezne vrste sadja in zelenjave. Na koncu živila sperite še pod vodo.

.

NAJNOVEJŠE