Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaNevarnosti pesticidov ter kako jih odstraniti s sadja in zelenjave

Nevarnosti pesticidov ter kako jih odstraniti s sadja in zelenjave

MORDA VAS ZANIMA

Idealno bi bilo, da bi uživali le ekološko pridelano sadje in zelenjave, vendar pa je realnost v mnogih primerih žal precej drugačna. Vseeno pa lahko z ustreznimi ukrepi s sadja in zelenjave odstranite kar precej škodljivih pesticidov. Preden vam razkrijemo, kako to storiti, se na kratko pomudimo še pri glavnih nevarnostih, ki so povezane s kopičenjem pesticidov v našem telesu.

- Oglas -

Možne posledice izpostavljenosti pesticidom

Pesticidi lahko v človeškem telesu povzročijo ogromno škode, še posebej nevarni pa naj bi bili v določenih kombinacijah. Mnogi pesticidi spadajo med nevrotoksine, torej snovi, ki imajo negativen vpliv na delovanje živčnega sistema. Poškodbe živčnega tkiva, ki so posledica nevrotoksinov, lahko privedejo do hudih okvar, ne le pri človeku, ampak tudi pri drugih sesalcih. Posebno nevarnost predstavlja skupina kemikalij, imenovanih organofosfati, ki so jih razvili med drugo svetovno vojno (šlo je za t. i. živčne bojne strupe).  Mnoge študije tako nakazujejo močno povezavo med izpostavljenostjo pesticidom in možganskimi okvarami. Med drugim pesticidi tudi močno povečujejo nevarnost za razvoj Parkinsonove bolezni.

Izpostavljenost pesticidom je povezana tudi s povečanim tveganjem za razvoj raka. Raziskave kažejo, da je glifosat, snov, ki se uporablja kot herbicid, najverjetneje povezan z zelo visoko možnostjo za nastanek raka. Še posebej zaskrbljujoče pri tem pa je, da naj bi bil prav glifosat najbolj razširjen oziroma pogosto uporabljen pesticid na svetu, ki ga najdemo v številnih izdelkih. V našem okolju se tako glifosat nahaja na praktično vsakem koraku. Odkrit je bil v podzemnih vodah, v zraku in v deževnici, poleg tega pa so testiranja urinskih vzorcev potrdila, da se glifosat nahaja tudi v telesu skoraj polovice Evropejcev. Glifosat naj bi bil v nekaterih primerih zaznan celo v vzorcu človeške krvi in v materinem mleku. Poleg glifosata pa obstaja tudi ogromno drugih kemikalij, ki se uporabljajo kot pesticidi, pri katerih obstaja povečano tveganje, da lahko izpostavljenost tem snovem spodbudi razvoj raka.

Pesticidi pa predstavljajo še posebno nevarnost za otroke, saj njihov razvoj še ni zaključen. Zgodnja izpostavljenost pesticidom se tako povezuje s povečano možnostjo za raka v otroški dobi, slabšimi kognitivnimi sposobnostmi in vedenjskimi težavami. Otroci, ki so pogosto izpostavljeni pesticidom, imajo lahko tako precejšnje težave s koncentracijo in s spominom, zanje pa so pogosto značilne tudi težave s fino motoriko.

Kako oziroma s čim oprati sadje in zelenjavo?

- Oglas -

Temeljito pranje sadja in zelenjave pred zaužitjem lahko z živil odstrani precejšen delež pesticidov, zato bodo precej varnejša za vas. Predstavljamo vam nekaj najučinkovitejših metod za odstranjevanje pesticidov s sadja in zelenjave:

Kombinacija hladne vode in drgnjenja

S to metodo lahko s sadja in zelenjave odstranite tudi do 80 odstotkov vseh pesticidov, kot kažejo rezultati testiranj. Za pranje si vzemite dovolj časa in bodite zares temeljiti. Drgnjenje oziroma trenje je namreč v tem primeru pomembnejše od temperature vode. Če želite doseči optimalne rezultate, vsak kos drgnite z roko ali s posebno ščetko najmanj 30 sekund.

Slana voda

Še več pesticidov kot z navadno vodo lahko odstranite z vodo, ki ste ji dodali sol. V 1 liter tople vode vmešajte 2 žlici soli. Pomešajte, da se sol raztopi. Ko se voda ohladi, vanjo pomočite kose sadja ter zelenjave, in sicer vsaj za pol ure. Nato jih sperite in zdrgnite pod hladno vodo. Ta metoda sicer ni najprimernejša za jagodičevje, saj lahko v vodi izgubi svojo obliko, obstaja pa tudi precejšnja verjetnost, da bo imelo na koncu okus po soli.

Kis ali limonin sok

Namesto soli lahko vodi dodate tudi kis ali limonin sok. Vodo in kis zmešajte v razmerju 4 : 1 in v mešanico nato potopite kose sadja in zelenjave. Prav tako pustite, da se odmakajo najmanj pol ure, nato pa jih sperite pod hladno vodo. S tem postopkom s sadja in zelenjave ne boste zgolj odstranili pesticidov, ampak boste tudi podaljšali njuno obstojnost.

Doma pripravljena mešanica proti pesticidom

V čistem razpršilniku zmešajte žlico limoninega soka, 2 žlici belega kisa in 2 decilitra vode. Dobro pretresite, nato pa mešanico popršite po sadju in zelenjavi. Zdrgnite z roko ali s ščetko za čiščenje sadja in zelenjave ter sperite pod vodo.

Soda bikarbona

Eno najbolj priljubljenih sredstev za odstranjevanje pesticidov s sadja in zelenjave, ki je pri tem obenem zelo učinkovito, je zagotovo soda bikarbona. Vodi dodajte 3 žlice sode bikarbone, pomešajte trt nato vanjo potopite kose sadja in zelenjave. V vodi z dodatkom sode bikarbone jih pustite vsaj 10 minut oziroma čas prilagodite občutljivosti posamezne vrste sadja in zelenjave. Na koncu živila sperite še pod vodo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×