Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
RubrikeZanimivostiZelena Nobelova nagrada v roke Slovencu

Zelena Nobelova nagrada v roke Slovencu

MORDA VAS ZANIMA

Prejemnik najpomembnejše okoljske nagrade, ki jo podeljujejo že 26 let in jo pogosto označujejo za Nobelovo nagrado za okoljske aktiviste, je predsednik Eko kroga Uroš Macerl, ki je skupaj z drugimi aktivisti uspešno ustavil uporabo petrolkoksa in sosežig odpadkov v cementarni Lafarge.

Uros Macerl
Uros Macerl, Foto: Eko Krog

Največje svetovno priznanje okoljskim aktivistom

- Oglas -

Nagrada, ki jo vsako leto podeljuje Goldmanova okoljska fundacija, je največje svetovno priznanje okoljskim aktivistom, ki pogosto s svojim delovanjem tvegajo zelo veliko. Nagrado podelijo po enemu aktivistu  iz vsakega kontinenta.

Podeljujejo jo na slavnostni prireditvi v ameriškem San Franciscu, ki ji sledi predstavitev dobitnikov nagrade v Washingtonu. Posamezniki si jo prislužijo z vztrajnimi in pomembnimi prizadevanji za zaščito okolja, pogosto pa za to tudi osebno veliko tvegajo. Nagrada naj bi služila kot navdih za druge posameznike.Nominirance za nagrado predlagajo okoljske organizacije in posamezniki z vsega sveta, izbere pa jih mednarodna žirija. Razglasitev vsako leto poteka okoli svetovnega dneva Zemlje.

Prejemniki nagrade prejmejo mednarodno prepoznavnost, ki okrepi njihovo kredibilnost, svetovno pozornost usmerijo na težave, s katerimi se ukvarjajo, pridobijo pa tudi finančno podporo za nadaljnje sledenje svoji viziji.

Uroš Macerl pomagal ustaviti Lafarge Cement

Uroš Macerl, predsednik društva Eko krog, je slovenski javnosti znan predvsem iz zmagovitega boja s Lafarge Cementom. Slednji je po večletni bitki na koncu ostal brez okoljevarstvenega dovoljenja in moral ustaviti delovanje cementarne, ki je po navedbah Zasavcev močno obremenjevala okolje in s tem ogrožala njihovo zdravje. Poleg Uroša Macerla so letos to najprestižnejšo nagrado osvojili še okoljski aktivisti iz Avstralije, Demokratične republike Kongo, Gvatemale, Indije in Združenih držav Amerike.

- Oglas -

»To ni nagrada za moje delo, ampak za naše delo, za delo Eko kroga, cele ekipe in vseh, ki so na tem področju v Zasavju delali. Eko krog je ta boj bil skupaj z zagorsko občino, krajevno skupnostjo Ravenska vas in Civilno iniciativo za prihodnost Trbovelj. Vsi skupaj smo delali maksimalno. To je priznanje in nagrada za naše delo,” je dejal ob prejemu nagrade.

»Tudi če si samo preprost ovčji pastir, lahko zmagaš. Če si oborožen s pravico in resnico, te ni strah, ne ministrov, ne predsednikov vlad, ne kogarkoli. Zmaga je le vprašanje časa, torej vztrajnosti,« je dejal v  govoru po prejemu Goldmanove okoljske nagrade za Evropo.

Opozoril je, da je sežiganje odpadkov norost, ki uničuje naravne vire, sežiganje v cementarnah pa je kriminal, ki zastruplja ljudi in okolje in je podprt z zlobirano zakonodajo. Zero Waste je alternativa, ki že deluje v številnih skupnostih po vsem svetu, je poudaril.

V svojem govoru pred več kot 3.000 povabljenimi gosti povsem polne Operne hiše v San Francisku, kjer je bila podelitev nagrad, je dejal, da »življenja na kolenih ni vredno živeti, zato v vsakem primeru ostane samo boj, ki te dobro uči življenja. V njem pa spoznaš najboljše prijatelje.«

Brez dlake na jeziku je okrcal tako politiko kot svet korporacij, ki jih je dodobra spoznal v boju za čisto okolje v Zasavju in zoper Lafarge: »Zamenjali so se številni direktorji in politiki, a vedno so prihajajo novi, ki so pripravljeni dušo prodati hudiču. Danes sem izvedel, da odstopa generalni direktor Lafarge Holcim zaradi nesprejemljivih praks delovanja v Siriji. Ne glede na to, kdo bo novi generalni direktor mu sporočamo, da v Zasavju nikoli ne bomo dovolili, da  življenja naših otrok postanejo blago.«

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×