5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?
Zdravje & prehranaKrižnice – kateri način kuhanja ohrani največ koristnih snovi?

Križnice – kateri način kuhanja ohrani največ koristnih snovi?

MORDA VAS ZANIMA

Uživanje zelenjave iz družine kapusnic oziroma križnic zmanjšuje tveganje za nastanek raka in bolezni srca in ožilja. Da bi izkoristili kar največ koristnih učinkovin v križnicah, je pomemben tudi njihov način kuhanja.

- Oglas -

Med predstavnike križnic sodijo: brokoli, zelje, cvetača, brstični in listni ohrovt, repa, hren, koleraba, gorčica, oljna repica in redkev. Ime so dobile zaradi zvezdasto oblikovanih cvetov s cvetno čašo ter križnega preseka zgornjega dela vratu rastline.

Križnice so posebne zato, ker vsebujejo edinstveno kombinacijo fitohranil, ki jih ne najdemo nikjer drugje. To so: vlaknine, vitamin C, karotenoidi, klorofili, folati, tokofenoli in polifenoli. Varovalne snovi v križnicah delujejo protirakavo in imajo antioksidativni učinek.

Križnice

Znano je, da lahko kuhanje zmanjša vsebnost nekaterih koristnih snovi v zelenjavi, predvsem tistih, ki so občutljive na vodo in temperaturo. Po drugi strani pa je dokazano, da lahko toplotna obdelava spodbudi izločanje zaščitnih snovi, ki tako postanejo bolj prebavljive in se laže absorbirajo v organizmu.

- Oglas -

V raziskavi, objavljeni leta 2001 v reviji British Journal of Nutrition, so brokoli, brstični ohrovt in cvetačo kuhali na štiri različne načine. In sicer: v vreli vodi na zmernem ognju (8 do 10 minut), na pari v pečici, na pari v loncu z malo vode ter v mikrovalovni pečici. Opazovali so, ali se je po toplotni obdelavi zelenjave zmanjšalo ali povečalo njeno protirakavo in antioksidativno delovanje.

Brokoli ima največje antioksidativno delovanje

Med križnicami je največje antioksidativno delovanje izkazal brokoli – tako svež kot toplotno obdelan.

Bristični ohrovt, pripravljen v mikrovalovni pečici, je imel antioksidativno delovanje primerljivo s surovim. Po kuhanju na vodi in pari se je to zmanjšalo za 10-krat.

Kuhanje ni imelo bistvenega vpliva na antioksidativno delovanje cvetače. Ko je bila pripravljena v mikrovalovni pečici, je bilo celo višje od tistega v surovi cvetači.

Kaj pa protirakavo delovanje?

Med surovo zelenjavo je največje protirakavo delovanje izkazoval svež brokoli. Sposobnost brokolija za zaviranje rasti rakavih celic se je še najmanj zmanjšala pri obdelavi v mikrovalovni pečici.

Sicer pa se je s kuhanjem zmanjšalo protirakavo delovanje vseh križnic, še zlasti kuhanega brstičnega ohrovta.

Pri vseh postopkih toplotno obdelane cvetače se je protirakavo delovanje delno ohranilo, najbolj je upadlo pri kuhanju v loncu.

Mikrovalovka in kuhanje na pari

- Oglas -

Dejstvo, da ima brokoli največje protirakavo delovanje, lahko pripišemo ogromni količini bioaktivnih varovalnih snovi v njem, še posebej glukozinolatov. Ti se pod vplivom določenega encima razgradijo v produkte s protirakavim delovanjem. Ker je ta encim občutljiv na visoke temperature, kuhanje brokolija na pari ali v vodi ni najbolj priporočljivo. Bolj priporočljiva je toplotna obdelava v mikrovalovni pečici. Slednja se je tudi sicer izkazala za najboljši postopek za ohranjanje antioksidativnega delovanja, poleg nje tudi kuhanje na pari.
Samo kuhanje ni vplivalo na antioksidativno delovanje v tolikšni meri, kot na protirakavo. Med kuhanjem naj bi se namreč tvorili polifenoli, ki delujejo antioksidativno.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×