0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaUkrotite krvni sladkor! Koristni ukrepi za preprečevanje diabetesa

Ukrotite krvni sladkor! Koristni ukrepi za preprečevanje diabetesa

MORDA VAS ZANIMA

Naša trebušna slinavka je lahko izjemno natančna pri uravnavanju krvnega sladkorja. Če deluje normalno, lahko že ob drobnem povišanju ravni sladkorja v krvi izloči ustrezno količino inzulina. Krvni sladkor se tako hitro stabilizira.

- Oglas -

Vendar pa to še ne pomeni, da jo lahko preobremenjujemo, s čimer imamo v mislih predvsem neustrezne prehranjevalne navade. V tem primeru se hitro pojavijo težave, ki lahko postopoma privedejo tudi do diabetesa tipa 2 – ene najbolj razširjenih kroničnih bolezni v sodobnem svetu. Tako so izjemno pomembni preventivni ukrepi, s katerimi je smiselno začeti čim prej …

Pazljivo pri enostavnih ogljikovih hidratih

Eden glavnih krivcev za diabetes je seveda sladkor. Vendar pa s tem ni mišljen zgolj običajni beli sladkor. Zelo problematična so lahko tudi določena ogljikohidratna živila, še posebno t. i. enostavni ogljikovi hidrati, na primer izdelki iz bele moke. Kot pove že njihovo ime, gre za ogljikove hidrate, ki so sestavljeni iz manjšega števila molekul sladkorja. To pomeni, da se zelo hitro razgradijo, posledično pa pride po zaužitju do naglega dviga ravni sladkorja v krvi. Čeprav je lahko ta učinek koristen takrat, ko potrebujemo hiter dvig ravni energije (na primer neposredno pred intenzivno vadbo), imajo enostavni ogljikovi hidrati večinoma predvsem negativne posledice. Hitremu povečanju energije sledi še skorajda hitrejši padec, kar občutimo kot močno utrujenost in lenobnost. Presežek glukoze se pretvori in shrani v obliki maščobe, zato prihaja do naglega povečevanja telesne teže.

Pri ljudeh, ki uživajo veliko sladkorja oziroma enostavnih ogljikovih hidratov, je trebušna slinavka izredno obremenjena. Ker mora ves čas proizvajati inzulin, je telo nenehno v stanju, ki spominja na »boj in beg«, kar lahko povzroči kronična vnetja. Posledično se zmanjša občutljivost celic za inzulin, kar je eden glavnih razlogov za razvoj diabetesa. Tudi če trebušna slinavka proizvede zadostne količine inzulina, preprosto ni želenega učinka. Kronična vnetja, ki so torej tesno povezana z našimi prehranjevalnimi navadami, pa obenem povečajo nevarnost za druge zdravstvene težave, vključno z boleznimi srca in ožilja.

- Oglas -

Vlaknine naj imajo pomembno mesto v vaši prehrani

Prehrana, bogata z vlakninami, predstavlja enega ključnih zaščitnih faktorjev pri preprečevanju sladkorne bolezni. Prehranske vlaknine namreč upočasnijo razgradnjo hrane oziroma absorpcijo glukoze. Tako ne pride do nenadnega povišanja ravni sladkorja v krvi. Še posebno koristne so t. i. topne vlaknine. Ženske naj bi na dan zaužile vsaj približno 25 gramov vlaknin, moški pa 38.

Cimet je znan po številnih pozitivnih vplivih na zdravje

Uporabljajte več cimeta

Cimet je znan po številnih pozitivnih vplivih na zdravje, med katere sodi tudi pomoč pri obvladovanju krvnega sladkorja. Gre namreč za začimbo, ki povečuje občutljivost celic za inzulin in ki pomaga pri upočasnjevanju razgradnje ogljikovih hidratov. Hkrati učinek cimeta celo nekoliko spominja na učinek inzulina, le da gre seveda za precej manjšo stopnjo učinkovitosti. Koristnost cimeta pri preprečevanju diabetesa tipa 2 potrjujejo tudi različne študije. Optimalen dnevni vnos naj bi bil približno 4 grame cimeta. Priporočljivo je torej, da poskušate cimet redno dodajati kosmičem, smutijem in drugim jedem/napitkom (dodate ga lahko na primer tudi kavi). Ena izmed možnosti pa so tudi prehranski dodatki z izvlečki cimeta.

Razmislite o prehranskih dopolnilih z berberinom

Berberin je snov, ki se običajno pridobiva iz tradicionalnih kitajskih zelišč. Uporablja se kot preventiva oziroma kot pomoč pri različnih boleznih. Med drugim lahko pomaga tudi pri uravnavanju vašega krvnega sladkorja. Tako velja za enega najbolj priljubljenih dodatkov, namenjenih zmanjševanju nevarnosti za sladkorno bolezen. Običajno se jemlje trikrat na dan, tik pred obrokom, posamezni odmerek berberina pa naj bi bil 500 mikrogramov.

Odpovejte se sadnim sokovom

Na žalost je še vedno močno razširjeno prepričanje, da so sadni sokovi zdravi, saj vsebujejo vitamine, minerale in druga pomembna hranila. Vendar pa je resnica precej drugačna, še posebno če bi želeli zmanjšati verjetnost za sladkorno bolezen. Čeprav so narejeni iz sadja, se namreč sadni sokovi bistveno razlikujejo od celih sadežev, tudi tisti 100-odstotni brez dodanega sladkorja. Ključna razlika se seveda skriva v umanjkanju vlaknin, zaradi česar je absorpcija sladkorja nadpovprečno hitra. Tako bo precej bolje, če se boste odpovedali sadnim sokovom in jih nadomestili z vodo. To, da popijete dovolj tekočine, je sicer prav tako eden izmed pomembnih ukrepov za preprečevanje diabetesa – med drugim zaradi dejstva, da bodo ledvice tako lažje izločile vsaj del morebitnega presežka sladkorja v telesu z urinom. Občasno pa si lahko privoščite tudi zeleni čaj, saj gre za pijačo, ki jo številne raziskave povezujejo z zmanjšanim tveganjem za diabetes.

- Oglas -

Uživajte več živil, bogatih z magnezijem

Med mikrohranili, ki lahko pomagajo pri tem, da spravite svoj krvni sladkor pod kontrolo, ima zelo pomembno mesto magnezij. Pri ljudeh, ki se pogosto spopadajo s povišanim krvnim sladkorjem, in tistih, pri katerih se je morda že razvil diabetes tipa 2, je tako zelo pogosto prav pomanjkanje omenjenega minerala. Nezadosten vnos magnezija naj bi tako predstavljal enega izmed dejavnikov tveganja za sladkorno bolezen. Nujno je torej, da pazite, da vaša prehrana vsebuje zadostne količine tega pomembnega minerala, ki je ključen tudi za mnoge druge procese v telesu, predvsem za tiste, ki so povezane z živčnim sistemom in z mišicami. Med živila, ki vsebujejo večje količine magnezija, med drugim spadajo zelenolistna zelenjava, temna čokolada oziroma kakav, indijski oreščki, mandlji, črni fižol in divji riž.

Gurmar – ajurvedski »protidiabetični« dodatek

V tradicionalni ajurvedski medicini je izjemno cenjeno zelišče, imenovano gurmar (Gymnema sylvestre). Izraz, ki izvira iz hindujščine, naj bi dobesedno pomenil uničevalec sladkorja. Ni torej presenetljivo, da se gurmar med drugim uporablja tudi kot naravna pomoč pri preprečevanju diabetesa tipa 2. Večkrat pa se priporoča tudi tistim, ki so za diabetesom že zboleli. Izsledki študij namreč kažejo, da lahko uživanje izvlečkov, ki se pridobivajo iz listov gurmara, pomaga pri zniževanju krvnega sladkorja. Rastlina pa je lahko zanimiva tudi zaradi dejstva, da naj bi zavirala apetit, še posebno željo po sladkem. Ker lahko občutno okrepi učinke inzulina, pa se morajo seveda diabetiki, ki uporabljajo inzulinske injekcije, pred uporabo tega dodatka nujno posvetovati s svojim zdravnikom.

Telesna aktivnost naj postane del vašega vsakdana

Telesna aktivnost naj postane del vašega vsakdana

Za zmanjševanje tveganja za diabetes tipa 2 je izredno pomembna tudi redna telesna aktivnost. Ta lahko med drugim pomaga pri povečanju občutljivosti celic za inzulin. Tako bo telo lažje in hitreje porabilo glukozo v krvi. Telesna aktivnost sicer ne pomeni nujno izredno intenzivne vadbe. Že z rednimi sprehodi lahko pomembno prispevate k zmanjševanju nevarnosti za sladkorno bolezen. Gibanje naj postane vpeto v vaš vsakdan (npr. z izbiro stopnic namesto dvigala), ne pa nekaj, kar je na sporedu zgolj občasno.

Ne zanemarite pomena kakovostnega spanca

Kakovost spanca močno vpliva na zdravje, med drugim tudi na vaš krvni sladkor. Eden izmed razlogov je ta, da takrat, ko smo utrujeni, precej pogosteje posegamo po nezdravi hrani, ki povzroči naglo povišanje krvnega sladkorja. Pomanjkanja in/ali slaba kakovost spanca lahko obenem oslabita občutljivost celic za inzulin, kriva pa sta tudi za zaviranje sproščanja rastnih hormonov in povečevanje količine kortizola v telesu, kar sta pomembna dejavnika, ko gre za uspešnost uravnavanja krvnega sladkorja.

.

NAJNOVEJŠE