Zdravje & prehranaVlaknine – ključne za dobro prebavo in daljše življenje

Vlaknine – ključne za dobro prebavo in daljše življenje

MORDA VAS ZANIMA

Kadar se pogovarjamo o uravnoteženi prehrani, pogosto razpravljamo predvsem o kalorijah, sladkorju oziroma ogljikovih hidratih, maščobah, beljakovinah, vitaminih in mineralih. Po drugi strani pa prehranske vlaknine velikokrat niso deležne pozornosti, kot bi si jo zaslužile. Čeprav jih naše telo ne more prebaviti oziroma neposredno uporabiti kot vir energije, imajo namreč ogromno pomembnih vlog. Raziskave kažejo, da zelo velik delež prebivalstva danes zaužije precej manj vlaknin, kot bi bilo priporočljivo. To lahko vpliva na precej težav z zdravjem in celo skrajša posameznikovo življenje. Prav uživanje večjih količin vlaknin naj bi bila namreč skupna lastnost vseh tistih ljudstev, ki so (bila) znan po dolgoživosti.

Brez zadostnega vnosa vlaknin ni dobrega zdravja …

- Oglas -

V osnovi so vlaknine pomembne za dobro prebavo, vendar pa imajo pomemben vpliv tudi na zaščito srca in ožilja, preprečevanje diabetesa tipa 2 in celo artritisa. Povečan vnos vlaknin je zelo priporočljiv tudi za tiste, ki poskušate shujšati, saj vas bo tako hrana precej hitreje nasitila. Študije, ki so razkrile, da obstaja močna povezava med vnosom vlaknin in pričakovano življenjsko dobo, so se sicer začele pojavljati že pred nekaj desetletji. Pomen vlaknin za zdravje in počutje pa je področje, s katerim se seveda tudi danes ukvarjajo mnogi znanstveniki.

Ena glavnih vlog, ki jo imajo vlaknine v našem telesu, je ta, da predstavljajo hrano za koristne bakterije v našem črevesju, torej za probiotike. Vlaknine tako uvrščamo med prebiotike in s tem med snovi, ki so ključne za ohranjanje črevesnega ravnovesja. Uravnotežena črevesna flora pa je nato osnova dobrega zdravja. Med drugim vpliva tudi na to, kako močan bo naš imunski sistem in na stopnjo tveganja za depresijo.

Kako pojesti več vlaknin?

Verjetno najboljši ukrep za povečanje vnosa vlaknin je, da poskušate na svoj jedilnik uvrstiti raznolik nabor sadja in zelenjave. Pri tem vam svetujemo, da se osredotočate na sezonsko izbiro. Tako ne boste vse leto uživali le nekaj vrst sadja in zelenjave, ampak se bo nabor vseskozi izmenjaval. Pomembno je namreč, da so vlaknine, ki jih uživamo, čim bolj raznolike. Poleg sadja in zelenjave ne pozabite na stročnice, saj so tudi te odličen vir vlaknin.

Seveda je pametno še, da se čim bolj izogibate močno predelani hrani, ki je problematična tudi zaradi dejstva, da je delež vlaknin v njej običajno zelo nizek. Priporočamo sicer, da poskušate vključiti dodatne vlaknine tudi v jedi, ki jih sicer ne vsebujejo veliko (na primer dodatek rukole na pici).

Je lahko vlaknin tudi preveč?

- Oglas -

Tudi dobrega je seveda lahko preveč in vlaknine pri tem niso izjema. Pretiravanje z vlakninami običajno povzroči predvsem vetrove in nekoliko pospešeno prebavo. Vendar pa, kot že omenjeno, večina dandanes zaužije premalo vlaknin, kar ima lahko precej resnejše, predvsem pa dolgotrajnejše negativne posledice. Tako se vam vlaknin nikakor ni treba bati, ampak povsem nasprotno.

NAJNOVEJŠE