Ekologija & OkoljeBo Kitajcem uspelo nadomestiti ulične svetilke z »umetno Luno«?

Bo Kitajcem uspelo nadomestiti ulične svetilke z »umetno Luno«?

MORDA VAS ZANIMA

Ste že slišali za zelo zanimiv projekt, ki ga načrtujejo v kitajskem mestu Čengdu in s katerim naj bi odpravili potrebo po uličnih svetilkah? Nedolgo tega so čengdujski predstavniki oznanili, da načrtujejo nekakšno umetno različico Lune. Nočna razsvetljava ulic je namreč precej draga, še posebej v zelo velikih mestih, hkrati pa pušča vse prej kot zanemarljiv ogljični odtis.

- Oglas -

Umetna luna na Kitajskem

Satelit, ki bi odseval sončno svetlobo tudi v nočnem času

Mnogi se sicer danes ukvarjajo z vprašanjem, kako doseči, da bo razsvetljava mestnih ulic bolj okolju prijazna. Vendar pa so Kitajci nedvomno ponudili najbolj drzno rešitev doslej. Ideja je sicer plod zasebnega a podjetja, ki pa je uspelo hitro navdušiti mestne oblasti. V osnovi bi šlo za to, da bi v orbito poslali velik odsevni satelit. Ta bi nato lahko odseval žarke sončne svetlobe nazaj v mesto. Satelit bi torej učinkoval kot nekakšna umetna Luna, ki bi vse noči svetila na mesto Čengdu, posledično pa ne bi bilo več potrebe po uličnih svetilkah.

Ker se v Čengduju, prestolnici kitajske pokrajine Sečuan, velik delež elektrike pridobiva iz premoga, bi izvedba tega načrta nedvomno pomenila precej boljšo rešitev z vidika okolja. Čengdujske oblasti trdijo tudi, da naj bi se s tem obenem zmanjšali finančni stroški.

Dejanska izvedba projekta bi zagotovo pritegnila tudi ogromno turistov

Načrtovani satelit naj bi imel najverjetneje krila, podobna solarnim panelom, prevlečena z močno odbojno plastjo. Osvetlitev  pa naj bi bila kar osemkrat močnejša kot pri pravi Luni. Pri tem bilo zagotovljeno, da bi žarki svetlobe svetili izključno na Čengdu. Tako raziskovalci, ki se ukvarjajo z izvedljivostjo tega projekta, zagotavljajo, da svetloba ne bi motila nočnega dogajanja v naravi. V Čengduju so obenem prepričani, da bi z izvedbo načrta, do katere bi lahko prišlo že v letu 2020, močno povečali turistični obisk svojega mesta.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×