Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaGurmar - za sladko življenje brez škodljivega sladkorja

Gurmar – za sladko življenje brez škodljivega sladkorja

MORDA VAS ZANIMA

Prekomerno uživanje sladkorja je eden glavnih dejavnikov razvoja številnih bolezni našega časa, med drugimi tudi sladkorne bolezni tipa dve. Mati narava nam ponuja rešitev, kako se sladkemu morilcu upreti.

- Oglas -

V tropskih gozdovih južne in osrednje Indije je žvečenje listov gurmarja (gymnema sylvestre) že več kot dva tisoč let ukrep za lajšanje težav, povezanih s sladkorno boleznijo, sicer pa gurmar v hindujščini pomeni »uničevalec sladkorja«. Znanstvene raziskave potrjujejo učinke, po zaslugi katerih je postal gurmar nepogrešljiv del tradicionalne indijske medicine ajurvede.

Gurmar

Gimnemična kislina

Glavna učinkovina gurmarja je gimnemična kislina. Ta ima podobno molekularno sestavo kot glukoza, na naš organizem pa učinkuje dvojno. Prvič: gimnemična kislina upočasnjuje izločanje sladkorja v kri ter spodbuja rast celic v trebušni slinavki, ki proizvajajo inzulin. Na ta način gurmar uravnava raven krvnega sladkorja v človeškem organizmu, kar še posebej koristi ljudem, ki trpijo za kronično hiperglikemijo. In drugič: gimnemična kislina vpliva na naše receptorje za sladek okus, in sicer tako, da zavira njegovo zaznavanje. Hrana z veliko vsebnostjo sladkorjev ima nekaj časa po zaužitju gurmarja nekoliko nenavaden okus, to pa pomeni, da gurmar tako na dolgi kot na kratki rok zmanjšuje hrepenenje po sladkem.

Drugi učinki gurmarja

Gurmar naj bi po nekaterih raziskavah spodbujal delovanje metabolizma in s tem še dodatno pripomogel k izgubi odvečnih kilogramov, zmanjševal naj bi tudi raven holesterola v našem organizmu, pomagal naj bi tudi pri zdravljenju bolezni, ki jih povzročajo glive, kot je kandida. Gimnemična kislina naj bi po raziskavah zavirala pretvorbo neškodljivih gliv kvasovk v zdravju škodljivo obliko.

Rešilna bilka za bolnike s sladkorno boleznijo in tiste, ki bi se radi pred njo obvarovali

- Oglas -

Čeprav je diabetes neozdravljiva bolezen, so rezultati kliničnih študij učinkov uživanja gurmarja na lajšanje simptomov te bolezni izjemno obetavni. Ena od teh študij, ki so jo opravili z bolniki s sladkorno boleznijo tipa dve, je pokazala, da je po 18 mesecih rednega uživanja gurmarja več kot tri četrtine udeležencev raziskave zmanjšala svoj vnos konvencionalnih zdravil za lajšanje simptomov diabetesa, kar četrtina pa je ta zdravila popolnoma opustila.

Najpomembnejši učinki rednega uživanja gurmarja so:

  • zavira zaznavanje sladkega okusa,
  • pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi,
  • spodbuja delovanje trebušne slinavke in proizvodnjo inzulina,
  • zmanjšuje hrepenenje po sladkem,
  • vzdržuje uravnotežen tek,
  • pripomore k doseganju in ohranjanju zdrave telesne teže.

Pred prenehanjem jemanja predpisanih zdravil se morate posvetovati z zdravnikom. Uživanje gurmarja prav tako ni nadomestilo za uravnoteženo prehrano in druge dejavnike, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje, kot je gibanje. Uživanje gurmarja je tako le eden od korakov k zdravemu življenju brez škodljivega sladkorja in skrbi, ki jih ta prinaša.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×