0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako združevati živila, da dobimo več hranil

Kako združevati živila, da dobimo več hranil

MORDA VAS ZANIMA

Vsi smo že seznanjeni s tem, da barvno sadje in zelenjava na naših krožnikih, povečajo vsebnost hranil v naših obrokih. Vendar ne smemo biti pozorni samo na dodajanje teh živil, ampak moramo v mislih imeti tudi absorpcijo hranil v živilih. Sposobnost telesa, da absorbira hranilne snovi iz hrane, je prav tako pomembna kot sama hrana, ki jo jemo. Če telo hranil ne absorbira, je to tako, kot da take hrane ne bi jedli.

- Oglas -

Preberite si 4 preproste ideje za povečanje absorpcije hranil v vaši prehrani.

kombiniranje živil

Vitamin c in železo

Vitamin železa dobimo v živalskih virih in prav tako rastlinskih. Železo iz živalskih virov telo lažje absorbira, medtem ko moramo rastlinskim virom dodati vitamin C, ki poveča absorpcijo železa iz rastlin. Temno listnata zelenjava in stročnice vsebujejo vitamin C.

- Oglas -

Primeri:

  • Jagode (vitamin C) z ovseno kašo (železo)
  • Špinačna solata z limoninim prelivom

Maščoba in v njej topni vitamini (A, D, E, K)

Vitamini A, D, E, K se najbolj absorbirajo ob prisotnosti maščobe. Tudi mleko, ki mu je maščoba odvzeta, teh vitaminov nima. Zdravi viri maščobe so avokado, orehi, sončnično olje. Zdravi viri maščobe pomagajo telesu sprejeti in raztopiti potrebna hranila in vitamine.

Primeri:

  • Avokadov preliv (maščoba) in ohrovt (vitamin K)
  • Oljčno olje (maščoba) in pražen sladki krompir (karotenoidi, vitamin A)

Poper in kurkuma

Črni poper poveča absorpcijo kurkumina, glavne protivnetne sestavine začimbe kurkume. Raziskave kažejo, da lahko kurkumin pomaga pri odpravljanju različnih vnetnih zdravstvenih stanj, kot so artritis, bolezni srca in ožilja in tudi Alzheimerjeve bolezni.

- Oglas -

Primeri:

  • Indijske začimbe s cvetačo in krompirjem
  • Pečen losos s kurkumo, črnim poprom in kajensko začimbno mešanico

Sulforafan in selen

Sulforafan je protimikrobna učinkovina, ki jo v telo vnesemo z uživanjem zelenjave kot je brstični ohrovt, brokoli, cvetača, brokoli in redkvice. Selen se nahaja v različnih živilih, vključno z orehi, perutnino, jajci, gobami. Ima antioksidativne lastnosti. Ko so vsa ta hranila v kombinaciji, se moč hranil poveča.

.

NAJNOVEJŠE